Wat moet je echt doen in Sevilla? Dit zijn mijn tips

Stedentrip Sevilla op de planning? Heerlijk! Het is wat mij betreft een prachtige stad waar je lekker kunt rondstruinen, mooie bezienswaardigheden kunt bekijken en goed kunt eten en drinken. Hier geef ik je mijn tips voor een bezoek aan Sevilla, van de bekende bezienswaardigheden tot insidertips voor flamencoshows en markten.

Sevilla tips

Real Alcázar de Sevilla

Met stip op één staat het Alcázar, oftewel het Koninklijk Paleis van Sevilla. Het is een bekende tip die je overal tegenkomt, maar dat is niet voor niets. Dit paleis is werkelijk prachtig, en als je door de verschillende ruimtes loopt val je van de ene verbazing in de andere. Het is doordrenkt met indrukwekkende Mudéjar-architectuur en je vindt er waanzinnig mooie tegels. Ook de gigantische tuin is er eentje om niet over te slaan. Je hebt ongeveer 2-2,5 uur nodig om dit paleis op je gemak te bekijken.

Tip: koop van tevoren online je tickets, dan hoef je daarvoor niet in de rij aan te sluiten en kun je meteen doorlopen naar de ingang. Ook hier kan een rij staan, maar mijn ervaring is dat-ie gelukkig snel gaat.

Alcázar

Lees ook:
Zoek niet verder: 11x hier wil je heen voor ontbijt in Sevilla

Casa de Pilatos

Casa de Pilatos is een Andalusisch paleis dat (ook) geschiedenis ademt – een soort kleine variant van het Alcázar. Je kunt dit paleis bezoeken als je het Alcázar gezien hebt en helemaal onder de indruk was, of juist als je minder tijd hebt of liever een wat kleiner paleis bezoekt. Ook hier vind je indrukwekkende ruimtes en azulejos-tegeltjes (typisch Andalusisch). Je kunt een audiotour nemen die je van alles vertelt over de geschiedenis.

Casa de Pilatos

Plaza de España

Een van de andere tips voor Sevilla die je wat mij betreft echt niet mag missen, is het Plaza de España – een van mijn favoriete plekken in de stad. Dit gigantische plein is een soort halve cirkel omringd met gebouwen, en op het plein vind je prachtig Andalusisch tegelwerk waarop alle Spaanse provincies afgebeeld zijn. Loop op je gemak een rondje en neem de schoonheid in je op. Regelmatig wordt er ook live flamencomuziek gespeeld op het plein. Dit zijn wisselend andere muzikanten – de ene beter dan de andere – maar met een beetje geluk zit je met je gezicht in de zon te genieten van prachtige muziek.

Het María Luisa-park, waar het Plaza de España in ligt, is een park dat sowieso de moeite waard is om te ontdekken. Je vindt er prachtige bomen en bloemen en allerlei bankjes om even te genieten van de zon of de rust.

Plaza de España

Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla en klokkentoren Giralda zijn het middelpunt van de stad. Van de buitenkant al prachtig om te zien, maar vanbinnen ook echt de moeite waard. Mijn tip is om van tevoren een tijdslot te reserveren en je tickets online te boeken. Je kunt er een audioguide bij kiezen. Wil je een begeleide tour doen, eventueel gecombineerd met het Alcázar? Bekijk dan hier het aanbod.

Kathedraal Sevilla

Metropol Parasol

Metropol Parasol – ook wel Setas de Sevilla genoemd – is het grootste houten gebouw ter wereld. En het is niet alleen een kunstwerk om (van onderen) te zien, je kunt er ook nog op. Vanaf het wandelpad bovenop heb je een prachtig uitzicht over de stad. Mijn tip: zoek van tevoren op hoe laat zonsondergang is, en zorg dat je online een toegangsticket koopt voor ongeveer een halfuur voor dat tijdstip. Zo zie je niet alleen de stad, maar ook nog eens een weids uitzicht in de mooiste kleuren. Een rondleiding boeken kan ook.

Nog een tip: onder de Metropol Parasol zit de gerenoveerde, overdekte markt Mercado de la Encarnacíon. Die is helaas gesloten als je tijdens zonsondergang komt, maar als je er in de ochtend of begin middag bent (of langs loopt), kun je wel even een kijkje nemen.

Metropol Parasol

Triana

Aan de overkant van de rivier Guadalquivir, die door Sevilla loopt, vind je de wijk Triana. Hier vind je volop winkeltjes waar ze handgemaakt aardewerk en Andalusische tegeltjes (azulejos) verkopen. Ook komen hier een aantal bekende flamencozangers en -dansers vandaan. Leuke wijk om even doorheen te lopen, winkeltjes te kijken en even binnen te lopen bij overdekte markt Mercado de Triana.

Triana

Flamencoshow

Iets wat je ook echt moet doen in Sevilla is wat mij betreft het bijwonen van een flamencoshow. Houd in je achterhoofd dat deze shows vooral voor toeristen gegeven worden, maar: niet allemaal. Mijn Airbnb-host raadde mij de lokale bar Peña Cultural Flamenca Torres Macarena aan en ik kan alleen maar zeggen: ga daarheen als je een échte authentieke show wilt zien.

Hier komen de lokale flamencoliefhebbers naartoe; er zijn zelfs een aantal rijen stoelen gereserveerd voor de vaste leden. Op de website kun je zien welke shows er op de planning staan. Zorg dat je er vroeg bent om zeker te zijn van een plekje. Bij deze Peña kun je ook tapas eten in de binnentuin met citroenboom.

Lees ook:
13x de beste restaurants in Sevilla voor traditionele én moderne tapas

Andere tips voor flamencoshows in Sevilla zijn het centraal gelegen Casa de la Memoria of Tablao Flamenco Las Setas (onder Las Setas). Bij Casa de la Memoria bekijk je een intieme show en kun je daarna meteen een drankje doen in het centrum. Ideaal bij het wat groter opgezette Tablao Flamenco Las Setas is dat ze (hapjes en) drankjes aan je tafel serveren tijdens de show.

Flamenco & Mercado Lonja del Barranco Sevilla
Flamenco & Mercado Lonja del Barranco

Overdekte (food)markt

In een stad vind ik het zelf altijd superleuk om tussen de locals boodschappen te doen bij een (overdekte) markt, of tapas te eten in een foodcourt waar ze allerlei lekkers hebben. Ik noemde eerder al twee versmarkten (Mercado de la Encarnación en Mercado de Triana), maar ook Mercado Lonja del Barranco (vlak bij de brug naar Triana) en Mercado de Feria zijn aanraders.

Tapastour

Wil je nog meer leuke restaurants ontdekken in Sevilla? Dan zeg ik: ga mee op tapastour. Dat deed ik zelf op m’n eerste avond in de stad en ik kan het iedereen aanraden. Je leert over de lokale specialiteiten, ziet meteen veel van de stad en bij de zaakjes die je ontdekt kun je tijdens de rest van je verblijf nog eens terugkeren.

Andere markten in Sevilla

Naast (overdekte) foodmarkten zijn er ook openluchtmarkten in Sevilla, mercadillos genaamd. Een bekende is de Mercadillo histórico – vlooienmarkt – die elke donderdagochtend plaatsvindt in de Calle Feria. Met een beetje geluk scoor je hier een mooie vintage vondst, zoals wijnglazen, een schilderij of een Feria de Sevilla-poster.

mercadillo historico sevilla
Mercadillo histórico ‘El Jueves’

Een andere aanrader is de Paseo de Arte, die je iedere zaterdag- en zondagochtend (10.00-14.00) in Triana vindt langs het water, op de Paseo de Nuestra Señora de la O. Hier vind je niet alleen kunst, maar ook andere (handgemaakte) items die leuk zijn om cadeau te doen of als souvenir mee naar huis te nemen. Denk aan notitieboekjes, fotolijsten, sleutelhangers en sieraden.

Is het de eerste zondag van de maand? Dan kun je na de Paseo de Arte doorlopen naar de kledingmarkt op de Calle Asunción, ook in Triana.

Ook is er iedere zondagochtend (10.00-14.00) een verzamelaarsmarkt (denk aan munten, medailles) op Plaza del Cabildo. Hier ging ik zelf niet heen voor de markt, maar het (verstopte) plein is prachtig en het is leuk om even tussen de verzamelende Spanjaarden te lopen.

Rooftopbar

In een stad is het altijd een goed idee om het hogerop te zoeken op een rooftopbar. Zo zie je de stad vanuit een ander perspectief en kun je vaak ook nog een lekker drankje drinken. Ik deed dat zelf bij La Terraza de EME, een hippe bar waarvandaan je uitkijkt op de kathedraal. De cocktails zijn er niet goedkoop, maar het uitzicht is (vooral rond zonsondergang) waanzinnig. En die uitgave trek je daarna weer een beetje recht met een goedkoop avondje tapas eten.

Rooftopbar & Barrio de Santa Cruz
La Terraza de EME & Santa Cruz

Barrio de Santa Cruz

Meer leren over een stad of plekken ontdekken die je normaal niet zo snel zou tegenkomen, doe je tijdens een free walking tour. Een bekend concept in vrijwel elke stad, en ook in Sevilla een succes. Ik ging zelf mee met de tour door de Joodse wijk Santa Cruz, maar je kunt ook kiezen voor een historische tour of bijvoorbeeld een rondleiding door het Alcázar of de kathedraal.

Nog meer tips voor Sevilla

Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Sevilla. Natuurlijk is lekker rondstruinen en eten en drinken ook fijn tijdens zo’n stedentrip. Kun je daar ook nog wel tips voor gebruiken? Hier vind je mijn aanraders voor ontbijt en (tapas)restaurants. Disfruta!

Oh, en als je remote gaat werken vanuit Sevilla, wil je dit artikel even lezen.

Accomodatie

Zoek je nog een accommodatie? Bekijk accommodaties in Sevilla hier.

Een stedentrip Sevilla kun je ook heel goed combineren met een roadtrip door Andalusië. Hier lees je er meer over:

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 09-12-2022. Laatste update: 04-04-2024

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *