Tijd voor een portie inspiratie: dit zijn de reistrends voor 2023

Wie net als ik een lange lijst heeft met bestemmingen om ooit nog te bezoeken, zal het herkennen: een nieuw jaar betekent nieuwe mogelijkheden voor allerlei leuke reisplannen. Heb jij al wat gepland of staat alles nog open? Hier vind je fijne inspiratie voor mogelijke bestemmingen, gebaseerd op de reistrends voor 2023.

Die reistrends voor 2023 zijn namelijk onderzocht door reissite Skyscanner. Voor Mediterranean on my mind pikte ik er een aantal verrassende (Mediterraanse) resultaten uit.

Reistrends 2023: upcoming bestemmingen

Bepaalde bestemmingen – zoals Parijs of Rome – zijn altijd populair. Maar uit het onderzoek blijkt dat we steeds meer behoefte hebben aan originele bestemmingen. Even een keer wat anders; een bestemming waar nog niemand (of niet veel mensen) uit je omgeving geweest zijn bijvoorbeeld. Herkenbaar? Denk voor komend jaar dan eens aan Izmir, aan de Egeïsche kust van Turkije. Ook Paphos op Cyprus is upcoming. Niet zo gek: een Griekse strandvakantie is altijd een goed idee, én deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

upcoming-bestemmingen-paphos-cyprus
Paphos, Cyprus

Goedkopere bestemmingen

Hoewel alles momenteel duurder lijkt te worden, heeft dit geen invloed op hoe vaak we op vakantie willen. De helft van de mensen is van plan in 2023 even vaak op vakantie te gaan als in 2022 en een derde wil zelfs vaker gaan reizen. Maar dat betekent niet dat we geen rekening houden met kosten: 58 procent geeft aan dat de stijgende kosten wel invloed hebben op de reisplannen. En daarom is het goed om te weten welke bestemmingen de grootste prijsdalingen hebben ten opzichte van een jaar geleden.

Fez is een van die goedkopere bestemmingen. Bezoek deze één na grootste stad van Marokko met een stedentrip, of vlieg hiernaartoe als eerste stop voor een rondreis door het land. Een andere mogelijkheid is Valletta, de hoofdstad van Malta. Het is de kleinste hoofdstad van Europa en eentje die je zeker mee wilt pakken tijdens je bezoek aan Malta.

goedkopere-bestemming-valletta-malta
Valletta, Malta

‘Originele’ bestemming

Het grootste deel van de mensen gebruikt hun smartphone om een vakantie te plannen of boeken, en social media zijn van grote invloed op de keuze van de bestemming. Ja, echt – vooral als je jonger dan 45 jaar bent. Grote kans dus dat je bij het zien van foto’s van bekenden of influencers op Instagram ook meer interesse krijgt in een bestemming.

Parijs is bijvoorbeeld een van de meest gedeelde steden volgens Instagram. Maar uit het onderzoek blijkt ook welke stad upcoming is (in de zoekopdrachten), maar nog niét volop op Instagram staat. Dat is… Zagreb, Kroatië. Een heerlijke Mediterraanse stad waarmee je dus een originele bestemming te pakken hebt. Iets voor een stedentrip of rondreis Kroatië in 2023?

Lees ook:
Wat raadt ‘Vrije Meid’ Suzanne aan in de Méditerranée? ‘Deze stad vond ik heel verrassend’

Meer behoefte aan natuur

Een strandvakantie is voor de meesten de favoriete soort vakantie (gevolgd door stedentrips en bezoekjes aan familie en vrienden), maar het blijkt dat we in 2023 ook graag activiteiten in de natuur plannen. Wandelen staat op nummer één en ook zwemmen in wild water is een populaire activiteit voor komend jaar. Waar doe je dit het beste?

Wandelen

Dolomieten in Italië – uit ervaring kan ik zeggen dat dit een topidee is. De bergtoppen van de Dolomieten zijn ontzettend indrukwekkend, de bossen prachtig en dat gecombineerd met de Italiaanse keuken… kan niet beter. Ook een goede bestemming om hoogzomer heen te gaan, omdat het hier dan goed toeven is (en niet zo heet als op andere plekken in de Méditerranée).

dolomieten-italie-wandelen
Dolomieten

Vikoskloof in Griekenland – deze kloof ligt in het Pindusgebergte in het noordwesten van Griekenland. Het is een van de bijzonderste ravijnen van Europa én nog niet platgelopen door toeristen. Lekker wandelen en helemaal tot rust komen doe je dus hier.

Zwemmen

Alpenmeer van Bohinj, Slovenië – je verwacht het misschien niet, maar Slovenië is ook Méditerranée: dit verrassend mooie land ligt voor een klein stukje aan de Middellandse Zee. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar ik hoor er heel veel goede verhalen over. Zoek je een mooie (natuur)bestemming en ga je die kant op? Dan is zwemmen in het Meer van Bohinj een aanrader. Hier vind je prachtige uitzichten en plekken voor een frisse duik.

Vaker remote werken en soloreizen

En wat blijkt: we werken ook vaker op vakantie én gaan vaker op soloreis. Zoals je wellicht weet ben ik van allebei groot voorstander. Door remote te werken of op workation te gaan kun je vaker op reis en/of langer op je bestemming blijven. Ook wil meer dan een derde komend jaar op soloreis. Wil jij dat stiekem ook wel? Dan zeg ik: dit is je teken om het gewoon te doen.

Lees ook:
De voordelen van remote werken: 5x waarom ik het zo leuk vind

Mijn eigen reisplannen voor 2023

Dit zijn de reistrends voor 2023. Hoe het met mijn plannen zit? Hoewel ik op het moment van schrijven nog niks geboekt heb, zit ik wel al boordevol ideeën voor komend jaar. Remote werken in Madrid, op vakantie naar een Grieks eiland… of misschien wel naar een van de bovengenoemde verrassende bestemmingen. Benieuwd wat het wordt? Houd Mediterranean on my mind dan in de gaten. Dat kan hier op de blog, via Instagram of Facebook.

madrid-reistrends-2023
Madrid, Spanje

Bron | Skyscanner
Foto’s | Unsplash

Lees ook:
Even terugblikken op 2022: deze bestemmingen heb ik dit jaar bezocht

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *