De Mediterraanse favorieten van Cathelijn Paling

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Deze keer: de Mediterraanse favorieten van ondernemer, auteur en coach Cathelijn Paling.

Even voorstellen: Cathelijn Paling is eigenaar van contentbureau Cath&Co, auteur van het boek Gewoon knetterhard jezelf zijn – over haar burn-out en de wijsheden die ze zelf graag eerder had willen weten – én coach voor vrouwelijke ondernemers. Bovendien werkt ze momenteel aan een boekcoachingstraject waarmee ze anderen helpt die ook graag een boek willen schrijven. Ze is groot liefhebber van reizen en heeft daar regelmatig over geschreven tijdens haar baan als reisjournalist en blogger voor onder meer Reisdoc.

Mediterraanse favorieten van Cathelijn Paling

Als ik Cathelijn spreek, is ze net een maand op Bali en daarvoor was ze drie maanden in Kaapstad. Eind vorig jaar heeft ze namelijk huis en haard in Amsterdam opgezegd om voor onbepaalde tijd de wereld over te reizen. Voor die tijd werkte ze meestal twee maanden per jaar remote vanaf een zonnige plek en maakte ze zo veel mogelijk (steden)trips. Nu ben ik benieuwd: hoe is Cathelijn ‘knetterhard zichzelf’ als het op reizen aankomt?

“Iets waar ik achter ben gekomen, zeker na mijn burn-out, is dat ik het heel belangrijk vind hoe ik in m’n energie zit. Vroeger reisde ik vanuit de drive om zo veel mogelijk te zien, waardoor ik alleen maar aan het afvinken was. De vetste hotspots en bezienswaardigheden tijdens stedentrips, dat ene restaurant waarvoor je in de rij moest staan – dat moet je allemaal gedaan hebben, vond ik. Maar dat ging dan zo snel dat ik er eigenlijk niet echt van kon genieten en vermoeider thuis kwam dan dat ik was. Dat werkte niet meer voor mij.”

Cathelijn Paling Benissa & Madeira
Benissa, Spanje & Madeira

Slow travel

“Nu kies ik voor slow travel: één thuisbasis hebben waarvandaan je trips maakt. Je hebt dan een soort vakantie in je vakantie, en het werkt ook goed voor je thuisgevoel als je ergens terug komt maar niet meteen naar huis gaat. Door slow travel ga je op een andere maner reizen, waardoor er ook veel meer ruimte is om jezelf te zijn.” Over het feit dat ze nu reist zonder een thuisbasis in Nederland te hebben, zegt ze: “Als je geen retourticket hebt, ga je heel anders reizen. Het voelt bijna niet meer als reizen, maar als telkens een nieuw thuis voor jezelf creëren ergens anders. Het geeft zó’n rust als je denkt: ik hoef niet weg, ik heb tijd.”

Hoewel Cathelijn nu in Azië is en een hoop van de wereld heeft gezien, reisde ze voor zowel werk als privé ook vaak door de Méditerranée. “Als kind ben ik veel in Frankrijk geweest, en ook Italië en Zwitserland. Toen ik ouder werd, dacht ik: ik wil heel graag heel ver weg. En nu ben ik Europa aan het waarderen en herontdekken. Het is eigenlijk zó mooi. Ik krijg er een heel ontspannen gevoel van. Het is helemaal niet ver, en je hebt er toch meteen een vakantiegevoel.”

‘In Italië staat genieten bovenaan het lijstje’

Als ik haar vraag naar haar ultieme vakantiebestemming, vertelt ze meteen blij te worden als ze aan Italië denkt. Waarom juist dat land? “Ik vind het heel mooi hoe Italianen in het leven staan. Zij leven niet om te werken, zoals wij dat allemaal doen; zij werken om te kunnen leven. En hun leven gaat om twee dingen: heel veel tijd besteden met familie, en goed eten en goede wijn. Dat is het. Bij ons staat productiviteit op één en genieten helemaal onderaan. We moeten produceren, ambitieus zijn en doelen afstrepen, en aan het einde van de dag mag je even netflixen omdat je het verdiend hebt.”

“Dat ‘verdienen’ is iets wat in mijn ogen heel erg in de Nederlandse cultuur zit. We moeten het eerst verdienen voordat we mogen ontspannen of onszelf iets mogen gunnen, zoals een massage of uit eten. In Italië is dat niet zo, naar mijn idee. Daar staat genieten bovenaan het lijstje. Ik vind het mooi dat het je een ander perspectief geeft; zij leven veel meer in het nu, écht in het nu. Ik denk dat wij heel vaak bezig zijn met de toekomst.”

Doen: een stedentrip Turijn

Hoewel Cathelijn gek is op meerdere Italiaanse steden – zoals Rome, Florence en Bologna – is Turijn volgens haar dé aanrader voor een stedentrip. Ze werkte er een maand remote en vindt dat deze stad echt onderschat wordt. “Het is nog een beetje een onontdekte parel. Turijn was ooit de hoofdstad van Italië en heeft nog heel erg z’n aristocratische allure. Je hebt 18 kilometer aan arcaden en de pleinen zijn fantastisch. Ik weet niet hoe het nu is, maar op het Piazza Vittorio Veneto kon ik drie jaar geleden nog een cappuccino bestellen voor 1,50. Óp het plein.”

Cathelijn Paling in Turijn
Turijn

Voor eten en drinken in Turijn heeft Cathelijn een paar fijne tips: “Het beste ijs eet je bij de oudste gelateria: Pepino. En hét drankje waar Turijn om bekendstaat (sinds de 18e eeuw): il bicerin, een soort koffie met chocolade en melk erin. Dat drink je in het oudste café van de stad: Al Bicerin. En oh, mijn ultieme lievelings ligt aan de rivier de Po: restaurant Imbarco Perosino. Alles wordt gekookt door la nonna en de melanzane daar is de beste die ik ooit heb gegeten. Er staat op Google ’tijdelijk gesloten’, dus ik hoop heel erg dat dat niet permanent is.”

Sevilla en Marrakech

Op naar Turijn dus. Maar ook Sevilla en Marrakech zijn echt de moeite waard voor een stedentrip, vindt Cathelijn. “Oh, de sinaasappelbomen in Sevilla. Zo leuk dat die overal langs de straten staan daar. En ik vind het fijn dat je heel veel lopend kunt doen, dat is voor mij echt de manier om een stad te ontdekken. Het Plaza de España en het Real Alcázar vond ik zo mooi. Door de Moorse invloeden had ik soms het gevoel dat ik in Marrakech liep. Ook de kathedraal en de wijk Triana zijn aanraders.” En waar moeten we eten en drinken? “Ontbijten bij La Cacharerriá of Jester, rooftopbar Pura Vida voor een drankje en vergeet de oudste tapasbar El Rinconcillo niet.”

Sevilla rooftop Pura Vida uitzicht katehdraal
Uitzicht op de kathedraal bij Pura Vida

Omdat het zo lastig kiezen is met zo veel mooie plekken in de Méditerranée, tipt Cath ook nog Marrakech. “Ik vond het daar echt magisch. Ik ben toen ook een stukje de woestijn in geweest – op een kameel en dan slapen onder miljoenen sterren, echt te gek – en dat heeft ook iets mysterieus. Een heel indrukwekkend land, dus daar zou ik nog wel meer van willen zien.”

‘Ga ooit een keer naar Madeira’

Waar heeft Cathelijn de mooiste rondreis gemaakt? Met stip op één: Madeira. “Ga ooit een keer naar Madeira. Ik heb veel eilanden gezien, maar nog nooit zo’n divers eiland: aan de ene kant heb je woestijn en rode, hoge rotswanden en kliffen – super indrukwekkend – en aan de andere kant zit je middenin de tropen, met dichtbegroeide bossen, jungle en watervallen. Je hebt eigenlijk alles op één eiland – en ook nog de beste wijnen.”

Cathelijn Paling op Madeira
Madeira

“Je kunt hier een mooie roadtrip maken, maar één ding: je moet niet bang zijn om te rijden. Het is een pittig wegdek. Gelukkig zijn er ook veel betaalbare tours waarmee je bijvoorbeeld in een 4×4 het eiland over gereden wordt. Hoofdstad Funchal is een goede uitvalsbasis en in een week kun je al veel zien.”

Over eilanden gesproken: ook Ibiza wil Cathelijn graag genoemd hebben. “Het is zo veel meer dan alleen een party eiland! Ik ben er tot nu toe twee keer geweest, en mijn lievelingsplekje is Chiringuito Cala Escondida, een klein, rotsachtig strandje. Hier zijn de zonsondergangen echt magisch.”

En wat als je met je eigen auto (of een huurauto) op pad wilt, waar moet je dan zijn? De Franse Elzas en Alentejo in Portugal zijn favoriet voor Cathelijn. “In de Elzas kun je een wijnroute rijden, supervet vond ik dat. Per dorpje kun je een andere wijn proeven, en die liggen slechts een minuut of twintig van elkaar. Het is net een filmdecor, zó mooi. Ik vond het heel leuk om daar wijn te proeven, een paar flessen mee te nemen naar huis en dan thuis andere mensen ook te laten proeven.”

Wijn proeven

Ook in het Portugese Alentejo kun je goed wijn proeven, weet Cathelijn. Olijfolie trouwens ook. “Het is nog best een onontdekte streek. De natuur is onwijs mooi, maar het staat vooral bekend om de wijn. Een aanrader voor een roadtrip – al moet je dan wel even ontdekken waar je het beste heen kunt gaan. Ik was er voor werk en sliep in een dorp in de bergen waar dertien mensen woonden en waar je geen bereik had.”

Cathelijn Paling in Alentejo
Alentejo

Van al die heerlijke plekken wil je toch spontaan trips gaan boeken? Ik ben benieuwd wat Cathelijn zelf nog op de planning heeft. “Een plan heb ik niet. Ik wilde graag naar Kaapstad en Bali en daarna ligt alles nog open. Of nou ja, een vriendin gaat in juni trouwen in Portugal, dus ik wil dan sowieso in Europa zijn. Een maand in Portugal, een maand in Italië… zoiets. Waar ik verder graag nog een keer heen wil? Santorini staat heel hoog op m’n lijstje, dat lijkt me echt een waanzinnig eiland. Ook Sicilië en Puglia wil ik nog graag zien – meer van Italië sowieso. En de kust van Portugal lijkt me ook heel mooi.”

Dit zijn de Mediterraanse favorieten van Cathelijn Paling. Oh wat is er toch veel moois te zien in de Méditerranée! Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview. Dit zijn een aantal andere interviews in deze rubriek:

* In dit artikel staat een affiliate link.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *