Dít zijn de Mediterraanse favorieten van Chantal Schram (Reisdoc)

In ‘De Mediterraanse favorieten van…’ geven reisbloggers hun allerbeste tips voor de Méditerranée. Waar kun je het beste vakantie vieren en welke route leent zich perfect voor een indrukwekkende roadtrip? Maar ook: wat zijn de beste tips voor als je ook wilt soloreizen of remote werken? Deze keer: de Mediterraanse favorieten van Chantal Schram, eigenaar van Reisdoc.nl.

Even voorstellen: Chantal is al elf jaar lang eigenaar van en reisblogger bij Reisdoc.nl, de blog met tips om alles uit je (reis)geld te halen. Ze heeft al veel van de wereld gezien – zowel in de Méditerranée als daarbuiten – en weet allerlei handige trucs om veel reizen ook een beetje leuk te houden voor je portemonnee. Voor corona maakte ze minstens één keer per maand wel een trip, maar sinds ze anderhalf jaar geleden moeder werd, ligt haar reistempo wat lager. Ik ben heel benieuwd waar Chantal allemaal geweest is én wat voor tips ze met ons kan delen.

Mediterraanse favorieten van Chantal Schram

Over de Méditerranée is ze direct heel enthousiast. “Héérlijk! Binnen Europa is dat echt m’n favoriete gebied. Het heeft alles wat een mens nodig heeft: lekker weer, lekker eten, veel kust en alles gaat op een rustiger tempo. Zodra je daar uit het vliegtuig of de auto stapt (ook een voordeel: je kunt er met de auto heen) heb je meteen een vakantiegevoel.”

Andalusië & Italië

Over dat vakantiegevoel gesproken: wat is voor Chantal de ultieme bestemming en welke ingrediënten heeft ze nodig voor een fijne vakantie? “Spanje en Italië zijn echt wel mijn twee toplanden. Andalusië vond ik heel leuk om naartoe te gaan en Barcelona is een van mijn favoriete steden. Hetzelfde geldt voor Italië en Rome. Maar ook Puglia vond ik heel tof. Toen ik er een aantal jaar geleden was, was het nog helemaal niet toeristisch. Dat vind ik ook altijd wel fijn, om op plekken te komen waar je geen landgenoten tegenkomt.”

‘Toen ik daar was, was het nog helemaal niet toeristisch’

“Als ik op vakantie ga, zoek ik graag de kust op. Ook let ik altijd op de prijs-/kwaliteitverhouding. Ik boek het liefst een appartement, omdat je dan veel meer ruimte hebt om te leven. Wel zo fijn om niet heel de dag de deur uit te hoeven zijn en je af en toe te kunnen terugtrekken. Het leukste vind ik om uit eten af te wisselen met thuis eten, of in een park of op het strand.”

Barcelona en Rome

Barcelona en Rome zijn dus Chantals favoriete steden, waar ze respectievelijk drie en vijf keer geweest is. Voor deze steden heeft ze dan ook een paar fijne aanraders: “De laatste keer dat ik in Barcelona was, was ik op workation met een vriendin. We werkten ’s ochtends in coworkings en ’s middags gingen we lekker eten en doen waar we zin in hadden. Echt een aanrader, in die stad hangt zó’n fijne sfeer. Bij toeval ontdekten we een prachtig uitzichtpunt: Mirador d’Horta. Een stukje lopen van de metro heb je daar een schommel met uitzicht over de hele stad. Ook vanaf de Bunkers del Carmel heb je een prachtig uitzicht.”

Lees ook: Barcelona-tips van een échte local: Marta vertelt op welke minder bekende plekken je wilt zijn

Chantal Schram in Barcelona en Rome
Mirador d’Horta & Giardino degli Aranci

“Wat Rome betreft: ga picknicken in Giardino degli Aranci. Vanaf daar kun je heel de stad zien. Hetzelfde geldt als je de trappen oploopt bij Piazza del Poppolo, dan kom je uit op Piazza Napoleone. En dwaal vooral lekker rond, eigenlijk is hier álles mooi.”

Geld besparen

Aangezien Chantal vol tips zit over geld besparen op reis, ben ik benieuwd welke bestemming budgettechnisch een aanrader is. “Bepaalde delen van Kroatië zijn heel goed te betalen; alles ongeveer, behalve Istrië. Zeker als je een beetje wegblijft van de toeristische gebieden en de steden, zoals Zadar en Split, zijn de prijzen een stuk beter. Maar dat geldt ook voor Italië: Toscane is hartstikke duur vergeleken met bijvoorbeeld Puglia, wat nog minder ontdekt is. Als je meer van de gebaande paden af gaat, is elke bestemming echt wel te betalen, vind ik.”

En wat als je toch naar een stad wilt? “Mijn allerbeste tip is om een appartement te boeken. Prijstechnisch is dat vaak net goedkoper, en dat je zelf boodschappen kunt doen scheelt ook geld. Dan kun je thuis je ontbijt of lunch klaarmaken. Ook zijn in steden veel dingen gratis te doen, zoals een stadstour of lekker hangen in een park. Restaurants hebben soms speciale aanbiedingen op een bepaalde dag en musea zijn op sommige dagen gratis.”

‘Ik geloof dat je alle bestemmingen ter wereld betaalbaar kunt maken’

“Het leukste in een stad vind ik om gewoon rond te dwalen door de straatjes – dat is ook gratis. Bedenk wat jij het belangrijkst vindt om geld aan uit te geven op vakantie, en geef aan de rest minder uit. Ik geloof dat je alle bestemmingen ter wereld betaalbaar kunt maken door de trip naar jouw hand te zetten.”

strand Algarve
strand Algarve

Roadtrip Puglia en Algarve

Chantal heeft ook een aantal roadtrips gemaakt in de Méditerranée die ze zeker aanraadt aan anderen, vertelt ze. “Ik heb een week lang een roadtrip gemaakt door Puglia. Heel leuk vond ik dat! Ik was toen voor mijn blog op reis samen met drie andere reisbloggers. We hebben veel gezien, maar het tempo lag hoog. Voor een vakantie zou ik dus aanraden om er twee weken voor uit te trekken. Dan kun je rustig aan doen en de regio echt ervaren.”

Ook voor werk maakte ze een roadtrip van een week door de Portugese Algarve – van Faro naar Sagres – met een camper welteverstaan. “Het was een mega ding met een douche, toilet en bedden erin; echt een huis op wielen. Wat ik heel fijn vond aan Portugal is dat het gedoogd wordt je camper overal neer te zetten. Wij stonden dus gewoon op een parkeerplaats aan het strand. En omdat de camper alles had, hadden we verder niks nodig. Dat gaf een enorm gevoel van vrijheid.”

Lees ook: Overnachten in de Algarve: dit is B&B Monte das Cortelhas

Chantal Schram Barcelona
Bunkers del Carmel, Barcelona

Welke roadtrip nog op haar lijstje staat? “Ik heb van Portugal al best veel gezien, maar Lissabon nog niet. Ik zou nog een keer de stad zelf, de omgeving en het kustgebied willen bekijken. Sowieso is Portugal een fijn land om rond te toeren. De wegen zijn heel goed en je komt onderweg zo veel moois tegen. Dan kun je makkelijk even stoppen.”

De Mediterraanse keuken

We sluiten af met Chantals favorieten uit de Mediterraanse keuken, want die kunnen we uiteraard niet onbesproken laten. “Tapas vind ik fantastisch. Omdat het heel lekker is, maar ook omdat het zo leuk is dat je met elkaar eet. Zo gezellig als je hetzelfde eet en veel dingen kunt proeven! Daarbij drink ik het liefst een glas sangria, dat is voor mij ultiem vakantie. Manchego vind ik trouwens ook heel lekker én pastel de nata. Die zou ik iedere dag wel kunnen eten…”

Dit waren de Mediterraanse favorieten van Chantal Schram. Ik heb meteen zin om weer een trip te plannen naar een van deze heerlijke bestemmingen! Benieuwd naar nog meer favorieten en tips van reisbloggers? Iedere maand vind je hier een nieuw interview.

Dit zijn een aantal andere interviews in deze rubriek:

Foto’s | Chantal Schram

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *