Wat te doen in Florence in één dag?

Hoewel Florence ongetwijfeld een heerlijke stad is voor een stedentrip of langere tijd remote werken, is het ook een superleuke plek om een dagje heen te gaan. Tijdens mijn stedentrip Bologna bezocht ik Florence ook meteen, en daarom geef ik je hier tips voor wat te doen in Florence in een dag.

Ideaal als je in de buurt bent en voor het eerst kennismaakt met Firenze.

Wat te doen in Florence in een dag?

Hoe je naar Florence reist, is afhankelijk van de rest van je reis. Zelf reisde ik naar Florence vanuit Bologna en dat was heel goed te doen. Met de trein reizen is erg gemakkelijk en comfortabel in Italië, en vanuit Bologna ben je in 40 minuten treinen in Florence. Het is wel aan te raden om je ticket van tevoren te boeken om zeker te zijn van een plek en de beste prijs.

Er is ook een andere, goedkopere optie: de Flixbus. Omdat het op onze reisdag een nationale feestdag was in Italië, waren de treintickets duur en veelal uitverkocht op de fijne tijden. Met de Flixbus stonden we in een kleine anderhalf uur alsnog in de stad, en dat voor slechts 25 euro per persoon voor een retour. Het duurt iets langer dan met de trein, maar voor dat kleine prijsje zit je wel in een comfortabele bus met airco – en al starend naar het Toscaanse landschap is die rit zo voorbij. Je komt aan op een soort P+R net buiten de stad en kunt vanaf daar met de metro naar het centrum.

Duomo Florence

Duomo & museo

Goed, als je bent aangekomen in het centrum wandel je als eerst naar de Kathedraal van Florence, oftewel: de Cattedrale di Santa Maria del Fiore – ook wel kortweg Duomo genoemd. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en dat is natuurlijk niet voor niets. Struin lekker langs de Duomo en de omliggende straatjes, leg hem vast, ga naar binnen of beklim hem zelfs voor een prachtig uitzicht over de stad.

Lees ook:
Welke plekken mag je echt niet missen in Italië? Saskia van ‘Ciao tutti’ deelt haar allerbeste tips

Omdat wij die dag zin hadden om een museum in te duiken, schoten we hierna een zijstraat van de Duomo in om het Museo Leonardo Da Vinci te bezoeken. Hier vind je allerlei interactieve machines die gebaseerd zijn op de door Da Vinci gemaakte schetsen. Heel interessant en niet mega groot, dus leuk om even mee te pakken op zo’n eerste dag in Florence. Wil je een ander museum in de stad bezoeken? Dan zijn ook onder meer het Uffizi, Galleria dell’Accademia en het Museo Casa di Dante veelgenoemde tips.

Uitgebreid lunchen

Na het museumbezoek is de kans groot dat je hongerig bent geworden, en in Florence is het een feest om lekker uitgebreid te lunchen. Wij deden dat bij Taverna dei Servi in een zijstraatje van de Duomo. Dit goed beoordeelde restaurant (4,7 sterren op Google Maps) had een knus terrasje waar vandaan je de kathedraal kon zien – en dat terwijl de prijzen lang niet zo schreeuwend hoog zijn als bij de restaurants pal naast de Duomo. We betaalden 9 euro voor pasta carbonara en 10 euro voor lasagne.

Taverna dei Servi Florence
Taverna dei Servi

Met een goed gevulde maag is het tijd om verder te struinen door de stad. Loop via de Basilica di Santa Croce di Firenze naar de Ponte Alle Grazie. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht op de stad en op de verder gelegen, beroemde Ponte Vecchio. Steek de brug over en wandel langs de rivier de Arno richting de Ponte Vecchio. Deze is natuurlijk ook niet te missen tijdens een eerste dag in Florence.

Dag afsluiten

Vervolgens kom je in een wijk met een aantal luxe winkels – leuk om doorheen te lopen – en kun je op je gemak je weg (terug) vervolgen naar het treinstation. Neem lekker de tijd om te struinen, plof nog neer op een extra terras en loop wat lokale winkeltjes in. Op deze manier heb je een paar van de must visits meegepakt én kunnen proeven van de stad.

Basilica & Arno Florence
Basilica di Santa Croce & Ponte Vecchio

Hopelijk heb je zo een beeld gekregen van wat te doen in Florence in een dag. Natuurlijk heeft de stad nog veel meer te bieden, dus is het zeker aan te raden om hier een volledige stedentrip of langere vakantie naartoe te plannen. Bezoek je Florence net als ik vanuit Bologna? Dan vind je hier mijn tips voor deze stad. Hier kun je de Flixbus boeken.

Lees ook:
Waarom naar Bologna op stedentrip? 5 redenen

* Dit artikel bevat een affiliate link.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *