Hoewel ik regelmatig met de trein reis, was ik nog nooit op deze manier helemaal vanuit Nederland naar de Méditerranée gereisd. Tot afgelopen weekend; toen ging ik met de trein naar Marseille in Frankrijk. Hier vertel ik je hoe dat was en welke tips ik voor je heb.
Met de trein naar Marseille, Frankrijk: de route
Laten we bij het begin beginnen: de route. Ik reisde naar Marseille met slechts één overstap. Het eerste deel van mijn treinreis was de Eurostar van Rotterdam naar Paris-Gare du Nord. Opstappen in Amsterdam of op Schiphol kan ook. Vanaf Rotterdam duurt dit stuk 2:40 uur, vanaf Amsterdam 3:20 uur, en je boekt ‘m vanaf 35 euro enkele reis.
Goed om te weten trouwens: Eurostar en Thalys zijn recent samen verder gegaan onder de naam Eurostar, vandaar dat je op dit traject nu met Eurostar reist.
Overstap in Parijs: Marne-la-Vallée Chessy
In Parijs moet je overstappen. Op de heenweg deed ik dat via station Marne-la-Vallée (bij Disneyland Parijs). Vanaf Gare du Nord pak je de metro (RER) hier naartoe. Houd er qua tijd rekening mee dat er rijen kunnen staan bij de ticketmachines. Om dit te omzeilen, kun je ook alvast een metrokaartje kopen in de bistro in de Eurostar.
Je bereikt Marne-la-Vallée door 1 halte te reizen naar Châtelet-Les Halles (meerdere metro’s mogelijk, bijv. B richting Massy – Palaiseau) en daarna 14 haltes naar Marne-la-Vallée Chessy (bijv. metro A). Hier doe je ongeveer een uur over, dus zorg dat je genoeg overstaptijd rekent. Zoek de snelste en beste optie voor jouw reis naar dit station op via Google Maps.
Overstap in Parijs: Gare de Lyon
Via Marne-la-Vallée was voor mij de goedkoopste optie op de heenweg, maar er is ook een overstapmogelijkheid op Gare de Lyon. Dit station is slechts twee metrohaltes van Gare du Nord en je kunt meerdere metrolijnen nemen.
Bekijk bij het boeken dus goed wat de goedkoopste en beste optie is op jouw reisdatum en of je tijd hebt voor (en zin in) een langere overstap of niet.
Tip: reis je via Gare de Lyon? Rondom Châtelet-Les Halles (de metrohalte tussen Gare de Lyon en Gare du Nord in) kun je gezellig lunchen. Dit deed ik op de terugweg, toen ik wel via Gare de Lyon reisde.
Het laatste deel van de reis, Parijs-Marseille, duurt ongeveer 3:30 uur. Dat betekent dat je ongeveer een werkdag doorbrengt in de trein voordat je er bent. In mijn geval stapte ik om 08:58 in de Eurostar op Rotterdam en stapte ik 17:44 uit in Marseille. Een reis van in totaal een kleine 9 uur, met overstap erbij gerekend.
Andere optie: via Brussel reizen
Wil je met de trein naar Marseille zonder over te hoeven stappen op een ander station? Dan kun je ook via Brussel Zuid-Midi reizen. Daar kun je met de Eurostar naartoe, om vervolgens op hetzelfde station over te stappen op de trein naar Marseille. Het nadeel? Deze optie gaat minder vaak en kost doorgaans meer.
Lees ook:
Overnachten in een sfeervol boutique hotel midden in Marseille
Rechtstreekse trein naar Marseille
In de zomer kun je ook rechtstreeks naar Marseille met de trein. Dat kan elke zaterdag in juli en augustus (ook naar andere bestemmingen in Zuid-Frankrijk). De Eurostar Sun rijdt vanaf Amsterdam, Schiphol en Rotterdam in 6 uur rechtstreeks naar Valence. Avignon, Aix-En-Provence of Marseille bereik je rechtstreeks met deze trein in zo’n 7 uur. De kosten:
- Standard vanaf 49 euro enkele reis
- Comfort vanaf 105 euro enkele reis (meer ruimte, snellere wifi)
- Premium vanaf 124 euro enkele reis (maaltijd, welkomstdrankje, lounge, kranten en tijdschriften)
Je treinreis naar Marseille boeken + de kosten
De treinreis van Nederland naar Parijs (of de rechtstreekse trein naar Marseille in de zomer) boek je via Eurostar. De treinreis van Brussel of Parijs naar Marseille boek je via NS International. Je boekt deze totale treinreis vanaf 84 euro enkele reis.
Mijn ervaring
Met de trein helemaal naar Marseille in Frankrijk vond ik een superleuke ervaring. Het is even een rit en de overstap naar Marne-la-Vallée was even zoeken, maar ik vond het persoonlijk goed te doen, erg snel gaan én comfortabel. Je kunt lekker werken, lezen, muziek luisteren of van het uitzicht genieten en strekt gemakkelijk even je benen. Ook is met de trein reizen uiteraard een stuk duurzamer én een fijne manier van slow travel: doordat je het landschap langzaam ziet veranderen, kun je even wennen aan het feit dat je naar een ander land gaat.
Ook zijn er zowel op het station als in de trein voldoende opties om eten of drinken te scoren, en je kunt natuurlijk ook zelf het een en ander meenemen. Daarnaast is het fijn dat je geen rekening hoeft te houden met het gewicht van je bagage of vloeistoffen die in een bepaald zakje moeten passen.
Tips voor reizen met de trein
- Boek op tijd. Een inkopper, maar het is echt zo: hoe langer van tevoren je je treintickets boekt, hoe goedkoper je uit bent. Voor treinreizen kun je het beste (minimaal) drie maanden van tevoren aanhouden. Ook heb je dan uiteraard de meeste keuze in tijden.
- Reis (indien mogelijk) met alleen handbagage. Het voordeel van met de trein reizen is dat er geen limiet zit aan het gewicht van je bagage, maar je moet het wel allemaal meesjouwen. Aangezien je tijdens je reis met de trein naar Marseille mogelijk ook moet overstappen (en dus ook de metro pakt) is het makkelijker om alleen een kleine koffer bij je te hebben. Ik reis meestal met een grote koffer, maar was in dit geval blij dat ik die niet bij me had.
- Ben je van plan om te werken in de trein (of op een andere manier gebruik te maken van de wifi)? Dan loont het om voor de zekerheid alsnog te zorgen voor voldoende mobiele data op je smartphone, zodat je ook je persoonlijke hotspot kunt gebruiken. Er is wel wifi in de treinen, maar deze is niet altijd even stabiel. Fijn dus om te kunnen switchen naar je hotspot wanneer dat nodig is.
- Neem voldoende eten en drinken mee. Je kunt in de trein en op stations eten en drinken kopen, maar stel dat je vertraging hebt of moet zoeken naar de metro en in tijdnood komt, is het fijn als je niet zonder zit. Het scheelt natuurlijk ook geld om zelf iets mee te nemen.
- Trek comfortabele kleding aan. Dat geldt ook voor (lange) vliegreizen natuurlijk, maar aangezien je veel zit wil je liever geen knellende, strakke spijkerbroek aan hebben. Zorg ook voor laagjes, zodat je iets uit kunt doen als het warm is (of een sjaal om je heen kunt slaan als je het koud hebt).
In deze video kun je van uur tot uur terugzien hoe mijn heenreis eruit zag:
Lees meer over Zuid-Frankrijk:
Wat te doen in Marseille? De leukste tips voor je citytrip
Mini-gids: de mooiste bezienswaardigheden van Menton, de parel van Frankrijk
Wat is er te doen in Toulon? Mijn tips voor deze verrassend leuke stad
Op workation in de prachtige Provence: mijn ervaring + tips
8x hier wil je heen voor een lekker ontbijt in Nice
*Het eerste deel van mijn treinreis is gesponsord door Eurostar.