Kim reist al 5 jaar de wereld rond: dit zijn haar favoriete plekken

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Deze keer: de Mediterraanse favorieten van reisblogger en coach Kim Nijmeijer van kimaroundtheworld.nl.

Even voorstellen: Kim groeide op in Denekamp. Ze had altijd al het gevoel dat er meer was dan dit Twentse dorpje, dus greep ze zodra ze kon haar kans om de wereld over te reizen. Dat deed ze eerst tijdens een stage op Curaçao, waar ze uiteindelijk vijf jaar woonde. Via Argentinië – ze had destijds een relatie met een Argentijn – kwam ze uiteindelijk weer terug in Nederland. Daar sloop het 9-tot-5-leventje erin, totdat plotseling Kims moeder overleed. “Dan word je weer met je neus op de feiten gedrukt: het kan echt allemaal zomaar voorbij zijn.” Iets wat Kim eerder al ervoer toen op haar elfde haar vader overleed.

‘Voordat mijn moeder overleed, zei ze: “Geniet van je vrijheid” – en dat ben ik gaan doen.’

Ze nam twee jaar tijd om te rouwen en besloot het roer daarna, in 2018, helemaal om te gooien. “Voordat mijn moeder overleed, zei ze: ‘Geniet van je vrijheid’. En dat ben ik gaan doen. Mijn broers en ik verkochten ons ouderlijk huis, ik zegde mijn baan op en ik besloot met een tas de wereld over te reizen.”

Geen vaste thuisbasis

Het was het begin van een periode van vijf jaar waarin ze volledig nomadisch leefde en dus geen vaste thuisbasis had. “Twee jaar lang achter elkaar reisde ik (solo), en tussendoor kwam ik steeds even terug in Nederland. Mijn broer heeft twee dochters en daar heb ik zó’n sterke band mee. Dat thuisgevoel vind ik echt bij hen.” Die periode kon ze financieel vooruit van de verkoop van het huis en de vertrekregeling bij haar werk. Ook schreef ze over haar avonturen op haar reisblog – die sinds 2016 al bestaat – waar ze later ook haar werk van heeft gemaakt. En over werk gesproken: intussen is Kim ook Freedom Coach geworden en coacht ze anderen die ook vrijheid zoeken en van reizen hun levensstijl willen maken.

In coronatijd was Kim deels in Nederland en op pad wanneer het kon, en in 2021 woonde ze nog een half jaar op Mallorca. Ook daarna reisde ze nog naar allerlei uithoeken van de wereld, van Zuid-Afrika tot Valencia. En nu? Nu heeft ze voor het eerst in vijf jaar een eigen huis: in Hengelo op 20 minuutjes van haar familie. Dat betekent echter niet dat ze niet meer op reis gaat – integendeel – maar zo heeft ze een eigen plek als ze in Nederland is en iets om te verhuren als ze reist.

De Mediterraanse favorieten van Kim

Een bewonderenswaardig verhaal, vind ik, en heel inspirerend. Daarbij heeft Kim een hoop van de Méditerranée gezien en daar gaan we het uiteraard over hebben. Wat voor gevoel krijgt ze eigenlijk van deze regio? “Ahhh, thuis. Als je aan mij zou vragen waar ik me nog zou willen vestigen, dan het liefst ergens in Spanje met een sinaasappelboom in de tuin, vlakbij een strand. Ik leef daar echt van op, heerlijk!”

De regio zit vol met fijne plekken om vakantie te vieren. Wat is Kims favoriet? “Tijdens mijn reizen had ik niet echt afgekaderde vakanties, maar qua vakantiegevoel ben ik echt fan van Italië: Toscane, Puglia, Sicilië… Dat zijn wel echt hele mooie vakantiegebieden. De natuur is zo anders dan hier in Nederland. In Toscane heb je dat glooiende landschap, cipressen, wijnvelden en oude steden als Florence en Sienna: prachtig!”

Palma: ‘The best of all worlds’

Wat haar favoriete stad is? Daar is geen twijfel over mogelijk: Palma. “Ik heb er een half jaar gewoond, middenin de stad. In de zomermaanden moet je er niet zijn – veel te toeristisch, heet en druk – maar daarbuiten is het er heerlijk. Het is een stad, maar toch niet te groot, het ligt aan de kust, er zijn palmbomen maar ook sinaasappelbomen, en je hebt die eilandvibe omdat het Mallorca is; eigenlijk the best of all worlds wat daar bij elkaar komt.”

In Palma is niet per se één plek die je niet mag overslaan; je moet de hele stad ervaren, vindt Kim. Toch heeft ze nog wel een paar handige tips: “De wijk Santa Catalina is een hele gezellige wijk; alle koffietentjes en restaurants daar zijn leuk. Als ik er dan één moet noemen: Buscando el Norte. Dat is een restaurant met twee of drie vestigingen dat ik zeker aanraad. Het is niet echt voor locals, maar meer voor buitenlanders die in Palma wonen en toeristen. Een hele populaire plek – dus reserveer van tevoren – met heel goed eten.”

“En verder natuurlijk de kathedraal, het kasteel op de heuvel, de plazas, de paseos waar je heerlijk kunt wandelen, de haven… En vanuit de stad kun je zo het strand op lopen. Niet het mooiste strand van het eiland, maar wel héérlijk voor aan het einde van je werkdag.” Werkdag? Ja, want volgens Kim is Palma ook een hele geschikte stad voor remote werken. Er zijn heel veel coworkings en koffietentjes waar je je laptop kunt openklappen. Of ze nog meer bestemmingen aanraadt voor remote werken? “Tegenwoordig zijn steeds meer plekken daarop ingericht, dus kun je het op veel plekken wel doen. Maar naast Palma vind ik Valencia een aanrader.”

Blauwer dan blauw

Als we het vervolgens hebben over de bestemming die Kim het meest verrast heeft, vertelt ze over Zakynthos. Daar ging ze een week naartoe nadat haar moeder overleed. “Dat was in 2016 en toen was het nog niet echt toeristisch. Ik had er niet zo veel van verwacht en van gehoord, maar toen ik er eenmaal was dacht ik: wauw, dit is echt een schitterend mooi eiland. Omdat ik vijf jaar op Curaçao had gewoond, dacht ik: ik weet wel hoe een blauwe zee eruit ziet. En toen kwam ik bij Shipwreck Beach. Het water was zó blauw dat ik verrast was dat dat in Europa ook kon. Op het hele eiland waren heel veel idyllische plekjes te vinden.”

Kim is ook groot fan van roadtrips. Toen ze een halfjaar op Mallorca woonde en tussentijds even in Nederland was, nam ze haar auto zelfs mee naar het Spaanse eiland; perfect om lekker mee rond de toeren. Wat zijn nog meer favorieten op het gebied van roadtrips? “Andalusië! Ik heb daar in twee weken een rondje gemaakt langs alle steden: Málaga, Ronda, Tarifa, Cádiz, Sevilla, Córdoba en Granada. Langs de kust en door de bergen. Echt schitterend en de historie is ook knetterboeiend. Dat kan ik dus zeker aanraden als je een mooie roadtrip wilt maken. Oh, en Sicilië is ook een must op dat vlak!”

Ik ben ook wel benieuwd of ze tijdens het reizen door Zuid-Europa nog plekken heeft gespot die wat minder ontdekt zijn. “Puglia, zou ik zeggen, daar hoor je niet zo heel veel mensen over. Ik ben er in 2019 geweest en reisde er met een huurauto doorheen. De auto haalde ik op in Napels, ik was een week aan de Amalfikust en daarna heb ik vanuit Bari een week lang Puglia ontdekt. Ik vond het enigszins op Toscane lijken? Maar dan wel op z’n eigen manier.”

Plannen

Om af te sluiten: wat zijn Kims (reis)plannen op dit moment? “Ik ben de laatste tijd druk geweest met mijn appartement, dus ik heb nog niks vastgelegd. Maar ik wil in de zomer wel graag weer wat kleine tripjes maken. Naar Parijs bijvoorbeeld, Malta denk ik ook wel en de Balkan lijkt me ook wel wat. Na de zomer, van september tot december ongeveer, wil ik wel weer naar Spanje: ik dénk Palma…

Dit zijn ze: de Mediterraanse favorieten van Kim. Wat een inspirerend verhaal en wat een heerlijke bestemmingen, stuk voor stuk. Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview. Dit zijn een aantal andere interviews in deze rubriek:

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *