Hoe het was om een week op workation te gaan in Noord-Frankrijk

Mijn moeder en ik proberen ieder jaar samen een tripje te maken. Zo gingen we eerder al eens naar Bilbao, Rhodos en Lefkas, en dit jaar besloten we met de auto op pad te gaan. Het werd een workation in Noord-Frankrijk en hier vertel ik je hoe dat was.

Als ik vanuit het buitenland ga werken, heb ik het eigenlijk altijd over ‘remote werken’ (letterlijk: op afstand werken). Die term beschrijft namelijk precies wat ik dan doe: ik volbreng mijn ‘normale’ werkdagen vanaf een andere plek. Maar dan heb je ook nog de term ‘workation’: een combinatie van werk en vakantie. Vorige week was ik op workation in Noord-Frankrijk.

Workation Noord-Frankrijk

Omdat ik samen met mijn moeder ging, wilde ik uiteraard geen hele dagen werken. En omdat ik nog wel een paar dingen af moest hebben deze week, was de combinatie van vakantie vieren en werken dus ideaal. Meestal werkte ik in de ochtend een paar uurtjes en gingen we daarna op pad. Of als we ’s morgens naar bijvoorbeeld de markt wilden, draaiden we het om: dan werkte ik na de lunch. Zo werd het een heerlijke week waarin we samen tijd konden doorbrengen en ik ook nog wat werktaken afvinkte.

Étaples workation Noord-Frankrijk
Étaples, met rechts ‘ons’ vissershuisje

We togen af naar het noorden van Frankrijk: Étaples om precies te zijn, een klein plaatsje naast badplaats Le Touquet-Paris-Plage (dat bekendstaat om de Parijzenaren die er vakantie vieren). Het plaatsje zelf was klein en rustig – voor ons precies wat we zochten deze week. In het voormalige vissershuisje met zonnige tuin dat we huurden via Airbnb was het heerlijk vertoeven.

Croissants en lokale markten

In nog geen tien minuten wandelde ik iedere ochtend naar de bakker voor verse croissants en een baguette, zowel in Étaples als Le Touquet bezochten we de lokale markt en ook in de buurt was er genoeg te doen – zoals shoppen bij boetiekjes in Le Touquet, zeehonden spotten op het strand van Berck en struinen door de typisch Franse straatjes van vestingstadje Montreuil. Kortom: het was een fijne week waarin ik ervoer dat het heel fijn kan zijn om even wat kortere werkdagen te maken (max. 2/3/4 uur op een dag) en tegelijkertijd lekker te ontspannen.

Lees ook:
Op workation in de prachtige Provence: mijn ervaring + tips

Ontbijt Frankrijk en huis in Montreuil

Tips voor Étaples, Le Touquet en omgeving

Mocht je ook die kant op gaan (de regio is namelijk ideaal voor een roadtrip), dan heb ik hier een paar tips voor Étaples, Le Touquet en de omgeving (Pas-de-Calais, Hauts de France) verzameld.

Étaples

  • Boulangerie Au Fournil d’Aurélien
  • Visrestaurant Planète Océan (buiten op het balkon heb je leuk uitzicht op de haven)
  • De weekmarkt op dinsdag- en vrijdagochtend (08.30-12.30)

Le Touquet-Paris-Plage

  • Gigantisch strand, lekker om een paar uurtjes van de zon te genieten
  • Weekmarkt op maandag, donderdag en zaterdag (ongeveer 08.30-12.30)
  • Winkel Les Piplettes aan de Rue Saint-Jean, en ook andere boetieks in de buurt

Omgeving

  • Op het strand van Berck (Baie d’Authie) leeft een groep zeehonden die je bij eb van een kleine afstand kunt zien
  • Vestingstadje Montreuil is mooi om doorheen te struinen. Lunchen bij Château de Montreuil is een aanrader en ook in dit dorpje vind je een paar leuke (kleding)winkels
  • Op de heen- en/of terugweg naar deze regio kun je Les Deux Caps bezoeken: de Cap-Blanc-Nez en Cap-Gris-Nez. Sowieso is het hier heel mooi rijden door het heuvelachtige platteland en vanaf deze uitkijkpunten heb je een mooi uitzicht over de oceaan. Vanaf de Cap-Blanc-Nez kun je zelfs de krijtrotsen van Engeland in de verte zien!

Wil je meer lezen over remote werken of workations?
Misschien vind je onderstaande artikelen leuk:


Hoe kun je remote werken betaalbaar houden? 10 tips
Dit is het verschil tussen remote werken en op workation gaan
Ook remote werken? Zo zorg ik dat ik me snel thuis voel op een nieuwe bestemming

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *