Waarom naar Bologna op stedentrip? 5 redenen

Stel: je zoekt een leuke bestemming voor een stedentrip. Een plek om een weekendje lekker rond te struinen, goed te eten en mooie bezienswaardigheden te bewonderen. En, als het even kan, niet te duur en niet te ver. Dan zeg ik: ga naar Bologna. Hier leg ik je uit waarom naar Bologna gaan een hartstikke goed idee is.

Lees ook:
Wat is er te doen in Bologna? Mijn tips voor je stedentrip

Waarom naar Bologna?

1. Heerlijk eten en drinken

In Bologna kun je steengoed eten en drinken. In heel Italië kan dat natuurlijk, maar La grassa (de vette) is niet voor niets een van de bijnamen van de stad. En Bologna staat ook wel bekend als de ‘food capital’ van Europa. Een weekend lang lekker eten en drinken dus.

Goed om te weten voordat je die kant op gaat: de spaghetti of pasta Bolognaise komt inderdaad hiervandaan, máár in Bologna heet dit verrukkelijke gerecht Tagliatelle al Ragù. En dat kun je maar beter juist benoemen, want “Iedere keer dat iemand pasta Bolognaise zegt, overlijdt een Italiaan”, aldus een local. 😉

Naast de ragù komt ook onder meer mortadella, tortellini, tortelloni en lasagne hier vandaan. Én je vindt er volop Parmezaanse kaas en Parmaham (uit het nabijgelegen Parma) en balsamico-azijn uit Modena. Uiteraard kun je hier ook heel goede steenovenpizza’s en ambachtelijk ijs eten.

2. Prachtige gebouwen

Wie vaker in Italië geweest is, weet: de gebouwen zijn er prachtig. Op sommige plekken heb je het gevoel door de geschiedenis te wandelen. In Bologna is dat niet anders. Le Due Torri (de twee torens) – waarvan je er eentje kunt beklimmen – zijn het middelpunt van de stad. Ook kom je in Bologna overal portici tegen. Dit zijn overdekte delen met bogen die je in de winter droog houden en in de zomer beschermen tegen de zon.

Deze portici zijn prachtig en heel kenmerkend voor de stad. Sterker nog: in Bologna vind je de langste portico ter wereld: de Portico di San Luca. Deze is maar liefst een kleine 4 kilometer lang en bevat 666 (!) bogen. Je kunt hier helemaal onderdoor lopen naar de basiliek Santuario di Madonna di San Luca.

Een andere bijnaam van de stad is trouwens La rossa (de rode), en als je door de stad wandelt begrijp je waarom.

Lees ook:
Is Turijn een leuke stad? 5x waarom je hier naartoe wilt op stedentrip

3. Goed te betalen

Waar in sommige (hoofd)steden – en in ons eigen land – de prijzen uit de pan rijzen, is Bologna goed te betalen. Om een paar voorbeelden te geven: een kop koffie kost ongeveer 1,60, een pizza in een restaurant 6 euro, een karaf wijn ook, en een vleesgerecht 13 euro. Wij waren meestal rond de 30 euro kwijt met z’n tweeën en dan hadden we brood, water, wijn en twee hoofdgerechten (in augustus 2022).

Santo Stefano Bologna

4. Korte vliegtijd

Als je een weekendje ergens naartoe gaat, is het fijn als je er op tijd én snel bent. Des te sneller kun je de stad verkennen en op een terras neerploffen. Bologna is slechts anderhalf uur vliegen. Bij aankomst op het vliegveld van Bologna sta je in 20 minuten met de taxi in het centrum van de stad. Perfect als je een kort stedentripje doet.

Lees ook:
Welke plekken mag je echt niet missen in Italië? Saskia van ‘Ciao tutti’ deelt haar allerbeste tips

5. Geen keuzestress of haast

Waarom ik het ook een aanrader vind om naar Bologna te gaan? Omdat de stad niet al te groot is. Je kunt lekker op je gemak rondlopen, hoeft geen planning te maken om alle bezienswaardigheden te kunnen afvinken en hoeft niet bang te zijn dat je iets mist. Tijdens je relaxte weekend krijg je gewoon een vakantiegevoel.

Heb je zin om alles uit je weekend te halen? Dan kun je deze trip ook goed combineren met bijvoorbeeld een dagje Florence, Parma of Modena.

Wat mij betreft zijn dit genoeg redenen waarom een stedentrip naar Bologna een aanrader is. Overtuigd? Dan vind je hier alle tips die ik voor je verzameld heb.

Wil je ook die kant op?

> Kijk hier alvast voor vliegtickets via Transavia

> Boek een fijne accommodatie via Booking.com

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 21-10-2022. Laatste update: 07-11-2023

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *