De Mediterraanse favorieten van Rachel van 'our travel stories'

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Deze keer: de Mediterraanse favorieten van Rachel van der Linden van our travel stories.

Zij vertelt onder andere welke onontdekte parel je echt wilt zien en hoe je al dat reizen een beetje betaalbaar kunt houden.

Even voorstellen: Rachel is freelance contentstrateeg, copywriter en social media beheerder, maar bovenal: reisverslaafd. Na haar opleiding toerisme – waarvoor ze een halfjaar in Kaapstad woonde en een maand op Bali verbleef – kwam ze niet in de reiswereld terecht, maar wist ze wel dat ze de wereld wilde zien. Ze rolde via via in een baan, maar na een jaar fulltime werken besloten Rachel en haar vriend op reis te gaan. Ze reisden vijf maanden door Zuidoost-Azië en tweeënhalve maand door Nieuw-Zeeland. Dat beviel zó goed dat ze bij thuiskomst besloten dit vaker te willen doen.

De Mediterraanse favorieten van Rachel

“We zijn toen allebei weer in loondienst gaan werken met als doel na een tijdje weer weg te kunnen. Tweeënhalf jaar later vertrokken we weer, deze keer om een jaar lang te gaan reizen. Toen hebben we eerst zes maanden door Centraal Amerika gereisd: van Mexico tot en met Panama over land. Daarna reisden we naar Australië, waar we vijf maanden zouden wonen en werken, maar we moesten deze reis afbreken vanwege familie-omstandigheden.”

Omdat ze de reis om die reden dichter bij huis wilden afmaken, besloten ze nog tweeënhalve maand met de auto door Europa te reizen. “Toen hebben we ook een heel stuk Méditerranée meegepakt. We deden een rondje Praag, Boedapest, Bosnië, naar de kust van Montenegro, een stukje Albanië en terug via Kroatië tot aan Venetië. Dat was zo ontzettend tof.”

Rachel van our travel stories
Prokletije NP, Montenegro

Camper

Je merkt: Rachel heeft al ontzettend veel gezien. En naast de langere reizen heeft ze tijdens vakanties ook al een hele hoop van de Méditerranée ontdekt. Ik ben dus heel erg benieuwd wat voor tips ze voor ons heeft. Maar eerst: hoe reist ze nu? “Ik reis het meest met mijn vriend. Op dit moment zijn dat meer vakanties. Ik denk dat we minstens vijf keer per jaar weg zijn: wintersport, een zomervakantie en daarbuiten nog weekendjes of weekjes weg.”

“Ik werk nu locatieonafhankelijk, dus hoop straks ook iets meer alleen op pad te kunnen. Maar mijn vriend heeft een baan in loondienst, dus is gebonden aan vakantiedagen. Ons plan is om een camper te kopen waarmee we door Europa kunnen reizen. Misschien kunnen we daar dan over een paar jaar wat langer mee weg, of misschien dat ik er zelf wat langer mee op pad ga. Ik ben heel benieuwd.”

Lees ook:
Een week lang op solo roadtrip door Andalusië: dit is mijn eerlijke ervaring

Mediterraans vakantiegevoel

Hoe ze over de Méditerranée denkt? Rachel lacht en zucht meteen: “Ohhh, dat geeft een superchill gevoel. Echt een vakantiegevoel. We gaan ook vaak naar de Atlantische kust van Frankrijk – waar het heel weids is, met veel duinen – en aan de Middellandse Zee is er juist veel groen, superblauw water, veel meer gezelligheid, kleurrijk… Ik weet niet, dat geeft echt een heel ander gevoel.”

De Mediterraanse favorieten van Rachel
Trevi-fontein in Rome & Tigaki, Kos

De Griekse eilanden

Als ik haar vraag naar haar ultieme vakantiebestemming in de Méditerranée, is het lastig kiezen. Toch komen de Griekse eilanden als eerst naar boven. “Ik vind het leven daar zo tranquilo. Het is daar zó puur, dat vind ik echt het mooie van Griekenland. Leuk om daar rond te reizen met een auto of scooter. Dat je daar door een bergdorpje rijdt en van die mannetjes op hun krukje ziet zitten met hun geiten. Dat vind ik echt fantastisch. Het lokale leven ervaren, daarin ondergedompeld worden.”

‘Het is daar zó puur, dat vind ik echt het mooie van Griekenland’

Rachel vindt Kreta een echte aanrader. “Bij heel veel mensen staat het bekend als het partyeiland vanwege Chersonissos, maar het is zo veel meer. Je hebt er onwijs mooie verlaten stranden. Met zulk blauw water, dat vonden we zo verrassend.” Ook Kos en Chalkidiki, een schiereiland onder Thessaloniki, zijn aanraders volgens Rachel.

Lees ook:
Op vakantie naar het prachtige Griekse eiland Lefkas? Hier vind je de beste tips

Een onontdekte parel

En wat is nu echt een onontdekte parel in de Méditerranée? Rachel: “Absoluut Montenegro en Albanië. Het is weer zó anders dan Italië, Frankrijk of Spanje. Montenegro is heel klein, dus je kunt gemakkelijk veel zien. Wij vonden vooral het binnenland indrukwekkend; je hebt er zulke ruige bergen en kunt er zulke mooie hikes maken – dat vond ik echt insane. Volgens mij kun je het beste op Dubrovnik (Kroatië) vliegen, daar een auto huren en dan Montenegro inrijden. Ik denk dat dat echt een topvakantie is. De Baai van Kotor is trouwens ook zó mooi. En het eten is ook heel lekker, een beetje met Griekse invloeden, dus best veel vleesgerechten. Als je aan Mediterraans eten denkt is dat wat ze daar eten een beetje wat ik voor me zie.”

Perast, Baai van Kotor, Montenegro

In Albanië hebben we alleen het noorden gedaan, omdat wij buiten het seizoen reisden. We zijn een klein stukje langs de stranden geweest, maar in het laagseizoen – wij waren er half september – is echt alles dicht. Dus als je erheen wilt, ga dan in het hoogseizoen. Het is er écht supermooi. Ik zou daar nog wel terug willen voor de stranden.”

Stedentrip Rome of Madrid

Als we het hebben over Mediterraanse steden voor een stedentrip, heeft Rachel duidelijk een favoriet: Rome. “Dat is echt net een openluchtmuseum. Ik ben er twee keer geweest en vind – ondanks dat het mega toeristisch is – dat je er echt weer zo’n relaxed sfeertje hebt. Er valt genoeg te doen, je kunt overal lekker eten… Duik een straatje in en je kunt er lekker eten. Sowieso is het daar heel leuk om nét even andere straatjes in te lopen dan de rest.”

“Een andere stad die me heel erg verrast heeft, is Madrid. Voor mij had het altijd een beetje een stoffig imago, ik weet niet waarom. Barcelona en Valencia was ik al geweest en die steden leken me leuker. Maar het was zó leuk. Je hebt er zó veel leuke pleintjes. Het is daar prachtig, een hele lichte stad met grote lichte gebouwen, en ook daar kun je ontzettend lekker eten. En je kunt er makkelijk alles lopend doen, net als in Rome.”

Lees ook:
Dit zijn de beste tips voor een heerlijke stedentrip in Madrid

Roadtrippen langs de kust van Kroatië

Omdat Rachel vertelt ook veel roadtrips gemaakt te hebben, ben ik benieuwd: wat is nu echt de mooiste route? “De kust van Kroatië. Dat is zo zo ontzettend mooi. Als je vanaf Dubrovnik helemaal omhoog rijdt tot aan Slovenië, dan zit je goed. Alles is daar mooi. Toen wij daar reden wilden we iedere tien minuten de auto langs de weg zetten om wéér een foto te maken. Dan kwamen we de bocht om en was het weer ‘Ohhh kijk hoe mooi, dit uitzicht!’.”

Kroatië

En wat als je – net als Rachel – graag veel reist, hoe kun je het dan een beetje betaalbaar houden? “Allereerst: niet in een restaurant op een mega populair plein gaan eten. Dat kan heel leuk zijn, maar dan kun je beter een broodje of koffietje afhalen en daar op een randje gaan zitten. Met mijn vriend was ik een keer op het plein voor het Pantheon in Rome. Supermooi, maar superduur natuurlijk. Toen zijn we een straatje ingelopen, hebben we een frietje en burger gehaald bij McDonald’s, en zijn we voor het Pantheon gaan zitten. Het was eind van de dag tijdens golden hour: zo idyllisch als je daar dan zit. En nog niet voor de helft van het geld van als ik daarnaast op een terras was gaan zitten.”

Lees ook:
Hoe bespaar je geld op reis? Chantal van ‘Reisdoc.nl’ deelt haar tips én favoriete bestemmingen

“Ook zoek ik een accommodatie die niet te duur is. Het moet er leuk uitzien, maar het hoeft geen mega cute boutique hotelletje van 200 euro per nacht te zijn. Daar geef ik dan gewoon te weinig om. En bedenk je ook: hoe lang spendeer je in je kamer? Dat is eigenlijk makkelijk besparen vind ik.”

Dit zijn de Mediterraanse favorieten van Rachel van ‘our travel stories’. Wat een geweldige plekken! Prachtige reizen heeft ze gemaakt, ik krijg spontaan zin om naar Kroatië (en Montenegro en Albanië…) te gaan. Maar goed, dromen over toekomstige reizen mag altijd, toch? Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview.

Dit zijn een aantal andere interviews in deze rubriek:

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *