On my mind Reistips

Soloreizen als je een relatie hebt: mijn ervaring + tips

Soloreizen als je een relatie hebt: mijn ervaring + tips

Mijn vriend en ik vierden afgelopen weekend dat we tien jaar samen zijn. Tien jaar! In die tijd hebben we samen prachtige reizen gemaakt en vakanties gevierd, maar ik ben ook regelmatig in m’n eentje weg geweest – zelfs een keer 2,5 maand. Hier vertel ik je meer over mijn ervaring en geef ik je tips voor soloreizen als je een relatie hebt.

Allereerst wil ik benadrukken dat ik iedereen kan aanraden om op soloreis te gaan, of je nu een relatie hebt of niet. Het is wat mij betreft een cadeau aan jezelf: jij bepaalt alles tijdens deze trip en leert ook meteen veel over jezelf, je ervaart een reis anders als je alleen bent én wordt er zelfverzekerder van: een aantal belangrijke voordelen.

Mijn ervaring

Mijn allereerste soloreis? Dat was 6 weken Spaans leren in Valencia tijdens mijn opleiding (toen waren mijn vriend en ik net een klein jaar samen). Een paar jaar later maakte ik een weekendje een solo roadtrip naar Normandië, en weer iets later vertrok ik voor 2,5 maand naar Valencia voor een combi van Spaans leren en remote werken. Sindsdien zijn mijn solotrips meestal een combi met remote werken. Als zzp’er kan ik werken waar en wanneer ik wil, en daar maak ik dan ook graag gebruik van. Het is voor mij de perfecte manier om mijn droom om veel te reizen en in de Méditerranée te zijn te combineren met werken.

Mijn vriend werkt in loondienst. Hij kan wel thuiswerken (en heeft veel vakantiedagen), maar heeft niet de behoefte om dat vanuit het buitenland te doen. Als hij de grens over gaat, wil hij lekker vrij zijn. Dat doen we dan ook regelmatig samen tijdens vakanties of stedentrips, en daarnaast ga ik dan zelf (ook regelmatig) een paar weken ergens werken. Soms kort, soms wat langer – en dan komt hij me bijvoorbeeld het laatste weekend opzoeken, zodat we ook samen de bestemming kunnen zien en samen naar huis gaan. Voor mij en ons is dat een perfecte combi.

Samen in Bologna
Samen in Bologna

Maar niet al mijn soloreizen zijn gekoppeld aan remote werken; ik heb ook een keer een solo roadtrip gemaakt in Andalusië en volgende maand ga ik in mijn eentje een paar dagen naar Porto. Ook ben ik een keer zelf een nachtje naar Antwerpen geweest, en sowieso doe ik wel vaker dingen alleen, zoals wandelen, winkelen of naar de sauna. Ik denk dat het heel goed is om dingen alleen te kunnen doen en ook in je eentje te kunnen genieten. Om daarin niet volledig afhankelijk te zijn van je partner of anderen in het algemeen.

Tips: soloreizen als je een relatie hebt

Als je ervan droomt om een keer te gaan soloreizen als je een relatie hebt, zijn er misschien een aantal dingen waar je tegenaan loopt of die je zelfs kunnen tegenhouden. Dat is wat mij betreft echt zonde! Mijn tips:

Trek je niks aan van de mening van anderen

Allereerst ga ik er even vanuit dat je partner je wens om op soloreis te gaan respecteert. Niet iedereen voelt zelf die behoefte (niks mis mee), maar als jij dit graag wilt, dan zou je in een goede relatie verwachten dat je elkaar de dingen gunt die je graag wilt. Natuurlijk mag hij/zij je missen, volkomen normaal, maar elkaar om die reden thuis houden lijkt me niet gezond.

Dan zijn er nog ‘anderen’. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die het niet begrijpen dat je wilt soloreizen als je een relatie hebt. Je hebt toch een partner om mee op pad te gaan? Dat klopt, maar dat betekent niet dat je niks zonder elkaar kunt doen. Wat mij betreft is dat juist hartstikke gezond. Naast je leven samen heb je ook je eigen leven met jouw interesses. Soloreizen is al een stuk ‘normaler’ dan vroeger, maar er zijn nog steeds mensen die het niet kennen of begrijpen. Trek je daar alsjeblieft niks van aan. Zeg dat je er simpelweg blij van wordt, dat is genoeg. Laat het je ook zeker niet tegenhouden, want daar is het leven echt te kort voor.

Lees ook:
Tips voor je (eerste) soloreis én waarom het een cadeau aan jezelf is

Zoek uit hoe lang zonder elkaar voor jullie werkt

Je hoeft heus niet meteen drie maanden te gaan reizen (tenzij je dat wilt); je kunt ook beginnen met een korte stedentrip in je eentje. Of een weekje naar een bestemming waar je altijd nog graag heen wilde – of dat nu voor vakantie of remote werken is. Verder moet je vooral door te doen ontdekken wat jullie allebei fijn vinden. Het ene stel kan een paar maanden zonder elkaar zijn en gaat daarna weer verder, het andere spreekt af om elkaar maximaal twee weken niet te zien. Helemaal prima, als het voor jullie maar werkt.

Het langst dat ik zonder mijn vriend weg ben geweest is tweeënhalve maand, waarbij hij me halverwege kwam opzoeken. Dat is toen goed gegaan en ik heb zeker geen spijt van deze ervaring, maar ik zou nu niet meer zo lang zonder elkaar willen zijn. Daarna ben ik nog een paar keer 3-4 weken gegaan, en dat is voor ons nu wel zo’n beetje het maximale. Mijn ervaring is dat hoe lang je elkaar kunt missen ook heel erg afhankelijk is van hoe je je voelt. Zit je goed in je vel en ben je op een plek die je geweldig vindt, dan is het ‘makkelijker’ dan wanneer je je minder goed of minder op je plek voelt.

Nu mijn vriend me een paar keer is komen ‘ophalen’, waarbij we aan het eind van mijn trip nog wat tijd samen doorbrachten, heb ik gemerkt hoe fijn ik dat vind. Zo kan ik de bestemming waar ik al die tijd alleen ben geweest alsnog met hem delen, en is het een heel fijn vooruitzicht op de momenten dat ik hem mis.

Accepteer dat elkaar missen erbij hoort

Om hier meteen even op verder te gaan: elkaar missen hoort erbij. Sterker nog: ik denk dat er eerder alarmbellen afgaan als je elkaar helemaal niet mist. Iedere andere soloreiziger met een relatie die ik gesproken heb, mist zijn of haar partner ook. Toch zou het zonde zijn om je hierdoor te laten tegenhouden, want zo’n soloreis brengt je ook superveel. Accepteer het dus en weeg het af tegen de positieve dingen die je uit zo’n reis haalt.

Ik vind afscheid nemen altijd helemaal shit en kijk er soms best even tegenop om weer zonder elkaar te zijn. Maar omdat ik weet hoe gelukkig ik word van soloreizen/remote werken/weer even onder de mediterraanse zon zijn, weet ik dat het het waard is.

Bovendien is het hartstikke gezond om elkaar even te missen; om van een afstandje te zien hoe (fijn) je het hebt samen en hoeveel dat waard is voor je. Om je weer te verheugen op de normale dingen thuis, zoals samen koken of een avondje netflixen – en dat éxtra te waarderen. En hoe leuk het is om elkaar na die periode van soloreizen weer te zien. Ook is contact houden via Whatsapp/FaceTime/bellen natuurlijk supermakkelijk.

Zorg dat je ook genoeg samen deelt

Iedere relatie is anders, maar ik denk dat het goed is om altijd te bewaken dat je genoeg met elkaar deelt. Als je graag op soloreis gaat, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je daarbuiten ook samen op reis gaat. Of je kunt je reis deels solo doorbrengen en daarna een paar dagen samen afsluiten. Is jouw partner helemaal geen reisliefhebber? Dan zijn er vast dingen buiten het reizen die je wél met elkaar kunt delen. Maar ook hierin geldt: zoek uit wat voor jou/jullie werkt.

kirsten-soloreizen-andalusie-relatie
Solo in Andalusië

Wees trots

Ja, ik zeg ’t gewoon: wees trots. Dat je gaat soloreizen terwijl je een relatie hebt en dus óók voor je eigen, individuele geluk opkomt. Dat je leert of kunt genieten in je eentje en dat je een manier zoekt waarop jij soloreizen combineert met je relatie. Wat mij betreft is het alleen maar leuk en gezond en wordt je relatie er sterker van. Geniet ervan!

Meer lezen over soloreizen?

Headerfoto | Unsplash

Lees ook:

2 reacties

  1. Leuk Kirsten, om te lezen. snap je helemaal, er zijn zoveel mooie plekjes. Zonde om je te beperken tot het soms wel saaie Nederland. Genieten van het gevoel even in een andere wereld te zijn. Te proeven hoe het is daar een deel van uit te maken. Mooi om hierover te lezen.

    1. Dankje voor je lieve reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *