Hoe kun je remote werken betaalbaar houden? 10 tips

Reizen is er niet bepaald goedkoper op geworden en daarmee remote werken ook niet. Dat is niet leuk, maar het betekent zeker niet dat je niet meer kunt gaan. Hier vind je een aantal tips waarmee je remote werken in de Méditerranée betaalbaar kunt houden.

Veel mensen vragen zich af hoe je dat financieel aanpakt: remote werken als je ook gewoon een huis en andere vaste lasten in Nederland hebt. Het is begrijpelijk dat die vraag er is, want eerlijk is eerlijk: vliegtickets zijn nog duurder geworden en ook accommodaties zijn niet goedkoop – al helemaal niet in grote of populaire mediterraanse steden.

Voordat ik mijn tips om remote werken betaalbaar te houden met je deel, wil ik je zeggen: denk vooral aan de vele voordelen die remote werken met zich meebrengt. Je kunt reizen en werken combineren, éven een tijdje ervaren hoe het is om in een ander land te wonen en tegelijkertijd genieten van een gevoel van vrijheid. En dan zul je ook nog merken dat een andere locatie (en de mediterraanse zon) je een boost geeft op heel veel vlakken.

Remote werken betaalbaar houden? Houd hier vooraf rekening mee

  • Kies een goedkopere bestemming

Hoewel de prijzen in de hele wereld gestegen zijn, zijn er nog steeds veel bestemmingen die goedkoper zijn dan Nederland – ook in de Méditerranée. Dat merk je vooral aan eten en drinken, of het nu om boodschappen gaat of eten in een restaurant. Grofweg zijn de meeste mediterraanse bestemmingen goedkoper dan Nederland, al zijn er natuurlijk verschillen per stad of land. Houd bij het kiezen van je bestemming in je achterhoofd dat hoofdsteden en populaire bestemmingen doorgaans duurder dan zijn kleinere stadjes of onbekendere plaatsen.

Kies dus vooral een keer voor een vierde of vijfde stad in plaats van de hoofdstad. Of een kustplaatsje waar je nog niet veel mensen over gehoord hebt. Dat scheelt in de portemonnee.

  • Boek zo ver mogelijk van tevoren en wees flexibel

Mijn ervaring is dat zowel vliegtickets als accommodaties goedkoper zijn als je eerder boekt. Probeer dus een beetje vooruit te plannen, zodat je gebruikt kunt maken van de lagere tarieven. Wat ook helpt is flexibel zijn in dagen. Wellicht zijn de vliegtickets van dinsdag tot maandag veel goedkoper dan van zaterdag tot zaterdag. Bekijk dus altijd de maandkalender (die vind ik bijvoorbeeld bij Transavia altijd lekker overzichtelijk) en kies de goedkoopste tickets.

Nog meer tips voor goedkope(re) vliegtickets vind je in dit boek, dat echt een aanrader is:

Ook kun je ervoor kiezen om – afhankelijk van hoe lang je gaat – alleen met handbagage te reizen, zodat je geen geld kwijt bent aan het bijboeken van een koffer. Maar, eerlijk is eerlijk: zelf vind ik dat vaak lastig, omdat ik in het buitenland juist liever shop dan in Nederland en altijd wel wat inkopen doe voor thuis (olijfolie, zeep, geurkaarsen of een fles lokale wijn).

  • Boek een appartement

Bewaar dat mooie hotel voor je vakantie of workation en kies een appartement voor het remote werken. Wat mij betreft heeft dit veel voordelen. Niet alleen heb je vaak veel meer ruimte dan in een hotelkamer – wel zo fijn als je er veel tijd doorbrengt – je hebt er ook de mogelijkheid om te koken. Hoe leuk het ook is; alle maaltijden en drankjes buiten de deur doen kost veel geld. Als je je koelkast vult met lekkers uit de supermarkt en de keuken gebruikt zoals thuis, bespaar je geld.

Lees ook:
Dit is het verschil tussen remote werken en op workation gaan

  • Kies voor korting

Als ik een tijdje remote ga werken, boek ik eigenlijk altijd een appartement via Airbnb. Hier krijg je regelmatig korting als je er bijvoorbeeld minimaal een week of een maand verblijft. Let er bij het boeken dus op dat je die korting – als die geldt voor jouw accommodatie – meepakt.

Bij Booking.com is het voordeel weer dat je soms korting krijgt (of een upgrade, of gratis ontbijt) naarmate je vaker met jouw account boekingen maakt; Genius-voordelen heb je dan. Op Booking staan ook veel appartementen, dus het loont zeker ook om daar te kijken.

remote-werken-nice-kirsten

Hier kun je op de bestemming rekening mee houden

  • Denk goed na waar je je geld aan wilt uitgeven

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Cliché, maar waar. Bedenk dus goed waar jij het állerliefst je geld aan uitgeeft. Ben je gek op buiten de deur ontbijten en combineer je dit meteen met vanuit een koffietentje werken? Geef daar dan geld aan uit en combineer bijvoorbeeld met thuis lunchen en/of avondeten. Wil je graag alle restaurants in je buurt uitproberen? Werk dan wat meer vanuit je appartement zodat je je geld aan het avondeten kunt uitgeven.

Keuzes maken helpt echt. Probeer te ontdekken waar jij het meest van geniet. Als je daar je geld voor bewaart is het iedere euro waard.

  • Begeef je tussen de locals

Ik werk vaak remote vanuit mediterraanse steden, en wat opvalt is: 1) je hebt vrijwel overal hippe koffietentjes en 2) ze zijn een stuk duurder dan de authentieke zaakjes. Klinkt logisch misschien, maar het verschil is echt groot. Zo betaalde ik in Madrid minstens 3 euro voor een café con leche bij de hotspots, terwijl een bakkie bij een lokaler cafeetje maar 1,80 kostte – om maar een voorbeeld te geven. Dat scheelt bijna de helft (!).

Ik vind het leuk om regelmatig hotspots te bezoeken, ook omdat je daar vaak fijn kunt werken en ze het meer gewend zijn dat mensen er hun laptop openklappen. En ja, de koffie bij de (in dit geval) typisch Spaanse zaakjes is misschien iets ‘simpeler’. Maar ik vind het zelf erg leuk om dit af te wisselen en het loont dus écht. Bovendien ben je op authentiekere plekken vaker omringd door locals in plaats van toeristen – leuk als je echt even in het lokale leven wilt opgaan.

  • Kook zelf

Als je gewoon boodschappen doet bij de supermarkt, thuis eet en zelf kookt hoeft je dagelijks leven tijdens het remote werken helemaal niet duurder te zijn dan thuis. Sterker nog: omdat veel mediterraanse bestemmingen goedkoper zijn, ben je per dag zelfs minder kwijt aan je boodschappen. Bij dit soort inzichten moet ik altijd denken aan de titel van het boek dat ik hierboven al even liet zien. Thuisblijven is duurder. Echt waar!

  • Kies voor gratis activiteiten

Als je remote werken betaalbaar wilt houden, kun je er ook op letten zo min mogelijk geld uit te geven aan activiteiten naast het werk. Wil je musea bezoeken? Vaak zijn ze op bepaalde dagen of tijdstippen gratis, dus maak hier gebruik van. Wil je meer zien van en leren over de stad? Kies dan voor een free walking tour. Oké, dit is misschien niet helemaal gratis omdat je toch iets betaalt als fooi, maar in ieder geval goedkoper dan een betaalde tour.

En geniet ook van alles dat je sowieso al gratis kunt doen. Struin door de straten van je bestemming, pak op een bankje/in het park/op het strand wat zonnestralen mee en aanschouw het lokale leven. Dat is al genieten.

remote-werken-nice-kirsten2

Nog wat algemene tips:

  • Spaar bewust voor remote werken

Zoals eerder genoemd is iedere euro die je uitgeeft een keuze. Als je merkt dat je graag (vaker) remote wilt werken maar er niet genoeg geld voor (over) hebt, kijk dan eens naar je inkomsten en uitgaven en waar je nog op kunt besparen. Ikzelf vind remote werken zó leuk om te doen dat ik hier echt voor spaar. Ik geef liever minder geld uit aan bijvoorbeeld kleding en make-up, zodat ik vaker naar het buitenland kan.

Daarbij is het goed om te beseffen dat je ook werkt op je bestemming, dus dat er ook geld binnenkomt – in tegenstelling tot wanneer je helemaal vrij bent. Vaker remote werken is onder de streep dus altijd ‘goedkoper’ dan vaker op vakantie gaan.

  • Zie het als een kans

Probeer de kosten van remote werken als een uitdaging te zien om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, en zie het verder als een kans. Een kans om meer te reizen, meer van de wereld te zien, éven te kunnen wonen in een andere stad. En dan sluit ik graag af met een quote die hier helemaal bij past:

Your money will return, your time won’t.

Wil je meer lezen over remote werken en dit betaalbaar houden? Suzanne van Duijn geeft in haar boek Work hard, travel harder ook tips over meer verdienen en minder uitgeven. Ik vond het een heel fijn boek om te lezen.

Nog meer artikelen over remote werken:

Foto’s | azure_album

*Dit artikel bevat affiliate links, hier lees je wat dat inhoudt.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *