Wat is het verschil tussen remote werken en op workation gaan?

Of je nu freelancer bent of in loondienst werkt: het verlangen om vanuit het buitenland te werken kan heel groot zijn. Gelukkig is fulltime op kantoor werken al lang niet meer de norm. Wat is er allemaal mogelijk, en wat is het verschil tussen remote werken, op workation gaan en de digital nomad lifestyle?

Hier leg ik het je uit. Zo weet je wat het beste bij jou en je (werk)situatie past en kun je die trip des te sneller gaan plannen. Vamos!

Verschil remote werken en workation

Laten we beginnen met remote werken. Dit betekent letterlijk ‘op afstand werken’, bijvoorbeeld thuiswerken als je normaal op kantoor werkt. Als je al thuis werkte, kan remote werken voor jou ook het werken vanuit een Airbnb in Valencia of een koffietentje in Turijn betekenen. Mogelijkheden te over, en dat is nou juist wat het zo leuk maakt. Jij bepaalt waar je werkt.

Omdat remote werken een breed begrip is, zegt het niet zo veel over de periode. Je kunt het een weekje doen vanuit Spanje, maar drie maanden vanuit Italië, Kroatië en Albanië werken – ik noem maar wat – kan natuurlijk ook.

Lees ook:
De voordelen van remote werken: 5x waarom ik het zo leuk vind

Voordelen remote werken

Om remote te kunnen werken heb je een baan nodig die je online kunt uitvoeren. Heb je die, dan is het grootste voordeel wat mij betreft dat je reizen en werken kunt combineren. Je hoeft geen vrije dagen op te nemen, maar kunt gewoon – terwijl je werkt – voor even het gevoel hebben dat je op een andere plek woont.

Mijns inziens doe je dat het beste in een appartement dat je via bijvoorbeeld Airbnb huurt. Zo heb je een fijne plek om te werken, maar kun je natuurlijk ook uitstapjes maken naar coworkings en koffietentjes. En in de pauzes, na werktijd en in het weekend kun je lekker de omgeving verkennen. Hoe leuk is dat?

Remote werken

Bovendien zorgt een andere omgeving voor nieuwe inspiratie. Je bent even weg uit je dagelijkse ritme, hebt minder afleiding waardoor je vol kunt focussen op een bepaalde taak én kunt verschillende werkplekken uitproberen.

Kenmerkend voor remote werken is mijns inziens ook wel dat je niet per se meer uit hoeft te geven dan thuis. Als je in een appartement verblijft, kun je gewoon boodschappen doen en thuis koken – al is het op een mediterraanse bestemming natuurlijk ook héél aantrekkelijk om regelmatig uit eten te gaan.

Lees ook:
Ook remote werken? Zo zorg ik dat ik me snel thuis voel op een nieuwe bestemming

Workation: werk + vakantie

Als je je werk wilt combineren met echt vakantie vieren – bijvoorbeeld in de heerlijke Méditerranée – kies dan voor een workation. Dit is een combinatie van de woorden work en vacation, en daardoor merk je al: de nadruk ligt meer op het vakantie-aspect dan bij remote werken.

Concreet houdt dat in dat een workation vaker een wat kortere periode betreft, bijvoorbeeld van een week, tien dagen of twee weken. Ook kies je bij een workation dus een locatie waar je ook vakantie zou (kunnen) vieren, en zou je bij deze variant sneller in een hotel verblijven dan als je remote werkt.

Ook betekent het vakantie-aspect in deze manier van werken misschien wel dat je iedere dag uit eten wilt – afhankelijk van of je dat op vakantie ook doet natuurlijk. Waar je bij remote werken na je ‘normale’ dagen werken bijvoorbeeld je bestemming gaat verkennen, is het bij een workation ook niet vreemd als je slechts halve dagen werkt en daarna naar het strand gaat.

Maar dit is allemaal niet in cement gegoten: bij beide soorten ben jij degene die bepaalt, eventueel in overleg met je werkgever.

remote-werken-workation
Foto | Pexels

Kenmerkend voor een workation is ook dat steeds meer mensen in loondienst van hun werkgever de kans krijgen om dit te doen, alleen of zelfs met het hele team. Een ontwikkeling die ik alleen maar kan toejuichen. Want naast dat dit gewoon ontzettend leuk is om te doen is, is inmiddels ook wel gebleken hoe goed het voor een mens – en daarmee ook de werkprestaties – is. Sommige bedrijven organiseren een workation dus zelf, en zo kun je ook met z’n allen in een groot huis verblijven.

Lees ook:
Op workation in de prachtige Provence: mijn ervaring + tips

Digital nomads

Naast remote werken en workations heb je ook nog digital nomads. Als digital nomad werk je voor langere tijd remote, vaak op meerdere verschillende bestemmingen. Je kunt als digital nomad letterlijk van bestemming naar bestemming trekken en daar vandaan werken.

Wil je geen halfjaar of jaar werkend rondreizen, maar vertrek je wel regelmatig vanuit Nederland naar verschillende bestemmingen in het buitenland om vanuit daar te werken? Dan zou je jezelf ook parttime digital nomad kunnen noemen. Het is maar net wat jij wilt.

Wat past bij jou?

Als je het hebt over het verschil tussen remote werken, op workation gaan en de digital nomad lifestyle merk je dat deze manieren van in het buitenland werken erg dicht bij elkaar liggen. Sterker nog: als je op workation gaat ben je ook aan het remote werken en tijdens remote werken kun je er ook workation-aspecten in gooien.

Ook zijn er niet echt ‘regels’ voor en kun je uiteraard zelf bepalen hoe je het doet en met welke redenen. Zo heb je in ieder geval een idee wat de mogelijkheden en verschillen zijn.

Wil je dit ook gaan doen, maar twijfel je nog over welke soort bij jou past? Denk dan alvast na over de volgende dingen:

  • Hoe lang wil je vanuit het buitenland werken?
  • Ligt de focus op ‘gewoon’ werken, met de bestemming ontdekken als (héle) leuke bijkomstigheid? Of wil je graag vakantie vieren op een plek waar je ook nog wat kunt werken?
  • In wat voor soort accommodatie wil je verblijven?

Ik hoop dat dit je een duidelijk beeld geeft van het verschil tussen remote werken en op workation gaan. Waar kies jij voor? Ik ben heel benieuwd. Zelf heb ik ook al meerdere keren remote gewerkt. Hier lees je er meer over.

Wil je remote werken vanuit Sevilla? Ik vind het echt een dikke aanrader. In dit artikel vind je een paar leuke koffietentjes om te werken.

Headerbeeld | Pexels

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *