Deze mediterraanse bestemmingen bezocht ik in 2023

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent: nog éven terugblikken op vorig jaar. 2023 was voor mij een jaar waarin ik veel gereisd heb door de Méditerranée. Ik bezocht nieuwe bestemmingen, maar herontdekte ook plekken waar ik al eerder geweest ben. Welke bestemmingen dat waren in 2023, lees je hieronder.

Wellicht zoek je nog inspiratie voor komend jaar en is een van deze bestemmingen (ook) iets voor jou.

Málaga

De eerste (Mediterraanse) stad waar ik voet zette in 2023, was Málaga. Samen met een vriendin besloot ik hier een kleine week vakantie te vieren in maart. Jaren geleden was ik al eens in deze stad geweest, nu was het tijd om ‘m te herontdekken. In maart was de temperatuur perfect: tussen de 20 en 24 graden. Het zonnetje is extra genieten omdat je uit de Nederlandse winter komt, en ook ’s avonds was de temperatuur aangenaam. Heerlijke stad!

Meer lezen over Málaga?

Madrid

Vanuit Málaga reisde ik per trein door naar Madrid. Ik was al eens op stedentrip geweest in de hoofdstad van Spanje, maar wilde er graag nog eens langer verblijven. Daarom ging ik er deze keer drie weken remote werken. Ik vond het een fantastische, maar ook (soms) overweldigende stad, en verzamelde allerlei adresjes voor je. Ook heb ik uitstapjes gemaakt naar Zaragoza en Toledo. Lees verder over mijn ervaring en ontdek mijn tips voor Madrid:

Zakynthos

In mei vierde ik met mijn vriend tien dagen vakantie op Zakynthos. Ohhh, wat een heerlijk eiland is dat. Als je rondrijdt ben je vaak omgeven door eindeloos veel olijfbomen en bloemen, het water is blauwer dan blauw, er zijn volop gezellige restaurants en de mensen zijn ontzettend vriendelijk. Echt een aanrader, dit Griekse eiland.

Zakynthos inspiratie:

Étaples, Noord-Frankrijk

Struinen over de Franse markt, zonnen op het uitgestrekte strand van Le Touquet, ontbijten in de achtertuin van de Airbnb én werken aan de keukentafel: in juni ging ik een week op workation naar Noord-Frankrijk, samen met mijn moeder. We zochten een bestemming waar we met de auto heen konden en zijn allebei dol op Frankrijk. Het mini-dorpje Étaples was een uur of vier rijden en omdat het niet zo bekend is onder toeristen, was het er heerlijk rustig. Hier lees je meer over hoe het was om een week op workation te gaan naar Noord-Frankrijk.

Porto

Een van mijn favoriete bestemmingen van 2023 is Porto. Wat een geweldige stad is dit! Begin juli – nét voordat de schoolvakantie begon – ging ik op stedentrip naar deze Portugese stad. Vier dagen struinde ik rond en het was echt genieten. Er hangt een sfeer die moeilijk te omschrijven valt (moet je dus echt zelf gaan ervaren). En dan is wijngebied Douro, waar ik een dag heen ging, ook nog eens binnen twee uur met de trein te bereiken. Dit is uitgeroepen tot een van de mooiste treinroutes ter wereld – en dat kan ik beamen. Artikelen over Porto heb je nog tegoed van me.

Lorgues, Provence

Eind augustus/begin september stond er een workation in de Provence op de planning; een ontzettend leuke samenwerking voor deze blog. Samen met mijn vriend verbleef ik een week in een gîte; we werkten ’s ochtends en ’s middags ontdekten we de omgeving. Aan de Provence heb ik warme (jeugd)herinneringen en het was heel fijn om hier weer te zijn. De geur die daar hangt is heerlijk (een mix van pijnbomen, lavendel, olijfbomen en meer) en er is een hoop te beleven:

Menton

Vanuit Lorgues reisde ik alleen door naar Menton, een stad vlak bij Nice en de Italiaanse grens die al langere tijd graag eens wilde bezoeken. Ook hier combineerde ik werken met ontdekken voor een dag of vijf, en ja, ook op Menton werd ik verliefd. Klinkt enorm cheesy, maar soms voel je je gewoon zó goed op een plek. Dat had ik hier ook. Het is er rustiger en goedkoper dan in Nice, er is strand, boetiekjes en alles is relatief klein en overzichtelijk. Oh en Italië ligt op slechts 30-45 minuten wandelen, dus ik ging tijdens een ochtendwandeling even de grens over. Wanneer maak je dat nou mee? (Al mijn tips ga ik nog bundelen voor je, maar in dit artikel lees je er alvast iets over)

Lees ook: 4 bestemmingen, 3 weken, 2 landen: dit was mijn reis in september

Valencia

Tijdens mijn reis in september heb ik allerlei bestemmingen gecombineerd. Vanuit Menton pakte ik de trein naar Toulon (met een korte koffie-tussenstop in Nice), waar ik een nachtje bleef. Dit was een voorproefje voor de persreis die ik in oktober maakte, waar ik je zo meer over vertel. Vanuit Toulon treinde ik naar Marseille, waar ik het vliegtuig pakte naar Valencia. Valencia is de stad in de Méditerranée waar ik het meest en langst geweest ben (ik ‘woonde’ er drie keer een maand of langer) en het was superfijn om wat vriendinnen te zien en nieuwe plekken te ontdekken.

Wil je dit jaar ook naar Valencia? Dit zijn mijn tips:

Costa Blanca

De reis eindigde met een paar dagen bij mijn ouders, die vakantie vierden aan de Costa Blanca. Vanuit hun huis met zeezicht werkte ik weer de (vroege) ochtenden, zodat we later op de dag op pad konden. Heel fijn om hier samen tijd door te brengen.

Var, Zuid-Frankrijk

Slechts een paar weken later, in oktober, was het alweer tijd om naar Zuid-Frankrijk te vertrekken: ik mocht op persreis naar de Var! Als freelancer schrijf ik voor het tijdschrift Côte&Provence, en naar aanleiding van deze roadtrip schrijf ik reportages én artikelen op deze blog. Ik bezocht kleine dorpjes, de stad Toulon (leuke stedentripbestemming!) en twee eilanden voor de kust. Een heel afwisselende week met nog onontdekte bestemmingen:

Mijn bestemmingen in 2023

Dat zijn ze, de Mediterraanse bestemmingen die ik in 2023 bezocht. Het zijn er nogal wat en ik ben ontzettend blij dat ik dit jaar zo veel moois heb kunnen zien – ook voor mijn werk. Mocht je nog specifieke vragen hebben over deze bestemmingen, laat het me dan vooral weten.

Wat waren jouw bestemmingen in 2023? En wat zijn je plannen voor komend jaar? Stuur me gerust een berichtje op Instagram.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *