Dít zijn de Mediterraanse favorieten van Solon Travel

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Maar ook: wat zijn de beste tips voor als je ook wilt soloreizen of remote werken? Deze keer: de Mediterraanse favorieten van Lonne Rijvers, zelfstandig reisagent en reisblogger bij Solon Travel.

Even voorstellen: Lonne maakte een wereldreis van dertien maanden voor de coronacrisis haar noodgedwongen deed terugkeren. Soloreizen en remote werken hebben absoluut geen geheimen meer voor haar, en dus deelt ze op haar blog de beste trips en tricks over de bestemmingen waar ze is geweest. En dat niet alleen: wie onbezorgd een (verre) vakantie, soloreis of roadrip wil maken, kan bij haar aankloppen voor een op maat gemaakt reisvoorstel.

Mediterraanse favorieten van Solon Travel

Hoewel Lonne graag naar verre bestemmingen reist, heeft ze ook al veel van de Méditerranée gezien. Daaraan denken geeft haar per direct een heerlijk gevoel: “De gezelligheid, de zon, meteen zo vrolijk en lekker; het zijn plekken waar je nú al blij van wordt ondanks dat je er nog niet bent.”

We trappen af met haar favoriete vakantiebestemming in de Méditerranée: Portugal*. “In Portugal heb je alles, wat voor soort vakantie je ook wilt. Je kunt er lekker surfen, een citytrip maken… Je kunt het er allemaal vinden.”

Favoriete vakantiebestemming

Dat zijn dan ook een aantal ingrediënten die Lonne graag ziet in haar eigen ideale vakantie. “Actief zijn in de natuur – zoals een wandeling maken in de bergen – naar het strand kunnen in combinatie met lekker eten in een stadje; dat is voor mij ideaal.”

Voor corona uitbrak, was Lonne fulltime op reis. Tijdens de crisis heeft ze wel wat korte tripjes gemaakt, maar nu het weer kan gaat ze graag weer voor langere periodes weg waarin ze reist én werkt. Zo ging ze in oktober/november vorig jaar zes weken naar Portugal en is ze net weer thuis na twee maanden Midden- en Zuid-Amerika.

Solon Travel Portugal
De Douro-vallei & Porto

Soloreizen in Portugal

“In Portugal, met name het noorden, heb ik field research gedaan voor mijn werk. Maar naast het werken ben ik ook met een vriendin door Alentejo en de Algarve gereisd en heb ik stedentrips gemaakt naar Porto en Lissabon. Eigenlijk waren het dus allerlei mini-vakanties in één grote reis.” Porto is sindsdien Lonne’s favoriete stedentripbestemming in de Méditerranée: “Ik vind het een fijne, compacte en gezellige stad waar de geur van port je tegemoet komt en een uitstapje naar de prachtige vallei snel is gemaakt.”

Lees ook:
5x hier moet je zijn voor het lekkerste ontbijt in Lissabon

Uit ervaring kan Lonne zeggen dat Portugal een perfecte bestemming is voor een soloreis. “Het is dicht bij huis, best wel vertrouwd omdat het Europa is en op slechts een paar uurtjes vliegen. Als je het spannend vindt om in je eentje te reizen, is een tripje naar een bestemming als deze een heel goed begin.”

Roadtrippen in Albanië

Dan roadtrips: in welk Zuid-Europees land moeten we zijn? Lonne: “In Albanië heb ik een verrassend toffe tiendaagse roadtrip gemaakt. Het is niet de meest standaard bestemming waar je aan denkt bij de Méditerranée, maar ik zou het zeker aanraden aan mensen die op zoek zijn naar avontuur.

‘Ik dacht echt: is dít Albanië?’

Je kunt er een goede hike maken in de bergen – de Albanese Alpen – en in het zuiden lekker vakantie vieren aan de Albanese Rivièra. Ik dacht echt: is dít Albanië? Ik had nooit verwacht dat het zo mooi zou zijn. Je hebt er ook superblauw water zoals je dat ook op sommige plekken in Griekenland hebt.”

Solon Travel roadtrip Albanië
Albanië

Tijdens haar trip is Lonne begonnen in hoofdstad Tirana, om vervolgens door te rijden naar Shkodër en de Albanese Alpen. Aan de kust bezocht ze onder meer Sarandë en Ksamil. “Langs de kust is het rijden supergoed te doen, maar in de binnenlanden minder. Daar vind je echt nog onverharde wegen. Buiten dat is roadtrippen in Albanië een grote aanrader.”

Dromen over Italië

Als we het hebben over (roadtrip)bestemmingen die nog op haar lijstje staan, wordt duidelijk dat Lonne graag nog naar verschillende plekken in Italië wil. “Puglia lijkt me een heerlijke plek, gewoon lekker het Italiaanse leven ervaren. Ook Cinque Terre en de wat minder bekende plekken eromheen wil ik nog eens bezoeken. Ik ben een maand in Noord-Italië geweest toen ik bij een Italiaanse familie woonde – in een klein plaatsje tussen Turijn en Milaan – dat was superlokaal en daardoor superleuk.”

“Toen ben ik naar het eerste dorpje van Cinque Terre gereden en dat smaakte naar meer. Het is wel supertoeristisch daar, maar ik zou dan in het voor- of na-na-seizoen gaan en dan dus ook echt de minder bekende dorpjes eromheen bekijken. Ook maak ik graag nog eens een roadtrip door Kroatië. De natuur-/cultuurcombinatie is daar heel goed, je kunt er ook eilanden opzoeken, dat lijkt me echt heel lekker.”

Lees ook:
Deze restaurants wil je niet missen als je in Lagos bent

Mediterraanse keuken

Als we het hebben over de Méditerranée, kunnen we de Mediterraanse keuken uiteraard niet onbesproken laten. Lonne vertelt over haar favorieten: “Doe mij maar tapas, lekker een avondje tafelen. Zet die tafel maar vol, iedereen pakt wat. Dat is dan weer een nadeel van soloreizen, maar als je dan met mensen bent kun je meteen allerlei dingen delen. Dat vind ik het lekkerste en leukste om te doen.”

“Als het heel warm is drink ik het liefst tinto de verano, maar van een goed glas rode wijn kan ik ook heel erg genieten. Dan neig ik naar de Italiaanse vollere wijn, een krachtigere op hout gelegen is echt m’n favoriet. En kaas. Verschillende soorten kaas proeven, zoals Manchego, vind ik heerlijk.”

Ksamil Albanië Solon Travel
Ksamil, Albanië

Tips soloreizen

Aangezien Lonne als geen ander weet hoe het is om in je eentje op reis te gaan, vraag ik haar graag wat ze iemand zou adviseren die dit ook wil. “Gewoon doen, gewoon lekker gaan. Als je erover nadenkt zoiets te doen, moet je het gewoon een keer proberen. Je komt altijd mensen tegen en er zijn allerlei manieren om met ze in contact te komen. Ga mee met een walking tour en stel voor om erna iets te eten of drinken of doe mee aan hostelactiviteiten.”

‘Als je erover nadenkt zoiets te doen, moet je het gewoon een keer proberen’

“Zorg dat je doet waar je zelf comfortabel bij voelt en stel je reis hier (van tevoren) ook op af. Wil je ’s avonds liever niet meer over straat? Boek dan een accommodatie waar dinermogelijkheden zijn. Wil je minder alleen zijn? Zoek een reis waarbij je je kunt aansluiten bij anderen.”

‘Doe het nu’

Wat ze zelf geleerd heeft van al dat reizen? “Als je iets wil doen, doe het nu. Je kunt van tevoren vaak niet bedenken in wat voor situaties je terecht komt en hoe leuk het allemaal is. Dat soort dingen zijn niet te plannen, dus ga erin mee en treed buiten je comfort zone. Juist daar gebeuren de mooie dingen.”

Dit waren de Mediterraanse favorieten van Solon Travel. Ik krijg meteen zin om naar Albanië te gaan! En Italië. En Portugal. En Kroatië. Maar goed, ik droom nog even verder ;-). Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview.

Lees ook: Waarom ik Mediterranean on my mind begonnen ben

Foto’s | Solon Travel

*Officieel behoort Portugal niet tot de Méditerranée, omdat het geen land is dat aan de Middellandse Zee ligt. Toch vind je op Mediterranean on my mind verhalen over Portugal, (zoals hier ook uitgelegd) omdat dit land wél helemaal aansluit bij de Mediterraanse levensstijl.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *