De voordelen van remote werken: dit is wat ik er zo leuk aan vind

De allereerste keer dat ik vanuit het buitenland werkte was in Valencia, de laatste keer dat ik het deed in Sevilla en de eerstvolgende keer is in Nice. Remote werken vind ik heerlijk en ik wil het nog veel vaker gaan doen. Maar wat zijn de voordelen van remote werken en wat vind ik er zo leuk aan?

De allereerste keer dat ik remote werkte was in 2019. Ik vertrok voor ‘ongeveer twee maanden’ naar Valencia. Daar zou ik een maand Spaanse les volgen en de rest van de tijd remote werken.

De voordelen van remote werken

Uiteindelijk bleef ik tweeënhalve maand, en in Valencia ontdekte ik hoe fijn ik het vond om ook vanuit het buitenland te kunnen werken. Je begrijpt: dat wilde ik vaker, en ik zal je uitleggen waarom.

Die eerste keer remote werken ontstond vanuit het idee dat ik terug wilde naar Valencia – ik volgde er eerder al eens Spaanse les – voor langere tijd. Ik had altijd al de droom om in Spanje te wonen (en nog steeds), en op deze manier kon ik dat mooi eens uitproberen zonder meteen huis en haard achter te laten. Want zoals ik hier ook al vertelde: dat wilde ik niet. Remote werken zorgt wat mij betreft voor het beste van twee werelden: je kunt ervaren hoe het is om ergens te wonen en je bepaalt zelf voor hoe lang.

Het gevoel hebben dat je ergens woont

Ik ga ook weleens tien dagen of twee weken ergens werken, en dan kun je niet zeggen dat je écht weet hoe het is om ergens te wonen. Toch vind ik het heerlijk om in het dagelijks leven op een Mediterraanse bestemming mee te draaien, hoe lang of hoe kort dat dan ook is. Om ’s ochtends door de (bijvoorbeeld Spaanse) straten te lopen en mensen naar hun werk te zien gaan, de lokale gewoontes te zien – Spanjaarden die aan de bar een kop koffie drinken – en boodschappen te doen op de versmarkt alsof je ’t altijd al zo gedaan hebt.

Als je dat een maand of langer doet krijg je daar nóg meer van mee, maar je kunt het wat mij betreft ook al ervaren in een kortere periode. Want een week in het buitenland voelt stukken langer dan een normale week thuis. Je maakt veel meer mee en beleeft de dagen intenser.

Werken en reizen tegelijk

Een ander groot voordeel van remote werken is natuurlijk dat je werken en reizen kunt combineren. Je hoeft niet per se vrije dagen op te nemen, maar kunt je werkweek gewoon op een andere plek uitvoeren. En daardoor ben je ook meteen op reis: je doet je boodschappen ergens anders, kunt een leuke plek zoeken om koffie te halen, een park voor je lunchwandeling, en na het werk is er nog een hele avond om je bestemming te verkennen.

Het voordeel van Mediterraanse landen hierin is ook dat het er ’s avonds nog heel erg leeft: je eet later, kunt nog winkelen en soms zijn bezienswaardigheden ook nog gewoon tot na 18.00 uur geopend. En dan heb ik het nog niet eens over de weekenden, daarin kun je natuurlijk ook volop van je tijdelijke thuis genieten.

Lees ook:
Van de allereerste keer tot nu: dit is mijn ervaring met alleen uit eten gaan

Inspiratie opdoen & in de flow komen

Remote werken zorgt voor meer inspiratie. Een andere omgeving geeft je hoofd simpelweg een frisse boost, en omdat je de beslommeringen van thuis tijdelijk achter je laat heb je daar veel meer ruimte voor. Gevolg: je komt beter in de flow, komt sneller op leuke ideeën en hebt ook meteen zin om ze uit te werken.

Nu vind ik mijn werk gelukkig heel erg leuk, maar het helpt ook een heleboel als je wanneer je zin hebt vanuit allerlei coworkings en koffietentjes kunt werken. Dan is een gewone werkdag al een hele ervaring, en ik laad er zo erg van op dat het voor mij de perfecte combinatie is met het thuiswerken dat ik normaal doe. Ik herhaal ‘m nog maar een keer: het beste van twee werelden.

Geen last van een dip

Sowieso ben ik iemand die altijd even tijd nodig heeft om te acclimatiseren: als ik op een (nieuwe) bestemming aankom, maar ook als ik weer thuis ben. Na een vakantie kan ik dus weleens een dipje hebben, want dan moet ik wennen aan het thuis komen én aan het feit dat ik weer van alles moet.

Lees ook: Dit kun je doen tegen een dip na je vakantie

Een van de voordelen van remote werken is voor mij dan ook dat ik bij thuiskomst eigenlijk alleen maar hoef te wennen aan het feit dat ik eh, weer thuis ben. En die switch is een stuk minder groot dan na een vakantie. M’n werk heb ik namelijk gewoon bijgehouden, dus bij thuiskomst hoef ik geen ellenlange lijst met mails door te spitten. Ook hoef ik niet in een (werk)ritme te komen, want daar zit ik nog gewoon in.

Vrijheid

Laat ik afsluiten met het grootste voordeel van remote werken: de vrijheid. Het feit dat ik kan werken waar ik wil vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Op deze manier éven in Spanje kunnen wonen, of even van het Franse/Italiaanse/Portugese leven proeven maakt me simpelweg gelukkig.

Zou jij ook wel remote willen werken, maar weet je niet waar te beginnen? Je mag me altijd een berichtje sturen.

Lees meer:

ComputerComputer

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *