Wat moet je echt doen in Sevilla? Dit zijn mijn tips

Stedentrip Sevilla op de planning? Heerlijk! Het is wat mij betreft echt een prachtige stad waar je lekker kunt rondstruinen, mooie bezienswaardigheden bekijken en goed eten en drinken. Hier geef ik je mijn tips en antwoord op de vraag wat je echt moet doen in Sevilla.

Wat moet je echt doen in Sevilla?

Real Alcázar de Sevilla

Met stip op één staat het Alcázar, oftewel het Koninklijk Paleis van Sevilla. Het is een bekende tip die je overal tegenkomt, maar dat is niet voor niets. Dit paleis is werkelijk prachtig, en als je door de verschillende ruimtes loopt val je van de ene verbazing in de andere. Het is doordrenkt met indrukwekkende Mudéjar-architectuur en je vindt er waanzinnig mooie tegels. Ook de gigantische tuin is er eentje om niet over te slaan. Je hebt ongeveer 2-2,5 uur nodig om dit paleis op je gemak te bekijken.

Tip: koop van tevoren online je tickets, dan hoef je daarvoor niet in de rij aan te sluiten en kun je meteen doorlopen naar de ingang. Ook hier kan een rij staan, maar mijn ervaring is dat-ie gelukkig snel gaat.

Alcázar

Lees ook:
Zoek niet verder: 11x hier wil je heen voor ontbijt in Sevilla

Casa de Pilatos

Casa de Pilatos is een Andalusisch paleis dat (ook) geschiedenis ademt – een soort kleine variant van het Alcázar. Je kunt dit paleis bezoeken als je het Alcázar gezien hebt en helemaal onder de indruk was, of juist als je minder tijd hebt of liever een wat kleiner paleis bezoekt. Ook hier vind je indrukwekkende ruimtes en azulejos-tegeltjes (typisch Andalusisch). Je kunt een audiotour nemen die je van alles vertelt over de geschiedenis.

Casa de Pilatos

Plaza de España

Wat je ook echt moet doen in Sevilla is naar het Plaza de España gaan. Dit gigantische plein voelt als een soort oase in de stad. Het is een soort halve cirkel omringd met gebouwen, en op het plein vind je prachtig Andalusisch tegelwerk waarop alle Spaanse provincies afgebeeld zijn. Loop op je gemak een rondje en neem de schoonheid in je op. Regelmatig wordt er ook live flamencomuziek gespeeld op het plein. Dit zijn wisselend andere muzikanten – de een beter dan de ander – maar met een beetje geluk zit je met je gezicht in de zon te genieten van prachtige muziek.

Het María Luisa-park, waar het Plaza de España in ligt, is een park dat sowieso de moeite waard is om te ontdekken. Je vindt er prachtige bomen en bloemen en allerlei fijne plekken om even te genieten van de zon of de rust.

Plaza de España

Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla is er ook eentje om niet te missen. Toen ik er was, was het helaas meerdere keren zo druk dat ik ‘m niet van binnen heb kunnen zien. Mijn tip is dan ook om vroeg te gaan als je niet te lang wilt wachten. Maar ook van de buitenkant is dit een prachtige kathedraal om te zien, en het is het middelpunt van de stad.

Kathedraal Sevilla

Metropol Parasol

Metropol Parasol – ook wel Setas de Sevilla genoemd – is het grootste houten gebouw ter wereld. En het is niet alleen een kunstwerk om (van onderen) te zien, je kunt er ook nog op. Vanaf het wandelpad bovenop heb je een prachtig uitzicht over de stad. Mijn tip: zoek van tevoren op hoe laat zonsondergang is, en zorg dat je online een toegangsticket koopt voor ongeveer een halfuur voor dat tijdstip. Zo zie je niet alleen de stad, maar ook nog eens een weids uitzicht in de mooiste kleuren.

Nog een tip: onder de Metropol Parasol zit de gerenoveerde, overdekte markt Mercado de la Encarnacíon. Die is helaas gesloten als je tijdens zonsondergang komt, maar als je er in de ochtend of begin middag bent (of langs loopt), kun je wel even een kijkje nemen.

Metropol Parasol

Triana

Aan de overkant van de rivier Guadalquivir, die door Sevilla loopt, vind je de wijk Triana. Hier vind je volop winkeltjes waar ze handgemaakt aardewerk en Andalusische tegeltjes (azulejos) verkopen. Ook komen hier een aantal bekende flamencozangers en -dansers vandaan. Leuke wijk om even doorheen te lopen, winkeltjes te kijken en even binnen te lopen bij overdekte markt Mercado de Triana.

Triana

Flamencoshow

Iets wat je ook echt moet doen in Sevilla is wat mij betreft het bijwonen van een flamencoshow. Maar: kies de juiste uit. Veel shows zijn namelijk puur en alleen op toeristen gericht (volgens de locals), en daar vind je dus niet de állerbeste muzikanten en vaak betaal je te veel. Mijn Airbnb-host raadde mij de lokale bar Peña Cultural Flamenca Torres Macarena aan en ik kan alleen maar zeggen: ga daarheen als je een échte authentieke show wilt zien. Op de website kun je zien welke shows er op de planning staan.

Lees ook:
13x de beste restaurants in Sevilla voor traditionele én moderne tapas

De website is in het Spaans, dus als je er niet (met Google Translate) uitkomt, vraag dan bijvoorbeeld je Airbnb-host of receptionist in je hotel om hulp. Stukje lastiger misschien, maar dan ben je vervolgens wel een avond omringd door vrijwel alleen maar Spanjaarden. Hier wordt niet zozeer muziek gemaakt voor toeristen, maar voor locals die komen genieten van de muziek. Ik vond het fantastisch. Zorg dat je er vroeg bent om zeker te zijn van een plekje. Bij deze Peña kun je ook lekkere tapas eten in de binnentuin met citroenboom.

Iets centraler zit nog Casa de la Memoria, wat ook een aanrader schijnt te zijn. Hier ben ik zelf niet geweest, maar dit is volgens een local ook een goede optie.

Flamenco & Mercado Lonja del Barranco Sevilla
Flamenco & Mercado Lonja del Barranco

Overdekte (food)markt

In een stad vind ik het zelf altijd superleuk om tussen de locals boodschappen te doen bij een (overdekte) markt. Of tapas te eten in een foodmarkt waar ze allerlei lekkers hebben. Ik noemde eerder al twee versmarkten (Mercado de la Encarnación en Mercado de Triana), maar ook Mercado Lonja del Barranco (vlakbij de brug naar Triana) en Mercado de Feria zijn aanraders.

Rooftopbar

In een stad is het altijd een goed idee om het hogerop te zoeken op een rooftopbar. Zo zie je de stad vanuit een ander perspectief en kun je vaak ook nog een lekker drankje drinken. Ik deed dat zelf bij La Terraza de EME, een hippe bar waar vandaan je uitkijkt op de kathedraal. De cocktails zijn er niet goedkoop, maar het uitzicht is (vooral rond zonsondergang) waanzinnig. En die uitgave trek je daarna weer een beetje recht met een goedkoop avondje tapas eten.

Rooftopbar & Barrio de Santa Cruz
La Terraza de EME & Santa Cruz

Barrio de Santa Cruz

Meer leren over een stad of plekken ontdekken die je normaal niet zo snel zou tegenkomen, doe je tijdens een free walking tour. Een bekend concept in vrijwel elke stad, en ook in Sevilla een succes. Ik ging zelf mee met de tour door de Joodse wijk Santa Cruz, maar je kunt ook kiezen voor een historische tour of bijvoorbeeld een rondleiding door het Alcázar of de kathedraal.

Ook leuk: de mensen die deze tours geven zijn meestal locals, dus aan hen kun je ook tips vragen over je bezoek aan de stad of aanraders voor restaurants.

Dit is wat mij betreft wat je echt moet doen in Sevilla. Natuurlijk is lekker rondstruinen en eten en drinken ook fijn tijdens zo’n stedentrip. Kun je daar ook nog wel tips voor gebruiken? Hier vind je mijn aanraders voor ontbijt en (tapas)restaurants. Disfruta!

Een stedentrip Sevilla kun je ook heel goed combineren met een roadtrip door Andalusië. Hier lees je er meer over:

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *