In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Maar ook: wat zijn de beste tips voor als je ook wilt soloreizen of remote werken? Deze keer: de Mediterraanse favorieten én tips voor remote werken van reisblogger Agnès Nederhof van Girl on the Move.

Even voorstellen: Agnès werkt sinds vier jaar voor haar eigen reisblog en als freelance tekstschrijver en social media manager. Ze heeft een vaste thuisbasis én man in Castricum en is gemiddeld zo’n vier maanden per jaar in het buitenland. Meestal reist ze alleen, maar haar trips combineert ze vaak met vakanties met haar man of vriendinnen. Op Girl on the Move vertelt ze alles over haar levensstijl, en geeft ze tips voor als je ook werkend wilt rondreizen.

De Mediterraanse favorieten van Agnès

Als ik het onderwerp ‘De Méditerranée’ aansnijd, slaakt Agnès een diepe zucht. “Oh, dat geeft zo’n heerlijk gevoel. Eerst reisde ik de hele wereld over – dat vind ik nog steeds geweldig – maar m’n duurzame hart dacht op den duur: dat kan eigenlijk niet. Toen ging ik meer binnen Europa kijken en ontdekte ik dat je helemaal niet ver weg hoeft om het heel fijn te hebben. Juist de landen om ons heen zijn echt prachtig en het is er bijna altijd goed weer, er zijn veel kustplekken maar ook steden, lekker eten en drinken – alles wat het goede leven het goede leven maakt.”

De afgelopen jaren is Agnès dan ook veel op reis geweest in de Mediterraanse landen. Zo werkte ze meerdere keren vanuit onder meer Valencia en Lissabon en maakte ze treinreizen vanuit Nederland naar Frankrijk en Italië, waar ze straks alles over vertelt. Maar eerst: wat is voor haar de ultieme vakantiebestemming?

Levanto, Italië

“Dat is Levanto, een dorpje dichtbij Cinque Terre. Daar ben ik nu drie keer in september geweest en dat is een kustplaatsje met leuke, kleine restaurantjes. Je kunt er heerlijk aperitivo doen – dan krijg je er allemaal lekkere hapjes bij. Je ervaart daar echt het Italiaanse leven, dicht bij toeristische plekken maar dan net erbuiten. Met de trein kun je vanuit Levanto heel makkelijk, in vijf minuten, naar de dorpjes van Cinque Terre. Maar je kunt ook heel makkelijk naar Genua of Camogli, een ander dorpje, of juist weer iets verder naar beneden naar Florence.”

remote werken in levanto
Werken vanuit Levanto

Dat ze meerdere keren vanuit Valencia en Lissabon werkte is niet voor niets: het zijn haar favoriete steden. “Deze steden hebben alles wat ik fijn vind aan een bestemming. De combi van stad en strand – al moet je in Lissabon wel een stukje met de trein – het is er meestal goed weer, er is veel sightseeiing, het is er heel mooi, de mensen zijn aardig en het is er ook wat goedkoper dan in Nederland.”

Tips voor Valencia en Lissabon

Welke plekken mogen we niet missen bij een bezoek aan deze steden? “In Valencia is een hele gave rooftopbar vlakbij het Turia-park: 270° Terrace at Barceló. In Lissabon heb je rooftopbar Javá, een heel mooi plekje met 360 graden uitzicht waar je ook kunt eten. Ook Park, een iets bekendere rooftopbar, is een aanrader. Ik ben sowieso heel erg van de uitzichten en zoek altijd een rooftopbar op als het kan.”

Omdat ze respectievelijk zes en vier keer in deze steden gewerkt heeft, heeft Agnès ook meteen een aantal tips voor fijne werkplekken in Valencia en Lissabon. “In Valencia raad ik Jardin Urbano, Artysana en Brunch Corner aan. Die laatste heeft twee vestigingen: San Bult voor het fijne terrasje en La Virgen om te coworken. In Lissabon werk ik graag bij Comoba, Bowls & Bar of Copenhagen Coffee Lab. Die laatste heeft ook meerdere vestigingen, maar die in Alfama is lekker groot en heeft een tuintje.”

Agnès in Lissabon
Rooftopbar Javá en uitzicht over Lissabon

Remote trips plannen

Ook heeft Agnès op nog veel meer plekken haar laptop opengeklapt, zoals Athene, Genua, Florence, Rome en Napels. Hoe plant ze haar (remote) trips doorgaans? “Meestal bedenk of boek ik zelf een trip, en dan bespreek ik dat met mijn man. We hebben namelijk de afspraak dat we elkaar niet langer dan twee weken niet zien. Op basis daarvan kijk ik hoe lang ik weg blijf. Mijn man gaat vaak aan het begin van de trip mee of zoekt me halverwege op. Soms komt een vriendin nog een (lang) weekend langs.”

Meestal reist Agnès in september, rond oud en nieuw en in het voorjaar, maar het wisselt een beetje. Ze blijft het liefst een maand op een bestemming om een “vaste basis” te hebben voor haar werk, maar ze heeft ook al drie keer een treinreis gemaakt langs allerlei bestemmingen. Dat kan ze iedereen aanraden. “Ik blijf ergens minimaal twee nachtjes en dan heb ik een paar plekken waar ik wat langer, bijvoorbeeld één of twee weken, blijf.” Zo reisde ze een keer vanuit Nederland via Parijs naar Nice, Marseille, Genua, Cinque Terre, Pisa, Florence, helemaal door naar Rome, Napels en de Amalfikust. Tijdens die reizen heeft ze soms een vrije dag met haar bezoek, maar verder werkt ze. “Ik denk altijd: waarom doet niet iedereen dit? Het is echt geweldig. En in Italië gaat treinen heel goed en het is goed betaalbaar. Ik vind het echt een ontdekking.”

‘Ik denk altijd: waarom doet niet iedereen dit? Het is echt geweldig’

Deze reizen stippelt ze vooraf uit, zodat ze zeker weet dat ze een appartement of kamer met bureau heeft om te kunnen werken. Op haar werkdagen wisselt ze werken vanuit haar appartement af met een coworking of koffietentje. “Meestal begin ik vroeg, omdat ik dan op tijd kan stoppen en de bestemming kan verkennen.”

Lees ook:
Remote werken in Nice: dit is mijn ervaring + de leukste werkplekken

Agnès in Athene
Athene

Eenzaamheid

Heeft ze weleens last van eenzaamheid tijdens deze soloreizen? “Ik denk dat dat er onderdeel van is, dat het erbij hoort. Je bent toch in een vreemde stad waar je niet je geliefde, familie en vrienden dichtbij hebt. Er is altijd wel een moment dat ik het heb, zeker als ik aankom in een nieuwe stad die ik nog niet ken. Dan denk ik al gauw dat het niet leuk is. Maar als ik wat rondloop, rustig aan doe en koffie haal, is het vaak alweer prima.”

Wat betreft haar relatie vindt Agnès dat deze manier van leven heel veel toevoegt. “Omdat je vaker samen weg bent, nieuwe dingen en plekken kunt ontdekken. Maar elkaar missen vind ik ook altijd leuk. Als ik op reis ben krijg ik altijd weer zin om straks weer thuis te zijn en bijvoorbeeld lekker samen te koken.”

Hoewel Agnès graag in een appartement verblijft tijdens haar reizen, boekt ze ook regelmatig een privékamer in een hostel. “Zo kun je meedoen aan leuke activiteiten die ze daar organiseren, maar heb je wel je eigen ruimte om te kunnen werken. Ik zoek ook vaak een yogaschool op, daar kun je ook mensen ontmoeten. En als ik in koffietentjes werk raak ik ook regelmatig in gesprek met iemand.”

Terrace at Barcelo Valencia
Agnès en haar man bij Terrace at Barceló Valencia

Budget

Ook ben ik benieuwd: hoe houd je deze levensstijl een beetje betaalbaar? “Goed punt, want je hebt in Nederland natuurlijk gewoon je vaste lasten. Ik probeer remote werken niet als vakantie te zien. Natuurlijk, als mijn vriend of een vriendin er is, heb ik even een weekendje vakantie. Maar op normale dagen kook ik gewoon. Ook als ik in een coworking werk smeer ik gewoon een broodje. Boodschappen zijn op mijn bestemmingen vaak minder duur en toeristische attracties sla ik over, want dat vind ik meestal niet de leukste dingen en tours kosten ook veel geld. Ik vind het leuk om gewoon rond te lopen en de kleine straatjes in te gaan. Het is vaak al een openluchtmuseum. En vaak is ergens langer verblijven ook goedkoper dan kort. Op Airbnb heb je bijvoorbeeld weekkorting.”

‘De vrijheid die het geeft is het allerleukst aan deze manier van leven’

Wat deze manier van (solo)reizen Agnès gebracht heeft? “Ik ben echt een totaal ander mens geworden; ik heb geleerd om mezelf op één te zetten en niet zo streng te zijn voor mezelf. Ook ben ik zelfverzekerder geworden omdat ik me overal wel red.” Denk je ook na over soloreizen of remote werken? Dan zegt Agnès: “100 procent doen! Het belangrijkste is: gun jezelf alles. Bedenk waar jij zin in hebt en gun jezelf dat. Als je ergens geen zin in hebt, doe je het niet. De vrijheid die het geeft is het allerleukst aan deze manier van leven.”

Dit waren de Mediterraanse favorieten van Agnès. Heel inspirerend om haar te spreken! Zo’n treinreis lijkt me ook echt fantastisch… Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview.

Dit zijn een aantal andere interviews in deze rubriek:

ComputerComputer

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *