Hoe zorg je dat je je snel thuis voelt op een nieuwe bestemming?

Als ik naar een nieuwe bestemming ga, moet ik bij aankomst altijd even wennen. Hoezeer ik me ook thuis voel in een land: het duurt een paar dagen voor ik écht geland ben. Hoe zorg ik dat ik me zo snel mogelijk thuis voel?

In maart heb ik ruim twee weken vanuit Sevilla gewerkt (voordat ik een week op solo roadtrip ging in Andalusië). Sevilla was een compleet nieuwe bestemming voor mij, en daarom was ik van tevoren heel erg benieuwd hoe ik me er zou voelen. Uiteindelijk was ik er helemaal op m’n plek, maar ik weet dat ik de eerste paar dagen altijd even moet wennen.

Niks mis mee, maar als je zoals ik ook kortere periodes ergens remote werkt, is het fijn als je je ergens des te sneller thuis voelt. Gelukkig heb ik daar inmiddels een aantal manieren voor gevonden.

Je thuis voelen op een nieuwe bestemming

Dat begint met accepteren dat het een paar dagen kan duren. Klinkt misschien een beetje suf, maar ik heb me ook weleens dagenlang afgevraagd waarom ik me niet gewoon metéén ergens thuis kon voelen. Helemaal in Spanje, waar ik zelfs zou kunnen wonen.

Heeft geen zin. En het is helemaal niet zo gek dat je in een ander land moet wennen. Niet alleen verblijf je in een ander huis, je moet ook wegwijs worden in de omgeving, de stad leren kennen, switchen naar een andere taal, wennen aan andere eettijden én het feit dat je (zoals ik in dit geval) in je eentje bent.

Lees ook:
De waardevolle lessen die ik leerde tijdens mijn allereerste solo roadtrip

Spullen uitpakken

Wat ik op een nieuwe bestemming doe is allereerst zorgen dat ik me thuis voel in de accommodatie, vaak een Airbnb. Dat begint met (als het even kan) mijn spullen meteen uitpakken. Door mijn kleren in de kast te hebben hangen en de rest van mijn spullen (schoenen, mijn reisdagboek, tandenborstel, werkspullen etc.) een plek te geven, voel ik me al snel een stuk meer thuis.

Volgende stap: de koelkast en kastjes vullen met producten die ik graag in huis heb. Koffie, thee, wat fruit en iets om te ontbijten zijn een aantal standaard dingen die ik meteen koop. En boodschappen doen in een ander land is ook nog eens superleuk, als je ’t mij vraagt.

Ben je van plan om veel vanuit je appartement te werken? Maak het er dan ook (extra) gezellig. Zet een bosje bloemen neer, creëer een fijne werkplek en zoek alvast uit waar je in de omgeving van je accommodatie lekker pauze kunt houden (wandeling door een park, cafeetje om koffie te halen, restaurantje of supermarkt voor lunch).

Plan niet te krap

Oh ja, ook een belangrijke is: zorg dat je de tijd hebt om even te wennen. Ik ben weleens ’s avonds op mijn bestemming aangekomen, om vervolgens de volgende dag al een intens drukke werkdag te hebben met een belangrijke deadline. Het was haalbaar, maar niet bepaald prettig. Leer dus van mijn fout en gun jezelf altijd even de tijd – liefst minstens één volle dag – om te wennen en wegwijs te worden in je buurt.

Fijne pauzeplek

Schrijven in een reisdagboek helpt mij trouwens ook heel erg. Door dat te doen ben je je heel bewust van het moment – waar je bent, hoe je je voelt, wat je doet – en besef je veel sneller dat je nu niet meer droomt maar écht op die bestemming bent voor de komende week/weken/maand. Bovendien is het superleuk om later terug te lezen wat er allemaal door je heen ging en wat je gedaan hebt.

Lees ook:
Dit kun je doen tegen een dip na je vakantie

Ga op ontdekking

En dan, ook een hele belangrijke: duik het lokale leven in. Er is geen betere manier om ergens te wennen dan de taal te horen, de mensen te zien (en spreken), de lokale keuken te proeven en heel veel om je heen te kijken. Ga werken vanuit cafeetjes, doe een foodtour, volg een taalcursus: dit zorgt ervoor dat je je al heel snel ergens thuis voelt, is mijn ervaring.

Tot slot: geniet! Wat mij betreft is er niks leukers dan helemaal opgaan in het lokale leven van een nieuwe bestemming.

Nu ben ik heel benieuwd: moet jij ook altijd wennen aan een nieuwe bestemming? Laat het me weten in de reacties of op Instagram:

Lees meer over remote werken:

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *