Tips voor je eerste soloreis én waarom het een cadeau aan jezelf is

Je gaat of wilt op soloreis. Superleuk! Misschien sta je stijf van de spanning, van enthousiasme of allebei: ik snap je helemaal. Geen zorgen, want soloreizen is hartstikke leuk en leerzaam. In dit artikel deel ik mijn tips voor jouw (eerste) soloreis; opdat het een heerlijke tijd gaat worden.

Mijn ervaring met soloreizen

Door de jaren heen heb ik regelmatig alleen gereisd. Mijn allereerste keer soloreizen was toen ik tijdens mijn studie zes weken Spaans ging leren in Valencia (2014). Het was toen misschien geen soloreis om het soloreizen, maar ik was wel degelijk in m’n eentje in een nieuwe stad. Daar voelde ik voor het eerst hoe lekker het is om op een bestemming te zijn waar je hélemaal zelf kunt bepalen wat je doet. Het voelt vrij.

De keer daarna was een paar jaar later: mijn eerste solo roadtrip door Normandië. In Valencia ging ik daarna meerdere keren in m’n eentje terug (zowel tijdens korte solotrips als een paar maanden remote werken) en ook in onder meer Andalusië, Sevilla, Nice en Madrid reisde ik alleen.

Vaak zijn mijn soloreizen gecombineerd met remote werken. Ik vertrek naar een zonnige stad om een tijdje vanaf een andere plek te werken, en daar reis ik in m’n eentje – of dat nu door de stad zelf of in de omgeving is. Ik vind het heerlijk, en ik zal je uitleggen waarom én een aantal soloreis tips geven.

mijn allereerste solo roadtrip in normandie
Mijn allereerste solo roadtrip in Frankrijk

De voordelen van soloreizen

Op soloreis gaan is een cadeau aan jezelf, vind ik. Op de eerste plaats omdat je eventjes alleen maar rekening hoeft te houden met jezelf. Jij bepaalt álles. Van de bestemming en je accommodatie tot de tijd dat je opstaat en hoeveel je doet op een dag. Maar ook wat en hoe laat je eet en wanneer je rustmomenten inlast. Dat betekent dat je echt volledig op je eigen gevoel en energie kunt afgaan.

Ook vind ik dat je een bestemming anders ervaart als je alleen bent. Als je door de straten loopt kijk je om je heen, heb je oog voor detail en kun je spontaan een gebouw in lopen of een straat inslaan – ook al was je eerst iets anders van plan. Als je met een reisgenoot bent, loop je vaak te kletsen en ben je ook vooral op het samenzijn gefocust. Ook heel gezellig natuurlijk, maar wel anders.

Een ander voordeel van soloreizen is dat je veel leert over jezelf. Cliché misschien, maar waar. Als je even niks moet en alleen maar aan jezelf hoeft te denken, zul je ontdekken waar jij echt behoefte aan hebt. Of je graag vaker mensen opzoekt of liever meer tijd inlast voor jezelf. Of je graag de highlights afvinkt of liever gewoon door een stad struint zonder doel. En daarmee ook: welke dingen je thuis of met reisgezelschap misschien vaak onbewust (voor een ander) doet, terwijl ze helemaal niet zo bij jou passen.

Daar komt nog bij dat je zelfverzekerder wordt. Doordat je in je eentje reist en alles zelf doet zonder hulp van anderen, zul je merken dat je sterker bent dan je denkt.

Bovendien: soloreizen hoeft helemaal niet (volledig) solo te zijn als je dat niet wilt. Omdat je alleen bent, stel je je doorgaans makkelijker open voor andere/nieuwe mensen dan wanneer je samen reist. Bovendien heb je in je eentje sneller aanspraak. En je kunt natuurlijk ook actief op zoek gaan naar mensen op je bestemming, bijvoorbeeld door mee te gaan met tours of je aan te melden voor Facebookgroepen (voor soloreizigers/digital nomads/expats of activiteiten op de bestemming zelf). Maar ook hier geldt weer: jij bepaalt.

op soloreis in Nice
Soloreis in Nice

Soloreizen voor beginners: dingen om rekening mee te houden

Genoeg voordelen, toch? Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen. Of nou ja, ik noem ze liever dingen om rekening mee te houden. Want hoewel het meestal fijn is (vind ik) en soloreizen veel voordelen heeft, betekent het ook dat je alleen bent op de momenten dat je je wat minder fijn voelt. Als je moe bent, je partner of je eigen huis mist, slecht nieuws hebt gehad of je een beetje eenzaam voelt.

In je eentje alle keuzes kunnen maken is fijn, maar soms ook vermoeiend. En na dagen in je eentje eten kun je er ook naar verlangen om weer eens mét iemand te eten. Onthoud: dit hoort erbij en iedere soloreiziger heeft hier weleens last van. En daarbij is het ook gewoon zo dat je op reis evengoed weleens mindere momenten hebt, net als thuis. Verwacht ook niet van jezelf dat je je op élk moment van de dag helemaal geweldig voelt – je bent tenslotte ook maar een mens.

Tips voor je (eerste) soloreis

En dan: tips voor het plannen van je soloreis én dingen die je op de bestemming zelf in je achterhoofd kunt houden.

Vooraf

  • Kies de juiste bestemming

Als je de knoop hebt doorgehakt om op (eerste) soloreis te gaan, is een van de belangrijkste tips om een bestemming te kiezen die goed bij jou past en het soort reis dat je nodig hebt. Als je graag omgeven bent door levendigheid en bezienswaardigheden en nieuwe mensen wilt ontmoeten, is een stad waarschijnlijk de beste optie. Kom je liever tot rust in de natuur? Kies dan een plek aan het strand, in het bos of in de bergen. Als je een roadtrip wilt maken, is een eiland of een regio waar veel te zien is wellicht juist een beter idee.

Het kan ook helpen om een bestemming te kiezen waar je al eerder geweest bent. Dat zorgt ervoor dat je je niet hoeft af te vragen of je het er leuk vindt en de weg al een beetje kent.

  • Kies een fijne accommodatie

Je accommodatie is op soloreis erg belangrijk, want het is dé plek waar je je even terug kunt trekken. Denk daarom niet te lichtzinnig over je slaapplek en kies een goed beoordeeld appartement/hotel/B&B/hostel in een wijk die als veilig bekend staat. Ook goed om van tevoren te bedenken: wil je alle maaltijden buiten de deur doen of liever niet? Zo niet, dan is het appartement het handigst. Dan kun je ook nog ’thuis’ iets klaarmaken.

soloreis tips appartement
  • Vergeet geen reisdagboek en leesvoer mee te nemen

Heb je weleens een reisdagboek bijgehouden? Een van mijn tips is om er tijdens je soloreis eentje mee te nemen. Het is namelijk superleuk en leerzaam om je ervaringen op te schrijven. Niet alleen is het een fijne manier om je hoofd even te legen en te onthouden wat je doet op een dag, het is ook waardevol om later terug te lezen. Achteraf lees je wat je fijn en minder fijn vond aan soloreizen, waar je eventueel tegenaan liep en hoe je dat oploste. Elke keer dat je reist en weer terugleest, zul je merken dat je gegroeid bent. En het is ook gewoon leuk om je herinneringen te bewaren.

Een boek, tijdschrift of e-reader is ook altijd goed om bij je te hebben, dan kun je lekker even lezen als je op een bankje of terras zit of uit eten gaat.

  • Trek je niks aan van de vragen en opmerkingen die krijgt

‘Is dat niet saai in je eentje?’, ‘Waarom gaat je vriend(in) niet mee?’, ‘Ik vind het wel apart dat je dat doet, hoor’ – Soloreizen is gelukkig al steeds bekender, maar nog lang niet bij iedereen. Er zijn nu eenmaal een hoop mensen die niet snappen dat je er zin in hebt, al helemaal niet als je een relatie of genoeg vrienden/vriendinnen hebt om mee te reizen. Ze hebben het zelf nog nooit gedaan en zien alleen het negatieve. Probeer je daar niks van aan te trekken. Die ander hoeft het niet te doen, het gaat erom dat jij iets doet dat jíj leuk vindt. Wat mij betreft zou iédereen minstens een keer alleen gereisd moeten hebben.

  • Maak geen strakke planning

Het is prettig om enigszins te weten waar je allemaal heen gaat en wat je (kunt en) wilt doen of zien, maar zorg niet dat je hele reis al volgepland is. Het is juist zo fijn om op je gevoel en energie te kunnen afgaan en dat lukt het beste als je dagen niet al helemaal gevuld zijn. Neem vooral lekker de tijd voor alles, je bent tenslotte op reis/vakantie.

Ik vind het wel altijd fijn om vooraf research te doen, zodat ik weet wat er te doen is op een bestemming. Dat geeft rust als je er eenmaal bent.

Op je bestemming

  • Gun jezelf de tijd om te wennen

Op reis gaan, je accommodatie net betreden, (voor het eerst) alleen reizen… Dat kan even wennen zijn. Gun jezelf de tijd om te ‘landen’ en wees niet teleurgesteld als het eventjes duurt. Dit is ook meteen een note to self, want ik moet ook altijd wennen op een nieuwe plek. De ene keer duurt dat langer dan de andere en het heeft geen zin om daartegen te vechten, weet ik nu.

Wat voor mij altijd helpt is op pad gaan. Lekker rondlopen, de weg leren kennen, onderweg leuke plekjes opslaan waar ik nog naartoe wil. Door veel rond te lopen krijg je sneller een gevoel bij de plek waar je bent, waar alles ligt en voel je je er sneller thuis. En als je moe bent van je reis, doe dan even een dutje of ga op tijd naar bed. De energie die je daar weer van krijgt helpt je om daarna weer met frisse energie op pad te gaan.

Voel je je tijdens je soloreis wat minder fijn? Ook dan helpt in beweging komen vaak. Een rondje wandelen, ergens naartoe gaan, (leuke) afleiding zoeken. Maar ook contact hebben met het thuisfront of juist een stap zetten om mensen op de bestemming te ontmoeten. En soms is het gewoon ook fijn om er even aan toe te geven met een avondje netflixen en te weten dat het de volgende dag echt wel weer anders/beter voelt.

Als je vaker soloreist leer je jezelf ook beter kennen en weet je wat voor jou werkt op zulke momenten.

Ronda
Ronda
  • Durf keuzes te maken

Weleens last van FOMO? In veel gevallen kun je niet álles zien en doen op een bestemming. Wees daar oké mee, want je bent lekker op reis en het is geen wedstrijdje afvinken. Geniet volop van de plekken en restaurants die je bezoekt en accepteer dat er waarschijnlijk nog dingen overblijven die je niet kunt doen.

  • Onthoud dat je niks hoeft

Veel van ons hebben een ‘moet’-stemmetje in hun hoofd. Als je net op een bestemming bent, moet je op ontdekking gaan, ook al ben je hartstikke moe. Je moet alle bezienswaardigheden afvinken. Je moet elk moment van de dag op pad, want er is zo veel te zien. Nou, nee hoor. Je moet helemaal niks. Van jezelf misschien, maar het is tijd om dat los te laten. Doe vooral waar je zin in en behoefte aan hebt.

  • Volg je gevoel

Soloreizen in Europa is doorgaans hartstikke veilig, maar overal geldt dat je moet opletten – helemaal als je in je eentje reist. Volg dus vooral je gevoel. Als je een situatie niet vertrouwt, blijf er dan van weg. Ik heb me overigens nog nooit onveilig gevoeld tijdens mijn soloreizen in Europa, maar ben wel altijd alert.

Tot slot: geniet en wees trots op jezelf! Je doet het toch maar gewoon.

Dit is de beste reistijd voor een trip naar het zonnige Valencia
Valencia

Mijn favoriete bestemmingen voor soloreizen in de Méditerranée

Mijn ervaringen met soloreizen zijn vrijwel allemaal in de Méditerranée en ik kan je zeggen dat dit gebied een dikke aanrader is. De landen zijn doorgaans veilig, ‘bekend’ en je kunt er vrijwel overal terecht met Engels. Ik reis het liefst naar de steden, omdat er veel te doen is en je de levendigheid dus makkelijk op kunt zoeken.

Mijn favorieten tot nu toe zijn Valencia, Sevilla en Nice. Lissabon (waar ik al eens met vriendinnen een stedentrip deed) staat ook hoog op m’n lijstje, en Porto, evenals Italiaanse steden als Turijn, Palermo en Napels. En dan is er ook nog Split, Athene en Toulon/Menton/Marseille aan de Côte d’Azur… Nou ja, ik droom lekker door, genoeg opties;)

Als je nog meer tips wilt voor je eerste soloreis of andere vragen hebt, laat het me dan weten. En mocht je ontdekken dat soloreizen toch niet zo jouw ding is en je liever met iemand anders reist, is dat natuurlijk óók helemaal goed. Het belangrijkste is dat je doet waar jij je goed bij voelt.

ReizenReizen

Nog meer soloreis tips

Wil je nog meer ervaringen en tips lezen voordat je op soloreis gaat? Dat kan hier:

Headerfoto | @azure_album

In dit artikel staan affiliate links.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *