Bianca Kramer in Puglia

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Deze keer: de Mediterraanse favorieten van reisblogger Bianca Kramer van foodtravelphotography.com.

Even voorstellen: Bianca heeft al acht jaar een reisblog. Eerst combineerde ze het bloggen met een loondienstbaan in de online marketing en schreef ze haar artikelen ’s avonds en in de weekenden. Toen dat niet meer te combineren was, besloot ze – drie jaar geleden – fulltime voor haar blog te gaan. Inmiddels gaat ze één tot twee keer per maand op reis en schrijft ze daar achteraf artikelen over. Op haar blog lees je over allerlei bestemmingen ter wereld en allerlei soorten reizen: van roadtrips tot reisroutes en van zonvakanties tot actieve reizen.

Bianca Kramer Peloponnesos
Peloponnesos

De Mediterraanse favorieten van Bianca Kramer

Bianca maakt vooral korte trips en is gemiddeld zo’n 14 keer per jaar op pad. “Dat zijn meestal persreizen waarbij ik met andere bloggers of journalisten een bestemming verken. De afgelopen tijd gaat mijn vriend – die in loondienst werkt, maar gelukkig veel vrije dagen heeft – ook wat vaker mee. Samen maken we graag actieve reizen waarin we bijvoorbeeld hiken of skiën. Als we een roadtrip maken, rijdt hij en stippel ik de route uit.” Bianca combineert haar persreizen regelmatig met haar eigen reizen door bijvoorbeeld langer op een bestemming te blijven. “Ook overlappen onze eigen reizen vaak wel met persdingen. Zo hadden we laatst zelf Finland geboekt, maar konden we wel activiteiten doen via het lokale toeristenbureau.”

Hoewel Bianca de hele wereld over reist, is ze veruit het meest in Europa. Wat voor gevoel krijgt ze van de Méditerranée? “Het ultieme zomergevoel. Blauwe zee, lekker eten, maar ook cultuur en mooie stadjes.” Ze vertelt dat ze eigenlijk nooit écht vakantie neemt – ook al komt ze regelmatig op de mooiste vakantiebestemmingen. “Ik ben toch altijd wel bezig met Instagram, foto’s bewerken, ideeën opdoen en mails. Het uitschrijven komt pas als ik thuis ben; daar moet ik de rust en tijd voor hebben.”

Bianca Kramer Kroatië
Kroatië

Skiathos en Split

Heeft ze toch een aanrader voor plekken waar je het allerbest vakantie kunt vieren? “Ik zou zeggen: Griekenland en Kroatië. Als we een weekje weg willen, kiezen we altijd Griekenland, een heel toegankelijk land. Italië is bijvoorbeeld heel mooi en er is veel cultuur, maar je kunt er minder makkelijk een strandje pakken of een terrasje aan het water. Griekenland is kleinschalig – soms ben je in twee dagen al een eiland rond – en je hebt er zo veel mooie plekjes.”

“Skiathos is mijn favoriet. Het is er heel mooi groen, vrij rustig en er zijn mooie dorpjes. Ook voelde het minder ‘gemaakt’. Kreta en Rhodos zijn heel leuk, maar erg gericht op de toerist. Skiathos is wat authentieker. Ik wil zeker nog weleens terug naar de Sporaden.”

Ook Kroatië is een ideale bestemming voor vakantie, vindt Bianca. “Het is nog veelzijdiger omdat je ook het binnenland in kunt trekken. Ik ben in Split en Sibenik geweest, en daar vandaan kun je alle kanten op. De stadjes heb je in twee dagen gezien en dan kun je daarna naar een van de eilanden voor de kust. Een goede bestemming dus om te relaxen én dingen te zien.”

Bianca Kramer Sardinie
Sardinië

Verrassend mooi eiland

Over eilanden gesproken: er is er ook een eiland dat Bianca heel erg verrast heeft. “Sardinië! Het is lang geleden dat ik daar was helaas – ik denk wel tien jaar – maar het is me nog steeds bijgebleven. Het water is zo lichtblauw als in de Cariben. Ook zeggen ze dat Sardinië de vakantiebestemming is voor de Italianen zelf; dat zegt wel iets, vind ik. Je hebt er lichtblauw water, rotsen, kliffen, witte zandstranden… Italië is al fijn, laat staan Sardinië.”

Mocht je nog een bestemming voor je volgende stedentrip zoeken, dan tipt Bianca Valencia en Nice. “In Valencia vond ik het heel chill dat je zowel stad als strand hebt. Fietsen door de drooggelegde rivier van de stad naar het strand is echt een aanrader. Wat ik aan Nice heel leuk vind, is de combinatie van Frankrijk en Italië (omdat de stad een Italiaanse oorsprong heeft). Je kunt er heerlijk eten in het oude centrum en ook de dorpjes eromheen, zoals Antibes, zijn prachtig.”

Bianca Kramer Nice
Nice

Lees ook:
Wat te doen in Nice? Deze plekken mag je niet missen

De mooiste roadtrips

Wat is een nog onontdekte bestemming in de Méditerranée? “Over de Peleponnesos hoor je weinig mensen, maar ik vind het daar supermooi. Je kunt er een prachtige roadtrip maken. Wij deden dat in een week. We reden vanuit Athene naar het schiereiland en toen onder meer naar de Lousioskloof, de voormalige Griekse hoofdstad Nafplion en het Epidaurus amfitheater. Ook dat vond ik echt verrassend mooi, en je kunt een roadtrip als deze ook goed combineren met eilandhoppen.”

Een andere roadtripbestemming die Bianca heel erg kan aanraden, is Puglia (zie headerfoto). Ook hier waren ze een week. “We vlogen op Bari en sliepen op twee of drie plekken. Van daaruit hebben we met de auto de regio verkend. Ik vond het heel leuk om door de olijfgaarden te rijden en te stoppen bij een dorpje of strandje. Het voordeel is hier dat je niet ver hoeft te rijden om mooie dingen te zien; na een halfuur of uur kun je alweer uitstappen.”

Bianca Kramer Peleponessos Rhodos
Rhodos & Peleponessos

Solo stedentrips

Hoewel Bianca meestal met een groep of haar vriend reist, is ze ook weleens solo op pad geweest. Dat waren stedentrips naar Split, Barcelona en Praag. “Als ik soloreis vind ik het zelf altijd fijn om goed weer te hebben; alleen op een terras in de zon zitten vind ik minder ongemakkelijk dan wanneer je met slecht weer binnen zit. In Split ging ik lekker met een boekje op de Marjan heuvel zitten, en in Valencia en Barcelona genoot ik ook van park en strand.” Remote werken doet Bianca niet echt. “Ik probeer het weleens, maar daarvoor ben ik meestal te kort weg. Tijdens persreizen heb je er ook geen tijd voor.”

Welke bestemmingen staan nog op haar lijstje? “In Sicilië en Zuid-Frankrijk zou ik nog een keer willen roadtrippen. Ook wil ik graag nog meer van Kroatië zien. En ik zeg elk jaar dat ik weer naar Sardinië of Corsica wil, dus het zou ook goed kunnen dat ik daar weer een keer beland.”

Dat zijn ze dan: de Mediterraanse favorieten van Bianca Kramer. Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview. Dit zijn een aantal andere interviews in deze rubriek:

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *