Dit zijn de Mediterraanse favorieten van Vrije Meid Suzanne

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Maar ook: wat zijn de beste tips voor als je ook wilt soloreizen of remote werken? Deze keer: de Mediterraanse favorieten van coach, ondernemer en blogger Suzanne van Duijn van Vrije Meid.nl.

Even voorstellen: Suzanne – ook wel bekend als ‘Vrije Meid’ – coacht andere ondernemers naar meer vrijheid. Oftewel: ze helpt ze om meer te verdienen in minder tijd met meer plezier. Daarnaast maakt ze podcasts, is ze blogger, Instagrammer en auteur van Work hard, travel harder en De route naar 100.000 euro per jaar. “Ik doe heel veel dingen, maar het hangt allemaal samen met meer vrijheid. Voor mij was dat heel lang veel reizen, daarom ben ik ook voor mezelf begonnen. Inmiddels is dat veranderd. Ik houd nog steeds veel van reizen, maar ik merk dat vrijheid veel breder is geworden dan alleen op reis gaan.”

De Mediterraanse favorieten van ‘Vrije Meid’ Suzanne

Hoe reisde Suzanne eerst, en hoe doet ze dat nu? “Vanaf 2016 heb ik veel gereisd als (parttime) digital nomad. Omdat ik voor mezelf begon als freelancer en wilde werken om mijn klanten tevreden te houden en geld te verdienen, heb ik heel veel op reis gewerkt. Ik was zo’n drie tot vier maanden per jaar weg, verspreid over losse weken of soms een maand. Vanaf 2019 was ik een beetje klaar met altijd werken op reis. Maar als je niet werkt als freelancer komt er ook niks binnen. Toen is die switch gekomen in m’n bedrijf naar meer schaalbare en passievere verdienmodellen.”

Suzanne vertelt dat ze sinds dat moment vaker écht vakantie neemt. In coronatijd heeft ze veel in eigen land ontdekt, en inmiddels is ze ruim een half jaar moeder en een paar keer met baby op stap geweest. “Dat is ook weer anders. Maar het is niet zo dat ik nu alleen nog maar naar CenterParcs ga. Wat mij betreft ga ik naar dezelfde soort bestemmingen als altijd, maar dan gewoon iets rustiger aan.”

Thuiskomen in de Méditerranée

Als ik vraag hoe de Méditerranée voor Suzanne voelt, heeft ze het al snel over “thuiskomen”. “Als kind ging ik altijd in Europa op vakantie, en m’n opa en oma hebben heel lang een huis in Zuid-Frankrijk gehad. Daar ben ik veel geweest, waardoor het meer als een soort tweede thuis voelde. Om die reden heb ik nooit zo veel focus gehad op die landen. Het voelde te dichtbij; ‘hoe verder, hoe beter’, dacht ik altijd. Maar ik ben in vrijwel alle Mediterraanse landen geweest en het is tóch wel heel fijn. Het is hartstikke mooi en dichtbij. Ik ben die landen nu dus een beetje aan het herontdekken.”

Provence

Wat is haar ultieme vakantiebestemming? “Op dit moment Málaga. Ik ben er twee keer geweest: één keer twee weken en later nog een weekend. Een hele fijne stad vanwege de beach vibe van het strand en de levendigheid en horeca in de stad. En je bent ook heel dicht bij de natuur. Ik zou er zo weer een weekje heen willen.”

Ultieme bestemming: Málaga

De combi stad en strand is overigens niet per se een vereiste voor haar vakanties. “Ik houd juist van afwisseling. Het ene moment zit ik liever een week aan het zwembad in een mooi huis met familie of vrienden, het andere moment doe ik liever een citytrip. Maar ik vind het wel belangrijk dat er goede horeca is. En ik houd niet zo van grootschalige resorts; kan me niet herinneren dat ik een week ergens aan een zwembad heb gezeten en niet van m’n resort ben afgekomen.”

Lees ook:
Van must visits tot tapasrestaurants: de beste tips voor je volgende trip naar Málaga

Wie een bestemming zoekt voor een stedentrip, zou Suzanne dus ook vooral richting Málaga sturen. “Het is er heel lang lekker weer en het is wat minder toeristisch dan bijvoorbeeld Barcelona, dus iets authentieker.” Waar moeten we zijn in deze Zuid-Spaanse stad? “Mijn favoriete restaurant daar is Casa Lola. Veel mensen tippen El Pimpi, maar ik vond dat niks. Casa Lola is veel leuker: lekker druk, levendig, goed betaalbaar. En écht heel goed eten. Je zou misschien denken dat je overal lekker kunt eten in Spanje, maar je hebt toch weer gradaties.” Ook raadt Suzanne aan om naar de botanische tuin te gaan. “Iedereen tipt het kasteel, dus daar ga je toch wel heen. De botanische tuin is leuk als je een keer iets anders wilt doen.”

Málaga & Caminito del Rey

Verrassend

Een andere goede optie voor een stedentrip is Bologna, stelt Suzanne. “Ik vond Bologna echt verrassend leuk. In Rome ben ik ook geweest: hartstikke mooi, dat betwist niemand, maar het is er ook zó druk. Je hebt continu het gevoel dat je in een museum staat. Dat is positief qua schoonheid, maar het voelt niet authentiek; het is één grote toeristenstad. In Bologna had ik zoiets van: dit is Italië zónder al die massa.” Als je die kant op gaat, moet je natuurlijk de Tagliatelle al Ragù proberen. Ook tipt Suzanne Borgonuovo Apartment en restaurant Oberdan da Mario.

Wil je nog meer tips voor Bologna? Die vind je hier

Dan: roadtrips. “Toen ik in Málaga was, hebben we een soort roadtripje in de omgeving gemaakt richting Antequera, Granada en de Caminito del Rey. Toen dacht ik: wauw, hier zou ik nog wel een keer een grotere roadtrip willen maken.” Een andere manier om meerdere bestemmingen in één vakantie te zien is een cruise maken. Dat deed ze een keer met familie. “Ik weet niet of ik zelf een cruise zou boeken, maar het was leuk om een keer mee te maken. We gingen onder meer langs Corfu, Montenegro, Kroatië en Italië. Als je geen rijbewijs hebt of slecht ter been bent is dit best ideaal.”

Vrijheid

Suzanne staat bekend als ‘Vrije Meid’, dus naast haar Mediterraanse favorieten wil ik ook graag weten: wat betekent vrijheid voor haar? “Elke dag kunnen doen wat ik leuk vind. En in relatie tot reizen is dat: kunnen reizen wanneer ik wil. Zowel qua werk als genoeg geld hebben. Want dat zijn wel twee dingen die nodig zijn om altijd te kunnen reizen wanneer je wilt. Maar het is ook: leuker werk hebben en me mentaal vrij voelen, dat ik elke dag kan besluiten wat ik ga doen.”

Haar definitie van vrijheid is door de jaren heen veranderd en breder geworden; een dynamisch proces. “Dat vind ik zo mooi van vrijheid hebben. Je zit niet in een hokje en kunt het elke keer opnieuw uitvinden. Toen ik begon met remote werken vroegen mensen: ‘Hoe lang blijf je dat dan doen?’ En dan dacht ik: nou ja, zo lang als ik het leuk vind. Je kunt het altijd weer in een andere vorm gieten.”

Cruise

En wat raadt ze anderen aan die meer vrijheid willen ervaren op het gebied van reizen? “Als je meer wilt reizen maar gebonden bent aan vakantiedagen is mijn advies: remote werken. Het zou kunnen dat je dat met je baas overlegt, want in loondienst gebeurt het echt wel meer, maar het kan ook betekenen dat je voor jezelf moet beginnen. Dat is spannend, maar ja, dan moet je kiezen wat voor jou belangrijker is.”

“Als je voor jezelf begint moet je wel stappen zetten, want het niet zo dat elke ondernemer veel kan reizen. Als je gebonden bent aan een plek en/of weinig geld hebt, ga je nog steeds niet veel reizen. Dus je moet remote kunnen werken, passief inkomen hebben of veel verdienen waardoor je vaak vrij kunt nemen.”

Remote werken in Barcelona

Waar in de Méditerranée kun je goed remote werken? Suzanne tipt Barcelona, waar ze een keer tien dagen op workation was met een vriendin. “Wat ik zo leuk vind aan remote werken is dat je een stad op een andere manier leert kennen. Normaal ga je misschien drie dagen naar Barcelona, doe je de highlights en ga je weer weg. Als je er tien dagen zit en al een citytrip gedaan hebt, hoef je de highlights niet meer te bezoeken. Dan ben je veel meer als een local aan het leven. Zonder haast, veel relaxter. Echt een aanrader.”

‘Tijdens het remote werken leef je meer als een local’

“We begonnen met lekker ergens ontbijten, dan van tien tot twee knallen in een coworking, uitgebreid lunchen, een beetje struinen door de stad en ’s avonds laat eten. Echt een topcombi.” Voor een workation raadt ze aan om de rust te nemen om ergens te werken, maar ook niet de hele dag. “Neem ook de tijd om te ontspannen. En zorg voor goed internet en een goede werkplek.”

Barcelona

Veel uit eten maakt zo’n workation wel een dure hobby. Hoe kun je het toch betaalbaar houden? “Het voordeel vind ik dat je geld blijft verdienen terwijl je weg bent. Wat dat betreft verdien je het wel terug. Want als je gewoon op vakantie gaat en niet werkt, komt er niks binnen. Als je wil besparen, zou ik een Airbnb nemen zodat je niet voor elke maaltijd uit eten hoeft te gaan. Of neem een appartement met dakterras, zodat je het gevoel hebt dat je ook even kunt relaxen.”

Soloreizen

Suzanne is een ervaren soloreiziger. Ze heeft dan ook meerdere tips voor anderen die ook in hun eentje weg willen. “Gewoon doen. Mijn tip is goed bedenken wat voor soloreis je wilt. Je kunt alleen reizen omdat je letterlijk alleen wilt zijn, even je gedachten ordenen bijvoorbeeld, en dat is dan helemaal prima. Maar je kunt ook gaan soloreizen omdat je juist andere mensen wilt ontmoeten. Dat gebeurt niet helemaal vanzelf, dus dan is het belangrijk dat je een beetje een sociaal hostel kiest of dat je een coworking bezoekt waardoor je ook mensen ontmoet die alleen reizen.”

‘Ik denk ook niet dat we moeten doen of alles altijd leuk moet zijn’

Of ze zich weleens eenzaam heeft gevoeld tijdens zo’n reis? “Jazeker. Ik denk dat dat er een beetje bij hoort. Ik heb in de Mediterranée nooit solo gereisd, maar in Azië heb ik genoeg avonden gehad dat ik met iemand gegeten had, alleen in m’n hotelkamer eindigde en dacht: ja, ik was liever met m’n vriend hier geweest. Maarja, die was er niet. Ik denk ook niet dat we moeten doen of alles altijd leuk moet zijn. Het hoort erbij. En het is leerzaam: je leert jezelf kennen door alleen te zijn met je gedachten en met jezelf.”

En als je een relatie hebt? “Mijn vriend had vijf weken vakantie per jaar en ik wilde me daar niet door laten beperken. Wil je ook vaker alleen weg, dan zeg ik: wat houd je tegen? Alleen je hoofd. Ik neem even aan dat je partner het je niet verbiedt, dus why not? Het is denk ik heel gezond om af en toe even een paar dagen zonder elkaar te zijn.”

Meer tips van Suzanne over remote werken en (financiële) vrijheid vind je onder meer op haar website VrijeMeid.nl en in haar boeken:

Dit zijn de Mediterraanse favorieten van ‘Vrije Meid’ Suzanne. Heel leuk om haar te spreken! Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview.

Dit zijn een aantal andere interviews in deze rubriek:

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *