Remote werken in Nice: mijn ervaring + de leukste werkplekken

Ineens wist ik het: Nice, dat zou mijn volgende bestemming worden om remote te werken. Zonder al te veel voorwerk besloot ik ervoor te gaan, want na één eerder bezoek wist ik dat ik de stad heel erg leuk vond. Na twee weken in Nice in september kan ik je vertellen hoe geschikt deze Zuid-Franse stad is voor remote werken én wat de beste werkplekken zijn.

Is Nice geschikt voor remote werken?

Om te bepalen of een stad geschikt is voor remote werken, moet-ie wat mij betreft aan een aantal eisen voldoen: zonnig, lekker eten en drinken, genoeg te bezichtigen, betaalbaar (liefst goedkoper dan Nederland), genoeg koffietentjes of coworkings om in te werken en – uiteraard – Mediterraans. Hoe scoort Nice op deze punten?

Zonnig: in Nice schijnt – net als in Valencia – gemiddeld 300 dagen per jaar de zon. Met die zonneschijn zit het dus wel goed. September vond ik trouwens ook echt een perfecte maand om in Nice te zijn. Het is er nog heerlijk weer (bij mij was het gemiddeld 26 graden, lekker nazomeren dus), de grootste hordes toeristen zijn vertrokken en het (avond)licht is magisch mooi.

In de zomermaanden wil je hier overigens liever niet zijn, want dan is het er erg druk en erg heet. Ik kan me zo voorstellen dat het voorjaar in Nice ook genieten is.

Lekker eten en drinken: Nice heeft een Italiaanse oorsprong, dus dat betekent dat je er niet alleen Franse, maar ook veel Italiaanse lekkernijen kunt eten. Oftewel: een verse croissant van de boulangerie met een Italiaanse koffie erbij, of een pastaatje met een Provençaalse rosé. Kan niet beter! Ook eet je hier allerlei lokale lekkernijen – zoals socca en pissaladière – en kun je door de ligging aan de Middellandse Zee ook goede verse vis bestellen.

Lees ook:
9x leuke restaurants in Nice waar je heerlijk kunt eten en drinken

Workation Nice

Genoeg te bezichtigen: remote werken doe je wat mij betreft niet om jezelf 24/7 op te sluiten in je appartement; voor of na het werk of in het weekend wil je ook iets leuks te doen hebben. In Nice zit je ook op workation-vlak goed. Niet alleen is er natuurlijk het strand waar je naartoe kunt of lekker langs kunt wandelen – hallo vakantiegevoel – je kunt ook eindeloos (ver)dwalen en lokaal shoppen in de smalle straatjes van het oude centrum. En vergeet de dagelijkse markt op de Cours Saleya niet.

Ook heeft Nice op Parijs na de meeste musea en kunstgaleries van Frankrijk, kun je het Colline du Château beklimmen voor een prachtig uitzicht én zijn er talloze andere steden en dorpen aan de Côte d’Azur om te ontdekken. Genoeg te bezichtigen? Check. En ook een voordeel is dat je in deze stad vrijwel alles lopend kunt doen.

Betaalbaar (liefst goedkoper dan Nederland): ja, nu komen we op het enige minpunt van remote werken in Nice. Het is niet per se goedkoop. Soms zelfs duurder dan in Nederland. Toen ik mijn Airbnb boekte schrok ik al een beetje; ik dacht dat ik meer kwijt was omdat september tegenwoordig steeds meer onder ‘hoogseizoen’ valt en ik laat was met boeken, maar het bleek niet het enige dure in Nice.

Van boodschappen in de supermarkt tot uit eten of een koffie in een cafeetje: alles is aan de prijs. Zo leg je voor een cappuccino al snel 3-5 euro neer, een glas wijn 5-6 euro, een hoofdgerecht minstens 18-20 euro en schrik je ook bij het afrekenen van je boodschappen. Wat wél goedkoop is, is het ov. Een enkeltje met de bus of tram kost je slechts 1,50 en ook de trein is heel goed te betalen.

Lees ook:
Hoe kun je remote werken betaalbaar houden? 10 tips

Nu staat de Franse Rivièra er sowieso wel om bekend wat duurder te zijn, maar van locals begreep ik dat de prijzen sinds kort inderdaad nóg hoger zijn. In Nederland zijn we niet de enige met een torenhoge inflatie dus.

Koffietentjes en coworkings: ik heb zeker een aantal fijne koffietentjes gevonden waar ik ongestoord m’n laptop kon openklappen. Coworkings zijn er ook – onderaan lees je er meer over – maar Nice is (nog) niet écht een digital nomad of remote work hotspot. Voor mij was dat geen punt, maar goed om te weten als je daar wel naar zoekt. Vanuit m’n eigen appartement heb ik ook heel fijn kunnen werken.

remote werken Nice
La Popote d’Ondine & appartement

Mediterraans: met een ligging aan de Middellandse Zee kun je ’t natuurlijk niet Mediterraanser krijgen. Maar ook in de stad zelf vind je overal die sfeer waar ik zo ontzettend gelukkig van word. Gekleurde panden en dito luikjes, mooie pleinen, gebouwen, bomen, gezellige terrassen, lekker eten; Nice heeft het.

Kortom: ik vind (een korte periode) remote werken in Nice nog steeds een aanrader. Twee weken het zonnetje meepakken, de lekkerste croissants eten en nieuwe energie en inspiratie opdoen zijn hier zeker gelukt. De hogere prijzen zijn jammer, maar met bewust zijn in je uitgaven en zelf koken in je appartement kun je ook een heel eind komen als je in deze stad wilt verblijven.

Oh ja, en wellicht goed om te weten: in deze Franse stad spreken ze op heel veel plekken goed Engels en zijn de mensen heel vriendelijk, is mijn ervaring. Ook voelde ik me er erg veilig.

Beste werkplekken in Nice

Tijdens het remote werken vind ik het altijd fijn om af en toe m’n appartement uit te gaan om vanuit een koffietentje te werken. Dat heb ik tijdens het remote werken in Nice dus ook gedaan, en deze plekken kan ik je aanraden:

La Popote d’Ondine

Bij La Popote kun je niet alleen lekker ontbijten/lunchen/brunchen of een taartje eten, maar ook werken. Aangezien je aan de bar bestelt, kun je rustig aan de slag en word je niet om de haverklap gevraagd of je nog iets wilt bestellen. Er zijn twee locaties en die zijn mij allebei goed gevallen. Je kunt er zowel binnen als buiten zitten.

Lees ook:
8x hier wil je heen voor een lekker ontbijt in Nice

Brume Coffee

Koffiebar Brume zit nog maar een maand in (het oude centrum van) Nice. Ik klapte er een middag m’n laptop open en vond het er fijn werken. Het is niet groot, dus je moet wel het geluk hebben een vrij tafeltje te hebben. De achtergrondmuziek is er relaxed, de koffie uitstekend en de eigenaresse erg aardig.

Brume Coffee Nice
Brume Coffee

Maranna Brunch

Combineer je – net als ik – het werken graag met een lekker ontbijtje of brunch? Dan is Maranna ook een aanrader. Hier hebben ze een uitgebreide kaart met zowel zoete als hartige opties. De ligging middenin het oude centrum zorgt ervoor dat je na je werk graag nog even door wat straatjes struint.

café fino

Bij café fino had ik al eens (buiten) ontbeten, maar later ontdekte ik dat je er binnen ook lekker kunt werken. Vooral boven vond ik dat fijn; lekker rustig en met stopcontacten. De koffie bij fino is heel erg goed en op de kaart staat van alles; van croissants tot grotere ontbijtgerechten en van salades tot sandwiches.

café fino

Coworkings in Nice

Omdat ik deze keer geen behoefte had aan coworkings (ik werkte lekker vanuit m’n appartement en koffietentjes en wilde hier niet nog meer geld aan uitgeven) heb ik niet vanuit coworkings gewerkt. Maar ze zijn er wel. Bij bijvoorbeeld onderstaande kun je voor een dag (of meerdere dagen) aanschuiven als je wilt:

Remote werken Nice

Remote werken in Nice heeft dus een aantal voors en tegens, dus bepaal vooral voor jezelf wat voor jou het zwaarst weegt. Ik vond het echt heerlijk om hier twee weken te zijn. Mocht je nog vragen hebben over een workation in Nice, neem dan vooral even contact op. Ik help je graag!

Lees meer over remote werken:

ComputerComputer

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *