Roadtrip Andalusië: dit is een fijne route voor een week rondreizen

Andalusië, de zuidelijkste regio van Spanje, staat bol van de prachtige bezienswaardigheden die je een keer gezien wilt hebben. Sevilla met het Alcázar en Plaza de España, de Mezquita in Córdoba, het Alhambra in Granada, de Puente Nuevo in Ronda en nog veel meer. Het beste doe je dat tijdens een roadtrip Andalusië.

Dat betekent lekker rijden, veel cultuur snuiven en natuurlijk proeven van de lokale keuken. In maart maakte ik een week lang een solo roadtrip door Andalusië en hieronder vind je mijn route – die ik je zeker kan aanraden.

Roadtrip Andalusië

Mijn allereerste tip voor als je een roadtrip wilt maken, is om wat flexibiliteit in te bouwen. Een van de fouten die ik zelf maakte tijdens mijn eerste solo roadtrip is namelijk héél veel willen zien en vergeten dat verschillende factoren invloed kunnen hebben op je route: het weer, hoe je je voelt, of je zin hebt in natuur of stad, etc. Bedenk dus vooraf een route die je ongeveer kunt aanhouden, maar houd in je achterhoofd dat je deze onderweg altijd nog kunt aanpassen. Het is tenslotte een reis waar je van wilt genieten, geen lijst die je moet afvinken.

Mijn eigen route is ook iets anders gelopen dan verwacht. De route is grotendeels hetzelfde gebleven, maar ik heb minder omwegen en tussenstops gemaakt dan ik van tevoren had verwacht. Of beter gezegd: geen.

Lees ook: Een week lang op solo roadtrip door Andalusië: dit is mijn eerlijke ervaring

Roadtrip Andalusië

Route voor een week

Dit was mijn route voor mijn roadtrip Andalusië voor een week:

roadtrip andalusie route

Sevilla – Córdoba: ong. 1 uur 30 minuten rijden
Córdoba – Granada: ong. 2 uur 15 minuten
Granada – Ronda: ong. 2 uur 10 minuten
Ronda – Cádiz: ong. 2 uur
Cádiz – Sevilla: ong. 1 uur 30 minuten

Starten in Sevilla

Zelf begon ik in Sevilla omdat ik daar al twee weken remote werkte, en jou raad ik ook aan om in deze stad te beginnen. Je kunt er rechtstreeks naartoe vliegen en er zijn volop mogelijkheden om een auto te huren, bijvoorbeeld meteen vanaf het vliegveld of vanaf het treinstation Santa Justa.

Ik huurde er zelf een via Sunny Cars en kwam terecht bij Hertz op het treinstation. Ging allemaal top. Ik huurde voor het eerst in m’n eentje een auto, en wat ik fijn vond is dat ik me niet druk hoefde te maken om verzekeringen of onverwachte kosten; bij Sunny Cars is alles all-inclusive.

Sevilla is een fijn startpunt, omdat je hier alvast kennismaakt met de Andalusische cultuur, de prachtige gebouwen en indrukwekkende bezienswaardigheden. Je gaat heel veel moois zien tijdens deze roadtrip, en in Sevilla kun je lekker inkomen.

Sevilla kathedraal & Real Alcázar

Hoeveel nachten je in Sevilla blijft is mede afhankelijk van je aankomsttijd in deze stad, maar ik zou zorgen dat je minimaal twee volle dagen hebt. Je kunt je hier overigens nog veel langer vermaken (ik was het na twee weken nog niet zat), dus beslis dit aan de hand van wat je hier wilt zien en doen. Uiteraard kun je ook meteen gaan roadtrippen en Sevilla bewaren als afsluiter. Het is helemaal aan jou.

Lees ook:
Zoek niet verder: 11x hier wil je heen voor ontbijt in Sevilla

Córdoba

Córdoba is een stuk kleiner dan Sevilla, dus als je hier één nacht verblijft is dat in principe voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden (Mezquita, Alcázar, Puento Romano, eventueel patio’s) te zien. Heb je de tijd, dan zou ik echter twee nachten aanraden.

Aangezien je bij de meeste accommodaties pas om 14.00 – 15.00 uur kunt inchecken, heb je de eerste dag slechts een halve dag over. De volgende dag weer doorrijden betekent meestal om 11.00 – 12.00 uur alweer je accommodatie uit, dus als je op je gemak wilt rondkijken is het prettiger om iets meer tijd te hebben. Dit is echter geheel afhankelijk van wat je wilt bekijken en of je bij aankomst meteen de bezienswaardigheden induikt of (net als ik) even iets meer tijd nodig hebt om te settelen en je weg te vinden.

Córdoba Mezquita & brug

Mooie uitwijkmogelijkheid op route Córdoba – Granada: Antequera

Granada

In Granada verbleef ik zelf drie nachten en dat kan ik iedereen aanraden. De eerste middag verkende ik het centrum en de omgeving van mijn accommodatie, de tweede dag bekeek ik nog meer van het centrum en deed ik een tour door de wijken Albaicín en Sacromonte en de laatste dag ging ik naar het Alhambra en de Hamam Al Ándalus.

Lees ook: In deze 4 accommodaties verbleef ik tijdens mijn roadtrip Andalusië

Hoewel ik ook nog best langer had willen blijven – ik ben het niet snel zat in Spaanse steden – voelde dat als ruim voldoende tijd om alle leuke plekken zonder haast te bekijken. Heb je minder tijd, dan kun je ook een halve dag centrum en een halve dag Alhambra doen, maar wat mij betreft verdient Granada wat meer van je tijd.

Granada uitzicht

Mooie uitwijkmogelijkheid op route Granada – Ronda: Setenil de las Bodegas

Ronda

Sinds ik de Puente Nuevo van Ronda op foto’s had gezien, wist ik: die moet ik met eigen ogen zien. Wát een indrukwekkende brug is dat. En in het echt is-ie nog veel indrukwekkender. Één dag of nacht in Ronda is wat mij betreft genoeg, want zo heb je voldoende tijd om de brug van meerdere (uitkijk)punten te zien en het oude centrum te verkennen.

Als je de mogelijkheid hebt in Ronda te slapen, doe dat dan zeker, want de verlichte brug als het pikkedonker is is ook waanzinnig mooi.

Ronda

Cádiz

Voor Cádiz geldt mijns inziens hetzelfde als voor Córdoba: als je hier één nacht slaapt, heb je voldoende tijd om de highlights in het historische centrum te zien. Wil je echter op je gemak rondstruinen of bijvoorbeeld nog een van de mooie dorpen in de buurt bekijken, blijf hier dan twee nachten.

Mooie uitwijkmogelijkheid: Vejer de la Frontera

Cádiz

Een week?

Na Cádiz rijd je – eventueel na een bezoek aan Jerez de la Frontera – weer terug naar Sevilla. Als je alles bij elkaar optelt kom je uit op iets meer dan een week, maar ik vind het belangrijk dat je een roadtrip aanpast op jouw wensen. Wil je in Granada alleen het Alhambra zien? Dan hoef je hier geen drie nachten te blijven. Wil je vanuit Ronda een uitstapje maken naar de bergen? Dan kun je hier beter langer dan één nacht blijven.

Ik hoop dat mijn route voor een roadtrip Andalusië je een beeld geeft van waar je allemaal naartoe kunt en hoe lang. Wil je deze roadtrip ook maken? Huur dan je auto hier via Sunny Cars. Als je via deze affiliate link boekt betaal jij niks extra’s, maar ontvang ik een kleine commissie. Zo kan ik deze website met tips voor jou draaiende houden. Dankjewel!

Lees ook:
Pittoreske dorpen en onontdekte eilanden: mijn roadtrip door de Var, Zuid-Frankrijk

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *