Lavendelvelden, olijfbomen, wijnranken, het getsjirp van krekels en (bijna) altijd een stralende zon: bienvenue in de Provence. In september combineerde ik werken en de regio verkennen een week lang in dit prachtige stukje Frankrijk. Hier lees je over mijn workation in de Provence en de tips die ik voor je heb.
Als we het vliegveld van Toulon uit lopen, ruik ik het meteen: de geur van de Provence. Wie hier ook weleens geweest is, zal ‘m herkennen: de mix van lavendel, pijnbomen en andere bloemen en planten die in deze regio groeien. Het is bijzonder hoeveel een geur met je kan doen. In een flits brengt het me terug naar mijn jeugd, waarin ik met mijn ouders ontelbaar veel keren kampeerde in deze Zuid-Franse streek. Nu ben ik hier na jaren weer terug voor een workation samen met mijn vriend.
Als we met de huurauto in een uurtje naar ons thuis voor de komende week rijden, is het eerste wat we zien de Middellandse Zee. Wat blijft dat een waanzinnig gezicht. Als we een bocht maken richting het binnenland zijn het vanaf dat moment vooral wijnvelden die ons omgeven. Talloze ranken, vergezeld door grote borden met ‘Côte de Provence’ erop, gaan aan ons voorbij. En dan komen we aan in Lorgues.
De accommodatie
Deze week verblijven we in een van de drie gîtes van Villa La Douce Provence* op het landgoed van La Bastide du Pin. Hoe we hier beland zijn? De Nederlandse eigenaar ken ik via mijn werk als freelance journalist voor tijdschrift Côte&Provence. Hij bezit meerdere woningen in Lorgues en omgeving: drie vrijstaande villa’s, de (achttiende eeuwse, compleet gerenoveerde) bastide en op het landgoed van de bastide nog drie gîtes, die je zowel los als erbij kunt huren. Wij mogen deze week verblijven in gîte l’Orangerie.
l’Orangerie is een studio voor max. 6 personen. Ingericht in authentieke Franse stijl, maar wel met de luxe gemakken van nu. Denk aan felgekleurde luiken, een badkamer met mediterraanse tegels en een houten garderobekast. Maar ook een luxe keuken met inductiekookplaat en een uitgebreide combi-oven.
Aan de ronde tafel met comfortabele stoelen kun je lekker werken, om vervolgens tijdens je koffie- of lunchpauze naar het terras te verplaatsen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het domein met lavendelvelden en olijf- en pijnbomen. ’s Avonds zie je hier – met een glas rosé in de hand – de zon achter de bergen zakken. Een heerlijke plek om te genieten van de Provence terwijl je ook je werktaken afvinkt.
Workation in de Provence
Zo’n gîte is dus ideaal als je met een klein gezelschap op workation wilt in de Provence. Ben je met meer dan zes personen? Dan zijn Villa Kees (8 personen), Villa Vince of Villa Noa (10 personen) mét eigen zwembad ideaal. Wil je met het hele bedrijf op workation, dan kun je dus ook La Bastide du Pin (20 personen) kiezen, eventueel met de gîtes erbij (nog eens 20 personen). En laten we wel wezen: de villa’s zijn natuurlijk ook superfijn voor een vakantie met vrienden of familie zónder werk. De grote Bastide is daarnaast perfect voor een bruiloft, of als je een retreat, cursusweekend, wijn- of sportreis (of wat dan ook voor een grote groep) wilt organiseren.
Doen in de Provence
Wij combineren tijdens deze workation in de Provence het werken dus met het ontdekken van de omgeving. Oftewel: we klappen doorgaans rond 08.00 à 08.30 onze laptops open, zodat we tussen 12.00 en 13.00 klaar zijn. In de directe omgeving is namelijk ontzettend veel te doen.
Lorgues
Onze gîte ligt op vijf minuutjes autorijden van het plaatsje Lorgues. Dit is een pittoresk, Provençaals dorpje met mooie bomen, gekleurde panden met luikjes en gezellige straten. Het is niet groot, maar je hebt er alles wat je nodig hebt: supermarkten, een paar winkeltjes, bakkers en meerdere goede restaurants en bars.
De markt
Een hele belangrijke tip is de markt in Lorgues. Elke dinsdagochtend zijn de straten gevuld met kraampjes vol met verse groenten, fruit en vlees, maar ook rieten manden, zeepjes, olijfolie en theedoeken. Het kopen van lokale producten op de markt is wat mij betreft een van de leukste dingen om te doen tijdens een workation in de Provence. En de markt in Lorgues is ook nog eens de grootste van de regio Var.
Lees ook:
Pittoreske dorpen en onontdekte eilanden: mijn roadtrip door de Var, Zuid-Frankrijk
Op vrijdagochtend is er nog een (kleinere) markt: de brocante. Hier vind je tweedehands spullen, zoals vazen, schilderijen en servies. Met een beetje goed zoeken kun je hier zeker pareltjes scoren.
Lac de Sainte-Croix & Gorges du Verdon
Iets anders wat je echt moet doen als je in de Provence bent, is een bezoek brengen aan het Lac de Sainte-Croix en de Gorges du Verdon. Het eerste is een groot stuwmeer met felblauw water, dat overgaat in de Grand Canyon van Frankrijk: de Gorges du Verdon. Je kunt ze goed combineren, want als je navigeert naar de brug (Pont du Galetas), kun je parkeren bij het meer. Vanaf daar kun je wandelend naar een plek aan het meer om je handdoek neer te leggen óf meteen een waterfiets, kano of bootje huren om de canyon in te gaan.
Vanaf onze accommodatie was dit zo’n drie kwartier rijden en wij besloten dat laatste te doen. Met een waterfiets gingen we via het meer de canyon in. Je bent hier niet de enige, maar dat is te begrijpen. Het is er prachtig! Je kunt er ook voor kiezen om met de auto nog verder de bergen in te rijden voor spectaculaire uitzichten.
Cascade de Sillans
Een waterval in de Provence? Ja, die heb je ook. Cascade de Sillans is een flinke waterval met azuurblauw water die je vanaf een observatiedek kunt bewonderen. Navigeer naar parkeerplaats Place du 8 Mai 1945 en vanaf daar loop je in ongeveer een kwartiertje naar de waterval. De wandeling is goed te doen, maar houd er rekening mee dat-ie op sommige stukken wat steiler en rotsiger is. Als je bij de waterval staat heb je bijna het gevoel in Azië te zijn; zo groen en bijzonder mooi.
Kanotocht
In de Provence kom je regelmatige kabbelende riviertjes tegen die leuk zijn om per kano te ontdekken. Via NaturEvasion in Saint-Antonin-du-Var (op tien minuten rijden van de gîte) deden wij een tocht van twee uur over de rivier Argens. Heerlijk om op het water te zijn en de kleine watervalletjes maakten het extra leuk.
Naar de kust
Aangezien de Côte d’Azur op zo’n 45-60 minuten rijden ligt, is het fijn om ook een (mid)dagje aan de Middellandse Zee mee te pakken. Vanaf Lorgues liggen Fréjus, Sainte-Maxime, Port Grimaud en Saint-Tropez het dichtst bij.
Wij kiezen voor een middag in Port Grimaud, ook wel het ‘Venetië van Frankrijk’ genoemd. Dat is te zien aan alle grachtjes die door het stadje lopen. Je kijkt hier je ogen uit wat mooie boten betreft, en in het stadje zelf vind je een aantal souvenirwinkels, ijssalons en restaurants.
Als je iets doorloopt kom je bij Plage de Port Grimaud, een strand omringd door palmbomen met een aantal sfeervolle beachclubs. Wij aten een hapje bij Les Baigneuses, met z’n houten meubels en rieten parasols. Ook leuk om te zien: aan het strand grenst een vakantiepark met houten huisjes die eigen ligbedjes en uitzicht op zee hebben. Een prachtige plek.
Aix-en-Provence
Zin om rond te struinen, te winkelen en/of een terrasje te pakken in een typisch Provençaalse stad? Ga dan naar Aix-en-Provence. Ik was hier zelf nog nooit geweest, maar vond dit echt een verrassende, sfeervolle stad met veel mooie pleinen en straten. Voor cultuur en geschiedenis kun je het nabijgelegen Camp des Milles bezoeken, een deportatiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. Het is het enige grootschalige kamp in Frankrijk dat nog intact is en geopend voor publiek. Heel indrukwekkend.
Cotignac en andere sfeervolle dorpen in de Provence
De Provence staat bol van de sfeervolle dorpen. Natuurlijk heb je Lorgues vlakbij, maar ook Cotignac is een aanrader. Hier kun je goed lunchen onder de platanen, struinen door de steegjes en je vergapen aan de kliffen die boven het dorp uitsteken. Andere mooie dorpen in de buurt van Lorgues zijn onder meer Salernes, Les Arcs, Villecroze en Flayosc.
Wijnhuizen
Als je continu omgeven bent door wijnranken en het ene na het andere wijnkasteel oppopt, is het wel zo leuk om er ook zelf een te bezoeken. Welke je kiest, maakt niet zo veel uit. Ze hebben allemaal een uniek verhaal én natuurlijk eigen wijnen om te proeven. In de buurt van de accommodatie liggen onder meer Château de Berne en Château Mentone.
Workation in de Provence: mijn ervaring
Wat was het heerlijk! Een vakantiegevoel terwijl je toch ook aan het werk bent. Wat mij betreft is een workation in de Provence absoluut een aanrader. In een rustig gelegen accommodatie zoals de onze kun je goed werken, en daarna is er dus genoeg te doen in de omgeving. Door vroeg op te staan konden we halve dagen werken en voelde het alsof we daarna nóg een hele dag hadden om allerlei leuks te doen. Ook mijn vriend – die in loondienst werkt, voor het eerst op workation ging en op deze manier maar halve dagen vrij hoefde te nemen – vond het een ideale combi.
Lees ook:
Remote werken in Nice: dit is mijn ervaring + de leukste werkplekken
Wat de beste reistijd is voor een werkvakantie in deze regio? Ik zou zeggen: van maart tot en met mei of september/oktober. Eigenlijk is het hier heel het jaar door goed toeven, al wordt het in de zomermaanden erg warm (tot wel 40 graden). Het voor- en najaar zijn het allerlekkerst met aangename temperaturen rond de 25 graden. Maar ook in de winter kan het hier zacht zijn. En de zon, die schijnt bíjna altijd.
Mocht je nog vragen hebben over een workation in de Provence of over de genoemde accommodatie(s), laat het me dan zeker weten.
* Ik overnachtte in gîte l’Orangerie op uitnodiging van Villa La Douce Provence. Bekijk de Instagram stories over deze workation in de highlights op mijn Instagramaccount en op @villaladouceprovence.nl.