Al lijken de namen wat op elkaar; Saint-Cyr-sur-Mer en Sanary-sur-Mer hebben ieder een compleet eigen karakter. Deze stadjes in de Var bieden de ideale combinatie van Provençaalse gezelligheid en onthaasten aan zee. Hier deel ik met je welke plekken je niet wilt overslaan.
Deze reportage van mijn hand verscheen ook in tijdschrift Côte&Provence, zomereditie 2024.
Saint-Cyr-sur-Mer
De middag dat ik Saint-Cyr binnenrijd, is mijn roadtrip door de Var van een paar dagen net van start gegaan. Ik word verwelkomd door de typische, pastelkleurige panden van de Provence en bij het uitstappen ruik ik ook duidelijk dat ik er weer ben. De onmiskenbare combinatie van pijn- en dennenbomen, lavendel en ander groen uit deze regio zul je gegarandeerd herkennen.
Ik haast me langs de Fransmannen die in groten getale petanque spelen in het stadscentrum. Boulodrome Henri Salvador wordt omsloten door platanen en ligt naast de grote parkeerplaats waar iedere donderdag- en zondagochtend markt is. Het einde van de middag is al aangebroken en ik word verwacht bij Fromagerie Nesty. Deze kaaswinkel van Olivier Nesty ligt midden in het pittoreske centrum van Saint-Cyr en heeft een reputatie: mensen komen van heinde en verre om hun kaasinkopen hier te doen.
Oorspronkelijk komt de eigenaar uit Le Rove, aan de andere kant van Marseille, waar hij op zijn achttiende begon met kaas verkopen op de markt. Zijn neus voor unieke soorten bleef niet onopgemerkt en dus levert hij inmiddels aan sterrenrestaurants en verzorgt hij de catering van Olympique Marseille. Om ook meer particulieren te bereiken met zijn inmiddels uitgebreide selectie, opende hij zijn winkel zo’n twee jaar geleden in Saint-Cyr. Een smaakvolle truffelkaas maakt hij zelf, en om de kazen te begeleiden kun je er ook een goede fles wijn van kleine producenten kopen.
Kaasproeverij
Na een kaasproeverij en een glas rood bij Nesty is het tijd om wat meer van het centrum van Saint-Cyr te zien. Het is niet groot, dus ik beland al snel op het centrale plein, Place Portalis. Hier drink je in het weekend gezellig een drankje tussen de locals met uitzicht op het vrijheidsbeeld. Het vrijheidsbeeld? Ja, echt: Saint-Cyr heeft een van de officiële replica’s van het Amerikaanse exemplaar. Gemaakt door Frédéric Auguste Bartholdi is dit exemplaar in 1913 aan de gemeente geschonken door Anatole Ducros, een rijke landeigenaar uit Saint-Cyr. Hiermee wordt de aanleg van de waterwerken van de stad herdacht. Deze Statue de la Liberté is slechts een schijntje als je ’t vergelijkt met de New Yorkse variant: met een totale lengte van 2,5 meter is deze even groot als de wijsvinger van het origineel.
Ik loop verder en via de knusse straatjes ben ik al snel weer terug bij mijn auto. Het is tijd om naar mijn accommodatie voor die nacht te gaan: Le Frégate Provence. Dit hotel is de uitgelezen plek om een ander (of jezelf) enorm te verwennen. Vanuit een van de ruim honderd kamers (of veertig appartementen) kijk je uit op zowel een weelderig groen landschap als de azuurblauwe zee in de verte. Je kunt hier onthaasten in het wellnesscentrum, een duik nemen in een van de drie zwembaden – die in elkaar overlopen – en gebruikmaken van het in de omgeving geroemde golfcomplex. Het ontbijt vindt plaats tussen de geurige bloemen en planten – en dat alles op slechts tien minuten rijden van Saint-Cyr.
Tips Saint-Cyr-sur-Mer
- Doe een kaasproeverij bij Fromagerie Nesty, 26 Rue de la République.
- Drink een drankje op Place Portalis (in de zomer zijn er iedere woensdag- en vrijdagavond muzikale evenementen).
- Wandel of zwem bij Calanque de Port d’Alon.
- Ontdek natuurgebied La Colline de Sable.
- Eet bij La Patouille met zeezicht, Boulevard de la Plage.
- Eet in de haven bij es/pacìo met Michelinster, 201 avenue du nouveau port des, Les Lecques.
- Overnacht bij Le Frégate Provence, 2810 Route de Bandol.
Calanque Le Port d’Alon
Na een goede nacht in een wolk van een bed en een ontbijt in de ochtendzon, maak ik me klaar om naar mijn volgende stop te rijden: Le Port d’Alon. Dit is een calanque zoals je ze kent van het Parc National des Calanques bij Marseille, maar dan nog niet ontdekt door de massa. Althans, de Marseillais vluchten in de drukke maanden graag hierheen, zo heb ik me laten vertellen, maar verder is het hier doorgaans rustig.
Het is de enige calanque in dit gebied, en de baai met verschillende tinten blauw wordt omringd door geurige pijnbomen. Natuurlijk kun je hier goed zonnen en zwemmen, maar Port d’Alon is ook het startpunt van een kustwandeling. In één tot anderhalf uur wandel je naar Bandol of in twee uur de andere kant op, naar La Madrague, een ander strand van Saint-Cyr. Laatstgenoemde en Les Lecques zijn de grotere stranden waar je moet zijn voor watersport of een hapje en drankje met uitzicht op zee.
Mooiste markt van Frankrijk in Sanary-sur-Mer
Voor mij moet de kustwandeling wachten tot een andere keer. Het is namelijk woensdagochtend en dat betekent: Provençaalse markt in Sanary-sur-Mer. De markt van Sanary is de grootste en bekendste van de regio en won in 2018 de prijs voor mooiste markt van Frankrijk. De ruim driehonderd kramen beginnen naast de grote parkeerplaats, onder de platanen, en lopen helemaal door langs de haven.
Vanuit Saint-Cyr sta je al in twintig minuten in Sanary, maar parkeren is een uitdaging; zo’n beetje alle inwoners uit de regio verzamelen zich op woensdagochtend hier. Heb je een plek gevonden, dan maken de geuren van onder meer vers brood, zelfgemaakte tapenades en cade (kikkererwtenpannenkoek) veel goed. De lucht is strakblauw en daar steken het roze pand van het gemeentehuis en de gekleurde bootjes mooi bij af. Die boten – het zijn er maar liefst zeshonderd – maar ook de kerk en de toren van Sanary plus de palmbomen zijn iconisch voor dit stadje, zo laat ik me vertellen.
De lokale gids neemt me mee Le Chemin de Croix (het kruispad) op; een omhoog lopend pad dat de wandeling van Jezus met het kruis symboliseert. Hoe hoger we komen, hoe indrukwekkender het uitzicht. Eerst zien we vooral Sanary steeds kleiner worden, daarna kijken we uit over de weidse, diepblauwe zee waar de zon op schittert. Aan het eind van het pad bezoeken we het 16e eeuwse, gerenoveerde kapelletje Chapelle Notre-Dame de la Pitié. Bijzonder in deze kapel is het houten beeld waarop Maria lachend te zien is – op beide fronten zeldzaam voor de tijd waarin ’t gemaakt is.
Lunch aan het strand
Na deze rustgevende plek wandelen we verder door een woonwijk naar Plage de Portissol, een klein strand aan de gelijknamige baai waar je kunt lunchen met zeezicht. Heb je de kans, strijk hier dan zeker neer. Op slechts vijftien à twintig minuten te voet van de bruisende markt voelt het hier alsof je mijlenver weg bent.
Na de lunch is het tijd om Sanary vanuit een ander perspectief te bekijken met een boottocht langs de kustlijn. We varen niet alleen door de Baie de Sanary, maar ook door de baai van wijndorp Bandol en langs de eilanden van Paul Ricard (Île de Bendor en Île des Embiez). De golven maken het een ware attractie en mijn blik is niet alleen landinwaarts, maar juist ook de andere kant op gericht. Hier zijn soms dolfijnen te zien, maar vandaag niet – helaas.
Met verwaaide en natte haren van de hoge golven besluit ik een laatste rondje door Sanary te wandelen, langs de kleurrijke fresco’s van Église Saint-Nazaire, voordat ik mijn hotel opzoek. Mijn slaapplaats voor die nacht blijkt echter praktisch onder het oudste monument van Sanary te liggen. Boven Hotel de la Tour – de naam verklapt het al – steekt de 13e-eeuwse uitkijktoren uit die Sanary in vroegere tijden beschermde tegen vijanden en ook nog als gevangenis heeft gediend. Nu heb je na het beklimmen van de trap een panoramisch uitzicht over Sanary en de zee. Een fijne afsluiter van de dag is de ontdekking dat ik vanuit mijn hotelkamer precies hetzelfde uitzicht heb; de aanblik van de dobberende bootjes ben ik nog lang niet zat.
Tips Sanary-sur-Mer
- Bezoek de Provençaalse markt, iedere woensdag 8.00-13.00 uur.
- Proef cake met lavendel bij Maison Avy, 9 Rue Gabriel Péri.
- Bezoek Chapelle Notre-Dame de la Pitié, chemin de la colline.
- Lunch aan het strand bij Ô Petit Monde, Plage de Portissol.
- Huur een bootje bij Sanary location bâteau.
- Vergaap je aan de fresco’s in Église Saint-Nazaire, Place Michel Pacha.
- Dineer bij l’Endroit Sanary, 5 Place Albert Cavet.
- Koop geroemde wijn uit de regio bij Maison des Vins de Bandol, Place Lucien Artaud, Bandol.
- Overnacht met uitzicht op de haven bij Hotel de la Tour, 24 Quai Charles de Gaulle.
Wil je ook een roadtrip maken door de Var? Combineer de stadjes Saint-Cyr-sur-Mer en Sanary-sur-Mer dan met een grote stad én eilanden, en reis door naar Île des Embiez, Toulon en Port-Cros. Lees hier meer over deze roadtrip.
Lees meer over de Var & andere plekken in Zuid-Frankrijk:
- Wat is er te doen in Toulon? Mijn tips voor deze verrassend leuke stad
- Een dag wandelen (en zwemmen) op het Zuid-Franse eiland Port-Cros
- Pittoreske dorpen en onontdekte eilanden: mijn roadtrip door de Var, Zuid-Frankrijk
- Overnachten in de Provence: dit is gîte l’Orangerie in Lorgues
- Mini-gids: de mooiste bezienswaardigheden van Menton, de parel van Frankrijk
*Mijn bezoek aan Sanary en Saint-Cyr was onderdeel van een roadtrip door de Var, die ik op uitnodiging van Var Tourisme maakte.
*Dit artikel bevat affiliate links.