Wat te doen in Nice? Deze plekken mag je niet missen

Nice is een heerlijke stad voor een stedentrip. Niet alleen schijnt de zon er gemiddeld 300 dagen per jaar, er is ook genoeg te beleven, lekker eten… en dan is er ook nog strand. Ga of wil je die kant op? Hier lees je wat er allemaal te doen is in Nice.

Wat te doen in Nice? Door het oude centrum struinen

Het oude centrum van de stad – ook wel Vieux-Nice of Vieille Ville genoemd – is heerlijk om in te verdwalen. Je kunt hier lokaal shoppen bij boutiques, de epicerie of confiserie, en sowieso is het heerlijk sfeer proeven als je al die gekleurde luikjes ziet en wasjes ziet hangen.

Dit is met stip op één mijn favoriete gebied in de stad, dus ik zou zeggen: neem de tijd om hier lekker doorheen te struinen.

Cours Saleya

Cours Saleya is de plek in Nice – in het oude centrum – waar je iedere ochtend markt vindt. Van dinsdag tot en met zondag is dat een markt met bloemen, zeepjes, fruit, olijfolie, kaas, worst en andere lokale producten, op maandag is er een brocante markt. Leuk om over de markt te lopen en daarna ergens neer te ploffen voor koffie of een ontbijt.

Cours Saleya antiek
Antiekmarkt op de Cours Saleya

Rue Bonaparte

Na het oude centrum met de Cours Saleya is de Rue Bonaparte mijn favoriete straat in Nice. Deze loopt van Place Garibaldi naar het Place du Pin, en zit vol met gezellige ontbijt- en lunchtentjes, restaurants en terrassen. Iedere avond is het hier gezellig druk en je schijnt hier ook heel goed te kunnen uitgaan.

Lees ook:
9x leuke restaurants in Nice waar je heerlijk kunt eten en drinken

Promenade des Anglais

Uiteraard moet de parmantige promenade van Nice met z’n kiezelstrand ook genoemd worden. Deze (kilometers)lange boulevard biedt niet alleen toegang tot de (prijzige) strandtenten en het kiezelstrand waar je je handdoekje neer kunt leggen, het is ook een plek waar je heerlijk kunt wandelen.

Vooral ’s ochtends – als het nog rustig is, mensen een ochtendduik nemen en de eerste joggers hun rondje doen – of aan het begin van de avond is dit echt een aanrader. Je kunt ook plaatsnemen op een van de vele blauwe stoeltjes of witte bankjes en over zee uitkijken, en je onderweg verwonderen over het iconische hotel Negresco en het imposante Palais de la Méditerranée.

Promenade des Anglais & Colline du Château
Promenade des Anglais & Colline du Château

Colline du Château

Als je foto’s van Nice voorbij ziet komen, zie je vaak de kustlijn van de stad van bovenaf gefotografeerd. Grote kans dat dat is gedaan vanaf het park Colline du Château, waar vroeger het kasteel van Nice stond. In dit park vind je nog een paar ruïnes van het verder vernietigde Château, en ook heel veel uitzichtpunten over de baai van Nice en de haven. Je kunt de heuvel beklimmen via trappen of de lift pakken.

Puces de Nice

Zoek je naast de brocante markt op maandag nog meer antiek in Nice? Ga dan naar Puces de Nice, een vlooienmarkt aan de haven. Als je hier vanaf Place Garibaldi naartoe loopt, vind je in de Rue Antoine Gautier ook nog veel antiekwinkeltjes.

Musea

Nice heeft op Parijs na de meeste musea en kunstgaleries van Frankrijk. Ook in Nice kun je dus zeker je kunsthart ophalen. Ik heb er zelf drie bezocht en die kan ik je stuk voor stuk aanraden.

In het MAMAC (Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain) vind je hele toffe moderne kunst, waaronder het enige echte blauw van Yves Klein. Musée Matisse in een prachtig pand heeft allerlei werken van de kunstschilder en beeldhouwer – én een leuke museumwinkel – en Villa Masséna is nog helemaal ingericht zoals men leefde in de Belle-Epoque en heeft daarnaast wisselende exposities.

Mocht je – net als ik – in september in Nice zijn, kijk dan even wanneer het Nationale Monumentendag is. Dan kun je alle musea een weekend lang gratis bezoeken. Anders is de museumpas een aanrader, waarmee je voor 15 euro per persoon drie dagen lang toegang hebt tot alle musea. Ter vergelijking: entree voor één museum kost al snel 10 euro.

Vieux-Nice duo
Vieux-Nice

Ook leuk om te doen in Nice: een Greeter tour

Net als in andere grote steden kun je ook in Nice een free walking tour boeken. Een aanrader, maar wat nóg leuker is om te doen in Nice, is een Greeter tour. Dit houdt in dat je aan de hand van een local de stad ontdekt. Op voorhand geef je aan of je een algemene tour wilt of geïnteresseerd bent in iets specifieks (een bepaalde wijk of bijvoorbeeld kunst of gastronomie) en vervolgens word je door het Office du Tourisme gekoppeld aan een Greeter; een local die jou (en je reisgezelschap) gratis meeneemt door de stad – gewoon omdat hij of zij dit leuk vindt. Let op: je moet minstens een week van tevoren een Greeter aanvragen (en hoe eerder, hoe beter). Hier vind je meer info en kun je zo’n tour aanvragen.

Ik ging zelf op Greeter tour en schreef er een reportage over voor het voorjaarsnummer (2023) van tijdschrift Côte&Provence.

Buurtdorpjes bezoeken

Hoewel je niet snel uitgekeken bent in Nice, is het ook een toegangspoort tot de Franse Rivièra en is er dus in de buurt nog veel meer te ontdekken. Te beginnen met buurtdorpje Villefranche-sur-Mer. In dit kleurrijke stadje is het ook heerlijk verdwalen door de kleine straatjes, en kun je daarna lekker op het zandstrand liggen (een aanrader als je de kiezels van Nice maar irritant vindt).

Ook Èze en Menton staan bekend als aanraders, en de andere kant op kun je ook nog naar Antibes of Cannes. Monaco is natuurlijk ook een optie, wat mij betreft niet de leukste of mooiste plek, maar wel leuk om een keertje gezien te zien hebben.

Voilá, mijn tips voor wat je allemaal kunt doen in Nice. Geniet ervan! Hier vind je al mijn artikelen over deze heerlijke stad.

Lees ook:
13 foto’s om te laten zien hoe mooi Villefranche-sur-Mer is
Pittoreske dorpen en onontdekte eilanden: mijn roadtrip door de Var, Zuid-Frankrijk

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *