Van Bologna tot Lefkas: dit zijn mijn eigen Mediterraanse favorieten

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Maar ook: wat zijn de beste tips voor als je ook wilt soloreizen of remote werken? Deze maand doen we het een beetje anders: ik deel mijn eigen Mediterraanse favorieten.

Mediterranean on my mind bestaat 1 jaar en daarom dacht ik: hoog tijd om na verschillende interviews met andere reisbloggers ook eens mijn eigen favoriete plekken te delen. Ik heb nergens zo veel gereisd als in de Méditerranée en heb daarom superveel tips voor mooie plekken in deze regio.

Hoe (vaak) reis ik?

Al zo lang als ik me kan herinneren probeer ik zo vaak mogelijk op pad te gaan in de Méditerranée. Ik word er simpelweg heel erg gelukkig van. Wat ook meespeelt is dat mijn vader onverwacht overleed toen ik vijftien jaar was. Sinds dat moment staat in mijn geheugen gegrift dat het leven van de ene op de andere dag anders (en zelfs over) kan zijn. Ook verdrietige gebeurtenissen later in mijn leven versterkten dit gevoel, en dus probeer ik alles uit mijn leven te halen door zo veel mogelijk te reizen – voor mij dé manier.

Bovendien voel ik me echt thuis in de Méditerranée. Dat ervoer ik bijvoorbeeld heel sterk toen ik in 2014 in Valencia een taalcursus Spaans volgde. Ik besloot toen dat ik er nog eens voor wat langere tijd terug wilde, en dus ging ik er in 2019 drie maanden wonen en werken. Daar ontdekte ik dat werken vanuit de Méditerranée hartstikke goed kan (met mijn werk als freelance journalist en tekstschrijver) en dat remote werken voor mij de ideale manier is om vaker te kunnen reizen.

Valencia & Algarve
Valencia & Algarve

Toen het idee ontstond voor deze blog zaten we middenin coronatijd; niet het beste moment om een reisblog te lanceren. Gelukkig kon ik in deze periode toch nog een paar keer op pad – naar o.a. Normandië en de Algarve – en na corona kon mijn blog live! Hoe vaak ik per jaar op reis ga is niet echt te zeggen, omdat dat nog heel erg wisselt. Ook is het een mix tussen in mijn eentje en met mijn vriend reizen, en ik ga ook weleens met mijn moeder of een vriendin op pad. Hier kun je lezen waar ik vorig jaar allemaal naartoe ging (in de Méditerranée).

‘Ik zou er uren over kunnen kletsen hoe gelukkig ik word van deze landen’

Iedereen die ik interview over hun Mediterraanse favorieten vraag ik wat voor gevoel ze krijgen als ze aan de Méditerranée denken. Vrijwel allemaal krijgen ze een grote glimlach op hun gezicht en komen er woorden als ‘ohhhh, heerlijk’, ‘zon!’, ‘genieten’ en ‘vakantie’ uit. Daar sluit ik me helemaal bij aan. De mediterraanse landen staan voor mij voor het goede leven, dat je in ieder land weer op een andere manier kunt ervaren. Door het gevoel dat de talen en de muziek me geven, de zon die (bijna) altijd schijnt, het eten en drinken, de gekleurde of juist witte huizen en natuurlijk als verbindende factor: de Middellandse Zee. Ik zou er uren over kunnen kletsen hoe gelukkig ik word van deze landen.

Heerlijk vakantie vieren in…

Maar dat doen we nu even niet, want het is hoog tijd om over te gaan naar mijn Mediterraanse favorieten, met als eerste: de ultieme vakantiebestemming. Als ik écht vakantie heb, ben ik het liefst in een kleinschalige accommodatie in mediterraanse stijl op een plek waar de zon schijnt, met de zee en/of een zwembad binnen handbereik. Ook ga ik graag op ontdekking naar mooie dorpjes/steden en natuur en is het iedere dag weer een feestje om de leukste en lekkerste plekken te vinden om te eten. Mijn ideale vakantie is het liefst een combi van allerlei dingen dus. Tot nu toe zijn op dat vlak de Algarve, Mallorca en de Griekse eilanden mijn favoriet.

Ferragudo (Algarve) en Ceramica Paraíso
Ferragudo (Algarve) en Ceramica Paraiiso

Ik ben twee keer in de Algarve geweest en zou er zo weer terug willen. Lagos is mijn favoriete bestemming daar, en ik ben helemaal weg van de streek omdat je er prachtige stranden en kliffen vindt die eigenlijk nergens mee te vergelijken zijn. Ook zijn de Portugese dorpjes op en top mediterraans*, de mensen vriendelijk en het eten heerlijk (en leuk geprijsd). Er hangt een bepaalde sfeer die je zelf eens moet ervaren: relaxed, maar toch ook levendig.

Tip: ben je (net als ik) helemaal weg van handgemaakt Portugees servies? Dan is de winkel Ceramica Paraiso – de naam zegt het al – een paradijs voor je. Je kunt beter met een lege koffer (of nog beter: de auto) komen, want het servies is prachtig.

Mallorca ken je misschien als partyeiland, maar dat doet dit prachtige eiland echt tekort. Hoofdstad Palma is een prachtige stad die weliswaar wat kleiner is, maar niet onder doet voor bijvoorbeeld Valencia. Er zijn allerlei stranden en baaien te vinden op het eiland met licht- en felblauw water en dan zijn er ook nog knusse dorpjes waar je foto’s blíjft maken, zoals mijn favoriet Valldemossa.

Palma & Valldemossa (Mallorca)
Palma & Valldemossa (Mallorca)

En dan de Griekse eilanden: ik ben op Rhodos en Lefkas geweest en volgende maand ga ik naar Zakynthos. Als ik er alleen al aan denk, kom ik al tot rust – bijna dan. De combi van witte huisjes en blauw water, stranden die je doen denken dat je op de Caraïben bent en dan nog het eten: de kruiden, de tomaten, de olijfolie, het vlees met tzatziki. Karafje wijn ernaast. Echt ultiem genieten.

Ga hier naartoe op stedentrip

Ieder land in de Méditerranée is zo anders dat ik één favoriet kiezen niet makkelijk vind, merkte je al. Als je me vraagt wat ik zou aanraden voor een stedentrip, zou ik op dit moment zeggen: Sevilla of Bologna. Lange tijd was Valencia mijn favoriete stad ooit, maar toen ik vorig jaar in Sevilla kwam, kreeg Valencia er een concurrent bij. Ik werd verliefd op deze Andalusische stad. Voor m’n gevoel is alles er mooi, het ruikt er lekker, je eet er goed en betaalbaar. Een van mijn favoriete plekken daar is Plaza de España, waar je regelmatig kunt genieten van flamenco-optredens. Sowieso is een flamemcoshow meepakken een must als je in Sevilla bent.

Verder vond ik het erg mooi om de Metropol Parasol op te gaan tijdens zonsondergang, at ik mijn favoriete ontbijt bij Filo en Purita en de lekkerste tapas bij Duo Tapas.

Sevilla & Bologna
Sevilla & Bologna

Ook Bologna zou ik je heel erg aanraden als stedentrip. Ik schreef er zelfs een compleet artikel over waarom je die kant op moet. Samengevat: het is heel goed te betalen (zeker in vergelijking met andere steden), het eten is er bellisimo en net als (bijna) iedere Italiaanse stad heb je soms het gevoel dat je door de geschiedenis loopt. Had ik het eten al genoemd? Bologna wordt ook wel de ‘food capital’ van Europa genoemd, en dat wil je ervaren.

Maak een roadtrip door Andalusië

Wie mij al even volgt, weet dat ik vorig jaar een roadtrip van een week heb gemaakt door Andalusië. Dit stond al erg lang op m’n lijstje, want er waren zó veel plekken in de regio die ik graag wilde zien. Alsnog heb ik lang niet alles kunnen zien, maar wat ik bezocht was prachtig: Sevilla, Córdoba, Granada, Ronda en Cádiz. Ik zou zo weer gaan! Dit is echt het authentieke Spanje, zeggen veel mensen, en dat heb ik ook zo ervaren. Vlieg naar Sevilla of Málaga, huur een auto en ga lekker rijden. Er is zo veel moois te ontdekken, zoals de Puente Nuevo van Ronda en het Alhambra in Granada.

Onontdekte parel

Hoewel de Méditerranée een veelbezocht gebied is onder ons Nederlanders, zijn er wat mij betreft nog genoeg plekken die niet platgelopen zijn. Waar je nog meer tussen de locals loopt dan tussen de toeristen en waar je nog niet iedereen over gehoord hebt. Dat geldt eigenlijk al een beetje voor Bologna – je hoort toch vaker mensen over Rome of Florence – maar dat merkte ik ook in Zaragoza. Het is de vijfde stad van Spanje, maar toch kennen maar weinig mensen deze prachtige plek. Toen ik recent drie weken remote werkte vanuit Madrid, ging ik een dag naar Zaragoza en als je ook eens in de buurt bent, moet je zeker gaan. Authentiek, rustig en indrukwekkend mooi.

Zaragoza & Lefkas
Zaragoza & Lefkas

Ook het Griekse eiland Lefkas voelde voor mij nog wat meer onontdekt. Er komen zeker wel wat toeristen, maar in mei was het nog erg rustig en de meeste mensen gaan toch sneller richting Kreta, Kos, Rhodos of Zakynthos. En dat terwijl Lefkas waanzinnige stranden heeft en dus nog niet compleet overspoeld is door het toerisme. Heerlijk voor je volgende vakantie.

Remote werken

Ik noemde het net al even: remote werken is iets wat ik graag doe. Het is voor mij de perfecte manier om vaker op reis te kunnen en af en toe éven het gevoel te hebben om onder de mediterraanse zon te wonen. Bovendien krijg ik vaak veel inspiratie van remote werken – een andere locatie en vitamine D doen wonderen – en geeft het een gevoel van vrijheid. Ik heb tot nu toe het vaakst remote gewerkt in Valencia, dus dit blijft echt wel mijn ultieme favoriet op dat vlak. Het barst hier van de fijne koffietentjes om in te werken, er is strand, minstens 300 dagen zon, fijne horeca en ook veel gelijkgestemden. Deze stad heeft alles.

Maar, ik moet zeggen dat Nice me ook verrast heeft. Deze stad is misschien nog niet zo bekend onder remote werkers, maar is echt een goede optie. De sfeer die in de gehele Côte d’Azur hangt zou je magisch kunnen noemen. Dromerig. De gekleurde huizen, de bakkerijtjes en dan altijd weer die azuurblauwe zee dichtbij. Dat vond ik in Nice echt genieten, en ook in het nabijgelegen dorpje Villefranche-sur-Mer. Ook daar blééf ik foto’s maken.

Valencia & Nice
Valencia & Nice

Lees ook:
Remote werken in Nice: dit is mijn ervaring + de leukste werkplekken

Als ik je nog een tip mag geven op het gebied van soloreizen, zou ik zeggen: maak een keer een solo roadtrip. In je eentje over buitenlandse wegen rijden met de muziek hard aan en de zon op je bol: ik vind ’t genieten.

Waarom ik dit allemaal met je deel? Omdat deze bestemmingen allemaal voor genietmomenten bij mij hebben gezorgd die ik niet meer zal vergeten. En die gun ik jou ook.

Mediterraanse favorieten

Dit zijn ze dan! Mijn favorieten. Tot nu toe, want ik hoop nog meer van de mooie Méditerranée te kunnen ontdekken. Is er iemand die je graag nog eens zou terugzien in ‘De Mediterraanse favorieten van…’? Laat het me weten via info@mediterraneanonmymind.nl of Instagram. Dit zijn een aantal andere interviews uit deze rubriek:

*Portugal ligt officieel niet in de Méditerranée, maar omdat je er wel de mediterraanse levensstijl vindt, hoort Portugal er op deze website gewoon bij.

Volg me op Instagram om af en toe even lekker weg te dromen naar de Méditerranée:

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *