Saskia van 'Ciao Tutti' deelt haar allerbeste tips voor Italië

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Maar ook: wat zijn de beste tips voor als je wilt soloreizen of remote werken? Deze keer zijn het ‘De Italiaanse favorieten van…’, want ik sprak met Saskia Balmaekers van Ciao tutti, de grootste Nederlandse website over Italië. Zij geeft op Mediterranean on my mind tips over de beste plekken in Italië om te bezoeken.

Even voorstellen: Saskia begon op 1 februari 2010 met Ciao tutti, toen nog als hobby naast haar vaste baan. Elke dag publiceert ze een verhaal over of uit Italië, en vanaf 2013 doet ze dit fulltime. Als ze niet in Italië is, is ze in Maastricht, waar ze na vijftien jaar Amsterdam weer woont.

Voor corona was Saskia ongeveer de helft van het jaar in Italië – al was dat niet aaneengesloten. “Dan was ik bijvoorbeeld twee weken per maand in Italië en de andere twee in Nederland. Nu doe ik dat niet meer, ook in verband met het milieu. Ik probeer de periodes dat ik naar Italië ga meer samen te voegen, dus dan ga ik bijvoorbeeld vijf of zes weken achter elkaar. Ook wissel ik vliegen af met treinen, want in Italië is met de trein reizen heel goed te doen. Ik denk dat ik nu ongeveer een derde van het jaar in Italië ben.”

Napels & Florence
Napels & Florence

Tips voor Italië van Ciao tutti

De allereerste keer dat Saskia naar Italië ging, was toen ze op de middelbare school zat. “Vlak voor het eindexamen gingen we naar Rome. Ik weet nog dat ik uit de bus stapte en dacht: ik hoor hier. Het was niet een soort van verliefdheid, maar: hier ben ik thuis. Dat heb ik daarna zo goed als in alle delen van Italië ervaren.” Na die eerste keer ging ze zich meer in het land verdiepen: de taal, de geschiedenis, de keuken, de cultuur. Ze was echt verkocht. “Het Italiaans klinkt gewoon al zó mooi. En het is een combinatie van hoe de mensen zijn, hoe ze leven, hoe het land eruit ziet. Het ziet er allemaal wat kleuriger uit op straat. Daar houd ik wel van. En ook dat het allemaal niet zo hetzelfde is, niet zo perfect als bij ons.”

Wat Italië uniek maakt is volgens Saskia dat het land de perfecte combinatie heeft van cultuur en culinair. “Natuurlijk zijn er ook in andere mediterrane landen mooie plekken, maar Italië heeft de grootste concentratie werelderfgoed van de hele wereld. En die combi, dat je dus overal mooie dingen ziet – of je nu in een klein dorpje staat of in een grote stad – en daarna aan tafel kunt schuiven en lekker kunt eten, dat maakt het een heel fijn land. En het is pas heel laat één land geworden, het Italië zoals wij het nu kennen. Daardoor merk je dat de regio’s onderling ook heel anders zijn.”

Beste vakantiebestemmingen per seizoen

Wat is volgens Saskia de ultieme vakantiebestemming in Italië? “Ik ga zelf eigenlijk nooit met vakantie. Ik ben altijd aan het werk stiekem, want vind het té leuk om mijn ervaringen te delen. Maar tips heb ik uiteraard, en dan ligt het er een beetje aan wanneer je wilt gaan. In de zomer(vakantie) zou ik zeggen: de Dolomieten. Qua temperatuur is het daar dan heel aangenaam en je kunt er van alles doen: zwemmen in de bergmeren bijvoorbeeld, of mooi wandelen. Waar je zit maakt niet zo veel uit, het is overal in de Dolomieten mooi.”

Dolomieten
Dolomieten

“In het najaar ben ik altijd fan van de wijnstreken: Piemonte, Toscane, Umbrië… Als je dan door de heuvels rijdt is dat echt mooier dan in de zomer. Door de kleuren van de wijnranken en het najaarslicht. Ook kun je in het najaar wat specialere dingen eten. Dan is bijvoorbeeld de hazelnoot- en olijvenoogst, maar ook de druivenoogst, dus er wordt nieuwe wijn geschonken. Ook truffels zijn in die periode weer te vinden.”

“In het voorjaar zou ik juist gaan voor het zuiden: Napels, Puglia, Sicilië… Alles bloeit mooi en het is al lekker warm. Met een beetje geluk kun je zwemmen, al is de zee nog fris.”

Lees ook:
Wat is er te doen in Bologna? Mijn tips voor je stedentrip

Napels en Salerno

Uiteraard hebben we het ook over de Italiaanse steden waar Saskia dol op is, en wat blijkt? Er zijn er twee waar ze niet zo van gecharmeerd is. Maar eerst haar favorieten. “De stad waar ik me het meeste thuis voel is Florence, omdat ik daar vier maanden lang Italiaans heb gestudeerd. Maar als favo stedentrip zou ik mensen echt naar Napels sturen. Die stad roept bij velen een beetje een negatieve connotatie op, van ‘oh gevaarlijk’, maar Napels is echt zo’n levendige, heerlijke stad. Als je daar een paar dagen bent, ben je helemaal opgeladen. Het is er positief veranderd de afgelopen jaren en ik voelde me daar in m’n eentje veiliger dan in Rome.”

Saskia raadt aan om in het historisch centrum te slapen, omdat de energie juist in de straatjes in het centrum zit. “Je hebt er veel traditionele zaakjes met witte tuinstoeltjes waar je pizza voor 3 of 4 euro kunt eten. Maar laatst ben ik terecht gekomen in een heel groot palazzo, waar op de binnenplaats een grote cocktailbar zat: Barrio Botanico. Daar kon je ’s ochtends ook gewoon cappuccino bestellen – ik ging daar zitten schrijven – en ’s avonds moest je echt reserveren of geluk hebben, want dan zat heel jong Napels daar. Ze hebben er hele goede cocktails, ook alcoholvrij, en lekkere hapjes. Voor een stad waar je vaak traditioneel gaat eten, vond ik dit erg leuk.”

Ook in de buurt van Napels weet Saskia een heel goed alternatief: Salerno. “Dat ligt net ten zuiden van Napels en is wat kleiner. Daar zou ik zo een paar maanden kunnen wonen. Je hebt er een boulevard en een strandje, een kiosk waar mensen ’s avonds een biertje halen en op de trappen aan het strand gaan zitten… Het is er heel relaxed. Ook goed te combineren met Napels.”

Salerno, een van Saskia's tips voor Italie
Salerno

Hoewel je Saskia “overal in Italië kunt neerzetten” zijn er toch twee steden waar ze minder van gecharmeerd was. “Ik was ooit in Taranto in Puglia. Het historisch centrum is wel mooi, maar het was niet een stad waarvan ik dacht: hier kan ik wonen. En dat is voor mij altijd een beetje de vraag. Ook in Foggia, Puglia, had ik dat niet. Het is daar heel modern, want de stad is plat gebombardeerd in WO II; echt een stad zonder ziel, zeg maar. Puglia is fantastisch, maar die steden voor mij minder. Ik miste daar juist die Italiaanse sfeer.”

Onontdekte parel en roadtrip

Van Puglia gaan we door naar Abruzzo, want dat is volgens Saskia echt nog een onontdekte parel in Italië. “Abruzzo begint bij de Italianen steeds bekender te worden, maar voor veel buitenlanders is de regio nog nieuw. Je hebt er alles: bergen en zee, heel veel mooie natuur. Misschien wordt het wel zo’n plek als Puglia die over tien jaar ook heel bekend is. Maar ik zeg altijd: je kunt ook in Toscane – waar het gros van de Nederlanders weleens geweest is – nog verborgen pareltjes vinden.”

Als je een mooie roadtrip wilt maken in Italië, waar moet je dan zijn? “De route dwars door de wijnregio Chianti is heel mooi. Daar kun je overal mooie uitzichten zien, maar ook stoppen en proeven. In de zomer is er bij de wijnhuizen weinig te beleven, maar in de herfst is dit echt een mooie roadtrip. Ook heb ik in de zomer een soort trulli roadtrip gedaan door Puglia die ik heel erg kan aanraden. Die trulli zie je in namelijk niet alleen in het bekende Alberobello, maar ook op het platteland overal en nergens. En dan kom je echt op plekken in de middle of nowhere, zonder toeristen.”

Trulli tour Puglia
Trulli in Puglia

Soloreizen en remote werken in Italië

Saskia reist meestal alleen als ze in Italië is. Zijn er bepaalde plekken die ze extra aanraadt aan soloreizigers? “Het kan in principe overal, ik ben ook in m’n eentje in Napels, Palermo en Rome geweest. Natuurlijk moet je in een grote stad oppassen, maar dat moet je in Amsterdam ook. Vertrouw op je gezonde verstand. Het is geen onveilig land om alleen door te reizen en ik vind de mensen heel behulpzaam. Maar als ik ’s avonds heel laat aankom op het station, ga ik niet zitten zoeken en honderd keer rondlopen, dan neem ik wel een taxi.”

Ook remote werken is steeds meer in inkomst in Italië. Het kan volgens Saskia bijna overal wel, al vinden de Italianen werken in een café soms nog wel raar. “Als ik ergens met m’n laptop kom en om de wifi vraag, kijken ze me soms raar aan. Maar het kan op steeds meer plekken. Wil je echt graag buiten de deur werken, ook in coworkings en zo, dan zou ik zeggen: ga naar Rome of noordelijker. Daar is het wat meer ingeburgerd, en dan met name in de grotere steden als Florence, Turijn, Milaan en Bologna. Maar bijvoorbeeld in Lecce of Palermo kan het ook.”

Lees ook:
De voordelen van remote werken: 5x waarom ik het zo leuk vind

In Italië wonen?

Saskia is al ontelbaar veel keren in Italië geweest. Sterker nog: Rome bezocht ze al meer dan honderd keer. Waarom woont ze er eigenlijk nog niet? “Dat idee had ik ooit wel, ik wilde voor m’n dertigste in Italië wonen en ofwel daar een baan zoeken die bij m’n opleiding paste of een baan zoeken die als buitenlander in Italië te doen is. Maar toen ik eenmaal met m’n blog begonnen was, dacht ik: waarom wil ik in Italië wonen? Ik heb in Nederland de rust om te schrijven (en de bureaucratische rust), en als ik wil kan ik naar Italië én kan ik kiezen waar ik naartoe ga. Als ik een huis in Italië zou hebben, kan het niet in twintig verschillende regio’s staan. Nu heb ik het beste van twee werelden.”

Dit waren de tips voor Italië en favoriete plekken van Saskia. Wauw, je begrijpt: ik heb spontaan zin om weer naar Italië te gaan! En met al deze fijne tips is het moeilijk kiezen waar naartoe…

Saskia Balmaekers schreef ook meerdere boeken over Italië, zoals onderstaand exemplaar over Puglia. Hier vind je er nog meer.

Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview. Dit zijn een aantal andere interviews in deze rubriek:

In dit artikel staan affiliate links.

Lees ook:

4 Reacties

    1. Dankjewel Mieke, fijn om te horen!

  1. Altijd weer even feest om ciao tutti en de stukjes van Saskia te lezen . Ben Italiëfan en leer ook nog Italiaans via Duo Lingo op mijn laptop. Moeilijk maar het gaat steeds beter. Wordt blij van je site. 😊 bewaar alle afleveringen!

    1. Wat leuk Elly! Ja, Ciao tutti is zeker een heerlijke website! Dankjewel voor je enthousiaste berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *