On my mind Spanje

Een week lang op solo roadtrip door Andalusië: dit is mijn eerlijke ervaring

Een week lang op solo roadtrip door Andalusië: dit is mijn eerlijke ervaring

Van ultieme genietmomenten tot ziek worden, verregenen en een koud bad: de solo roadtrip door Andalusië die ik in maart maakte was een groot avontuur. Hier geef ik je een eerlijk beeld van hoe het was.

Sevilla, Ronda, Granada, Cádiz… de lijst met plekken in Andalusië die ik wilde zien werd langer en langer. Een roadtrip leek me dus de perfecte manier om meer van deze Spaanse regio te zien én veel van deze bestemmingen te kunnen ontdekken. Ik besloot om eerst ruim twee weken remote te werken vanuit Sevilla en daarna een week op ontdekking te gaan met een huurauto.

Solo roadtrip in Andalusië

Dat deed ik in m’n eentje, want naast dat ik graag met anderen reis vind ik soloreizen heerlijk. Het is ook niet de eerste keer dat ik mijn eentje op solo roadtrip ging. In september 2017 reisde ik drie dagen door Normandië vanuit Nederland, met mijn eigen auto. Het was geweldig, maar er waren ook echt wel een paar minder leuke momenten. Daar leerde ik een hoop van, en die lessen kon ik tijdens deze nieuwe solo roadtrip natuurlijk weer meenemen.

Lees ook:
De waardevolle lessen die ik leerde tijdens mijn allereerste solo roadtrip

Huurauto opgehaald, zin om op pad te gaan

Lessen van eerdere solo roadtrip

Laten we terugblikken op deze reis aan de hand van de dingen die ik tijdens m’n eerste solo roadtrip leerde. Daarna heb ik nog wat nieuwe lessen om toe te voegen, en moet ik een paar dingen bekennen.

 • 1. Kleine dorpjes zijn prachtig, maar je bent hier wel op jezelf aangewezen

In Normandië bezocht ik een paar knusse, typisch Franse dorpen. Hartstikke leuk, maar je bent dan wel echt op jezelf aangewezen – helemaal als je geen hele gesprekken kunt voeren in het Frans. Dat vond ik toen best wennen.

Nu ik vaker alleen heb gereisd, kan ik veel beter alleen zijn. Ik weet waar ik blij van word, hoe ik het leuk kan maken voor mezelf en wat ik kan doen als ik behoefte heb aan gezelschap. Dat scheelt dus enorm.

Wat ook hielp, was dat ik tijdens mijn solo roadtrip door Andalusië slechts in één kleinere plaats ben geweest en verder allemaal steden (de exacte route vind je hier).Mijn ervaring is dat je in steden sneller contact hebt en ook nóg makkelijker mensen kunt opzoeken. De taal spreken helpt ook; dan is de drempel om een praatje te maken een stuk lager.

 • 2. Als je graag een leuk hotel wilt, moet je van tevoren zoeken en boeken

Toen ik mijn eerste solo roadtrip maakte, speelde het idee van ‘gewoon gaan rijden en wel zien waar je belandt’ zich in mijn hoofd af in de mooiste (boutique) hotels die je toevallig vindt en waar dan ook nog plek is voor jou. Nou, dat lukt dus helaas niet (altijd) en daar heb ik van geleerd.

Voor deze roadtrip heb ik al mijn accommodaties (appartementen, B&B’s en een enkel hotel) vooraf geboekt. Héérlijk vond ik het om avondenlang te speuren naar de leukste plekken om te overnachten.

Lees ook: In deze 4 accommodaties verbleef ik tijdens mijn roadtrip Andalusië

 • 3. Ik kan genieten in mijn eentje

Jaaa, dit is zo’n fijn gevoel. In je eentje keihard genieten geeft wat mij betreft echt een machtig gevoel. Ook tijdens deze solo roadtrip in Andalusië heb ik dat weer dubbel en dwars ervaren. Een aantal van mijn favoriete momenten:

 • Door de Spaanse landschappen rijden met Spaanse hitjes die uit de radio knallen
 • Voor het eerst binnenkomen in een prachtige accommodatie
 • Koffie in de zon op het dakterras van m’n appartement
 • Ontbijten in de zon
 • Een overweldigend gevoel krijgen van alle mooie gebouwen/pleinen/straten/bomen
 • Zomaar met iemand aan de praat raken
 • Steeds beter worden in alleen uit eten gaan (en volop genieten van een lekkere maaltijd en een goed glas wijn)
 • Lieve katten tegenkomen op de meest uiteenlopende plekken (o.a. in de tuinen van het Alhambra in Granada, in een park in Ronda)
 • In bed in mijn reisdagboek schrijven
Duo genieten roadtrip
 • 4. Tijdens een roadtrip moet je de afstanden niet onderschatten

Ja, dit blijft een dingetje hoor. Hoewel ik van tevoren met mezelf had afgesproken dat ik prima alleen van overnachtingsplek naar overnachtingsplek kon rijden, had ik toch nog allemaal mooie dorpjes voor onderweg opgeslagen. Want als je er dan tóch bent, kun je ze beter even meepakken, denk ik altijd.

Maar ook al lijkt 1,5 tot 2 uur rijden niet veel, je bent erna toch moe als je in je up rijdt en wilt nog genoeg tijd hebben om je nieuwe bestemming te ontdekken.

Lees ook:
In deze 3 knusse B&B’s verbleven wij tijdens onze roadtrip door Normandië

Nieuwe lessen

 • 5. Onthoud (en accepteer) dat je niet alles kunt plannen

Wat ik tijdens het plannen van deze solo roadtrip door Andalusië niet had kunnen weten was dat ik één dag van tevoren ziek zou worden. Ja echt, een bar slechte timing. Dat zorgde ervoor dat ik tijdens mijn eerste dag in Córdoba veel minder heb kunnen zien en doen – en eerlijk: me minder vrolijk voelde – dan ik gewild had. Ook moest ik een coronatestlocatie zoeken in Granada en durfde ik me niet ál te veel tussen de mensen te begeven tot ik de (gelukkig negatieve) testuitslag had.

Hier nog aan het lachen in de regen, daarna niet meer 😉

Waar je ook nooit voor 100 procent op kunt rekenen is het weer. Ik was dan wel in maart in de zuidelijkste regio van Spanje, toch had ik tijdens deze solo roadtrip door Andalusië twee volle dagen regen en flink wat bewolking. Heus geen ramp, maar na ook al flink wat regen in Sevilla gehad te hebben was ik het op de laatste regendag, in Cádiz, toch echt wel even spuugzat. Gelukkig scheen de dag erna wél de zon en heb ik alsnog alles kunnen zien wat ik wilde.

Nog een aantal dingen die ik vooraf niet gepland had:

 • Tijdens mijn eerste avond, in Córdoba, heb ik uit noodzaak McDonald’s gegeten omdat ik geen zin had om uit eten te gaan, me niet lekker voelde en van ellende niks laagdrempeligers kon bedenken

Lees ook: Van de allereerste keer tot nu: dit is mijn ervaring met alleen uit eten gaan

 • In Ronda heb ik een uur lang rondjes gereden door smalle, steile, natte straten om een parkeerplek te vinden
 • In Cádiz had ik een prachtige hotelkamer met bad, waar ik me – na die dag helemaal verregend te zijn – enthousiast in liet zakken, om het vervolgens al heel snel koud te krijgen omdat de warme kraan het niet meer deed. En de douche ook niet.
 • Ik kreeg bij thuiskomst een boete op de mat omdat ik tijdens het meezingen van Spaanse nummers niet doorhad dat ik te hard reed
Kat en bad in Cádiz
 • 6. Accepteer dat je niet alles kunt zien

Laat ik ook even terugblikken op de route. In dit artikel over mijn plannen voor deze solo roadtrip door Andalusië kon je lezen dat ik meerdere uitwijkmogelijkheden op de radar had; dorpjes waar ik onderweg wellicht kon stoppen. Ik kan je vertellen: dat is niet gebeurd.

Ik ben gewoon van a naar b gereden (met alleen een koffie- of plaspauze bij een tankstation) omdat ik simpelweg de energie niet had om nóg meer plekken in me op te nemen. Ook is een bergdorpje bezoeken in de stromende regen niet per se een toevoeging aan je dag. Superjammer natuurlijk, maar daarom is het goed om van tevoren te bedenken: wat je kunt zien en doen is leuk, kijk vooral niet naar wat níet is gelukt.

Avontuur

Hoewel een eerlijk verhaal betekent dat ik ook de minder leuke momenten deel, wil ik je meegeven: het is één groot leuk avontuur. En ja, je kunt dingen plannen, maar je weet dat niet alles volgens plan verloopt. Je kunt je ontzettend gelukkig voelen, maar je kunt ook even keihard balen of minder vrolijk zijn. Je kunt barsten van de energie, maar je kunt ook ziek worden. Het hoort er allemaal bij, maar wat mij betreft is zo’n groot avontuur een van de beste cadeaus die je jezelf kunt geven.

Dus ik zeg: plan je eigen solo roadtrip. Je zult er echt geen spijt van krijgen.

Lees ook:
Tips voor je (eerste) soloreis én waarom het een cadeau aan jezelf is

Roadtrip Andalusië

Auto huren

Een aanrader is om je auto te huren via Sunny Cars, want dan hoef je je niet druk te maken om verzekeringen of onverwachte kosten en kun je dus met een gerust hart aan je roadtrip beginnen. Als je via deze affiliate link naar Sunny Cars boekt betaal jij niks extra’s, maar ontvang ik een kleine commissie. Zo kan ik deze website met tips voor jou draaiende houden. Dankjewel!

Lees ook:

4 reacties

 1. Wat leuk om te lezen. Je hebt veel gezien in 1 week! Ik heb een door de ANWB rondreis gedaan door heel Spanje. Alleen omdat je dan kan vertrouwen op hun expertise. Achteraf mij wel afgevraagd of je toch niet beter je eigen wensen kan volgen. Goede tips zijn altijd welkom voor een volgende reis! Leuk om te lezen hoe jij het hebt gedaan.

  1. Dankjewel voor je reactie Lida! Een georganiseerde rondreis kan ook heel fijn zijn, maar ik vond het in Andalusië heel goed te doen om ‘m zelf uit te stippelen. Mocht je nog meer tips willen, dan weet je me te vinden! 😉

 2. Hoi Kirsten, wat een leuk verslag, is eens wat anders dan een opsomming van bezienswaardigheden. Ik wil zelf in het najaar ook weer een solo rondreis gaan doen, vind zelf het alleen eten nog altijd een awkward momentje, zeker op wat drukkere plekken. Ik ga de komende weken accomodaties zoeken en concentreer me dit keer op het oostelijke deel van Andalusië met nadruk op natuur in plaats van cultuur dit keer.

  1. Hoi Arnt, bedankt voor je reactie, wat leuk! En wat een fijn vooruitzicht om een rondreis te gaan maken. Weet je al welke plekken je gaat bezoeken? Leuk dat jouw site compleet over deze prachtige regio gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *