Dít zijn de Mediterraanse favorieten van Explorista

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Maar ook: wat zijn de beste tips voor als je ook wilt soloreizen of remote werken? Deze keer: de Mediterraanse favorieten van Milou van Roon, reisblogger bij Explorista.nl en organisator van groepsreizen voor vrouwen bij Explorista Travel.

Even voorstellen: Milou woont na zeven maanden Lissabon nu al een paar maanden in Parijs. Sinds 2013 schrijft ze op haar blog over reizen voor vrouwen, zoals stedentrips en wonen in het buitenland. “Ik vat het samen onder de term ‘grenzeloos leven’.” Op 8 maart lanceerde ze haar eigen reisorganisatie.

Momenteel reist Milou vooral rondom de steden waar ze woont en maakt ze kleine tripjes van een weekend of week, maar ze is ook anderhalf jaar digital nomad geweest.

Mediterraanse favorieten van Explorista

De Méditerranée is bekend gebied, want Milou reist veruit het meest in Europa. “Het doet me meteen denken aan zomer. Helderblauw water, kiezelsteenstrandjes, lekker vers eten, palmbomen en zon. Echt een vakantiegevoel.”

Hoe ze haar eigen vakanties het liefst ziet? “Een mix van sightseeing, mooie steden en dorpjes, wat natuur om te ontdekken en la dolce vita: het goede leven met lekker eten, goed weer en relaxen aan het water – of dat nu de zee is of een zwembad.” Die Italiaanse term gebruikt Milou niet voor niets: Italië is haar favoriete vakantieland.

Explorista Italië

La dolce vita

“Dat land heeft zo veel afwisseling: hele leuke historische steden, heerlijk eten, vaak lekker weer, maar ook natuur. En het noorden en zuiden zijn echt heel verschillend. Je kunt naar de eilanden, maar ook stedentrip maken naar Rome of Milaan.” Als ze één favoriete plek moet kiezen, gaat ze voor Florence. Opvallend, want toen ze deze stad voor het eerst bezocht vond ze er niets aan, geeft ze toe.

‘Ik spendeerde m’n dagen met werken in cafeetjes en rondstruinen door de stad’

“Het was superdruk, alsof ik in de Efteling liep. Toch besloot ik er tijdens mijn reis langs de Amalfikust en Napels – waar ik research deed voor mijn groepsreis – weer naar terug te keren. Toen heb ik er echt een heerlijke tijd gehad, het klikte gewoon met die stad. Ik had daar een heel klein studiootje in een leuke buurt en spendeerde m’n dagen met werken in cafeetjes, een beetje rondstruinen en aan het einde van mijn werkdag een wandeling maken door het centrum, dat nog bijna verlaten was.”

Stedentrip? Lissabon

Of Florence dan ook haar favoriete stedentripbestemming in de Méditerranée is? “Het is een geweldige bestemming, maar ook duur om naartoe te vliegen. Daarom zeg ik toch Lissabon.” Milou woonde er zeven maanden en raad iedereen die er nog niet geweest is absoluut aan om te gaan. “Het is een hele mooie stad en het is er lekker weer – vooral in de lente, zomer en herfst – er hangt een relaxte sfeer en het barst van de leuke restaurantjes. Het is een gezellige, bijna lieve stad.”

Wie een stedentrip Lissabon op de planning heeft staan, moet volgens Milou écht een keer met de tram gaan, het oude centrum bekijken en naar Bélem. “En bezoek absoluut een rooftopbar, want dat levert een prachtig uitzicht op.” Een van haar eigen favoriete plekken in Lissabon is Dear Breakfast, vertelt Milou. “Dat is een brunchzaakje waar ik graag zat te werken. Maar ook wandelen of hardlopen langs de rivier deed ik heel graag.”

Lees ook:
5x hier moet je zijn voor het lekkerste ontbijt in Lissabon

Soloreisbestemmingen

Milou heeft veel solo gereisd door de Méditerranée, niet alleen in Portugal (Lissabon, Porto) maar ook in Spanje (Barcelona), Italië (Napels, Amalfikust, Florence, Rome) en op het Griekse eiland Kreta. “Ik raad steden altijd aan, omdat je je er makkelijk in je eentje kunt rondbewegen en omdat je er snel mensen kunt ontmoeten. Kreta is een aanrader als je iets anders wilt dan een stad. Er gaan veel vluchten naartoe en op het eiland hoef je niet per se een auto te huren, met het openbaar vervoer kom je ook een eind.”

‘Soloreizen is een mooie manier om alleen te leren zijn’

Haar ultieme soloreistip? “Zorg dat je in Facebookgroepen zit om mensen te ontmoeten of verblijf in een hostel. Ik verblijf zelf niet (meer) in hostels, maar via Facebookgroepen – zoals mijn eigen groep Female Digital Nomads – kun je ook heel makkelijk nieuwe mensen leren kennen. En verder: doe het gewoon. Ga het meemaken en begin in een stad waar je je in ieder geval veilig voelt. Soloreizen is een mooie manier om alleen te leren zijn.”

Explorista

Waar moeten we zijn voor de mooiste roadtrips? Milou stemt voor een roadtrip door Andalusië of de Balkan. “In Andalusië reisde ik voornamelijk naar Málaga, Ronda en Sevilla en bezocht ik kleine dorpjes tussendoor. Mijn reis door de Balkan is één van de vetste reizen die ik ooit heb gemaakt. De roadtrip van drie weken ging door Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro en weer terug. Ik vond de natuur zó mooi.” Wat deze reis zo bijzonder maakte? “Het feit dat ik niet wist wat te verwachten, dat het supermooi was, afwisselend, met lekker eten; het voelde als avontuur.”

‘Mijn reis door de Balkan is één van de vetste reizen die ik ooit heb gemaakt’

De Mediterraanse keuken

Over lekker eten gesproken: wat zijn Milou’s favorieten binnen de Mediterraanse keuken? “Mijn favoriete gerecht is pizza, dus in Napels ging ik helemaal door het lint. Ik ben best wel een pizza snob, en in Napels kun je veruit de beste eten. Het is de geboorteplek van de pizza, dus het recept is geperfectioneerd: weinig maar goede ingrediënten, een goede bodem, tomatensaus en een beetje mozzarrella. Mijn favoriete drankje komt uit Noord-Italië: Hugo, want ik ben dol op elderflower. Verder ben ik meestal voor wijn wel te porren.”

Explorista Balkan

Omdat dromen over toekomstige reizen heerlijk is, ben ik benieuwd wat Milou nog allemaal op haar lijstje heeft staan. “Ik zou graag naar Madeira gaan. Door mijn tijd in Portugal heb ik wel een connectie met het land. Ik heb veel van het vasteland gezien, maar ben nog niet op de eilanden geweest en Madeira ziet er prachtig uit. Ook ben ik nog nooit in Madrid geweest: een groot gat in mijn Europa-bucketlist. En ik ben nog nooit op Ibiza geweest.”

Tips voor Parijs

Voorlopig woont Milou nog in Parijs en daar blijft ze zolang ze het leuk vindt. Waar moet je zijn als je ook naar Parijs gaat? “Wat ik fijn vind om te doen, bijvoorbeeld op zondag, is wandelen langs de Seine. Als het lekker weer is, bruist het daar: er zijn muzikanten, gezellige terrasjes, mensen die picknicken of hardlopen – en dan met die prachtige gebouwen op de achtergrond.”

“La Felicita in het 13e arrondissement zit in een voormalig goederentreinstation en nu is het een hartstikke leuke foodhall. En als je een leuke wandeling wilt maken, off the beaten track, moet je de Coulee Verte doen, dat is de Parijse versie van de High Line in New York.”

‘Later zou ik het liefst op twee verschillende plekken wonen’

Waar ze zichzelf de rest van haar leven ziet wonen? “Ik zie mezelf misschien nog wel twee, drie jaar hier wonen, maar heb de beslissing nog niet gemaakt. Later zou ik het liefst op twee verschillende plekken wonen. Naast Parijs als basis bijvoorbeeld ergens op een eiland met palmbomen. Dat zou ideaal zijn.”

Dit waren de Mediterraanse favorieten van Explorista. Wat een fijne tips en wat een droom om in steden als Lissabon en Parijs te wonen! Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview.

Dit is het vorige interview in deze rubriek:
Hier kun je volgens Solon Travel een prachtige roadtrip maken: ‘Nooit verwacht dat dit zó mooi zou zijn’

Tip: wil je graag op soloreis, maar vind je het nog net een stap te ver om écht helemaal alleen te gaan? Meld je dan aan voor een groepsreis van Explorista Travel.

Foto’s | Explorista

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *