Tips voor Malaga: alles wat je wilt weten voor je trip naar deze stad

Ken jij Málaga vooral van de luchthaven op weg naar Andalusië of de Costa del Sol? Zonde! De stad barst namelijk van de culinaire en culturele hoogtepunten en is dus zeker een tussenstop waard. Freelance journalist en tekstschrijver Chantal Blommers verbleef een maand in Málaga en deelt hier haar beste tips met je.

Gastblog door Chantal Blommers

Het zonovergoten Málaga ligt aan de Costa del Sol en je vliegt er vanaf Eindhoven, Rotterdam of Amsterdam in een uurtje of drie naartoe. Nederlanders doen dat ook massaal, maar reizen vaak door. Dieper Andalusië in of naar de toeristische kustplaatsen Torremolinos en Fuengirola. Zonde, vind ik. Want Málaga heeft een hoop te bieden.

Maand in Málaga

Chantal Blommers op Malagueta

Met ruim 577.000 inwoners is Málaga een grote stad, maar het historisch centrum is knus en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. In een weekend kun je eigenlijk alle bekende tips voor Málaga wel afvinken. Maar ook als je een week naar de stad gaat, hoef je je geen seconde te vervelen.

Zelf trok ik twee dagen uit om de bekendere plekken te bezoeken. Het Teatro Romano ligt middenin de stad en valt eigenlijk niet te missen. Helaas waren er de periode dat ik in Málaga was geen voorstellingen, maar in de zomer wordt het toneel nog geregeld gebruikt. Ik liep na mijn bezoek aan het oude Romeinse theater door naar het daarachter gelegen Alcazaba.

‘Na een kleine klim word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Málaga’

Het voormalige Moorse fort en paleis Alcazaba diende ter verdediging van de stad, maar binnen de dikke muren zijn prachtige tuinen bewaard gebleven. Na een kleine klim word je bovendien al getrakteerd op een prachtig uitzicht over Málaga. Maar, baas boven baas, het uitzicht is helemaal spectaculair vanaf het nog iets hoger gelegen oude kasteel Castello Gibralfaro.

Tip: voor het Alcazaba en Gibralfaro kun je een combinatieticket kopen. Op zondagmiddag zijn beide bezienswaardigheden gratis te bezoeken. Het Teatro Romano is altijd gratis.

Alcazaba

Nog een van de tips voor Málaga die je eigenlijk niet mag overslaan, is de middenin de stad gelegen kathedraal van Málaga, die werd gebouwd op de fundamenten van een oude moskee. Inwoners noemen La Santa Iglesia Cathedral Basilica de la Encarnación, zoals de kerk volledig heet, ook wel La Manquita (oftewel: de eenarmige dame). Door geldgebrek werd de kerk namelijk nooit helemaal voltooid. Als je een rondje om de kerk loopt, valt meteen op dat er verschillende bouwstijlen werden gebruikt. Niet zo gek als je bedenkt dat er eeuwen over de bouw is gedaan (en eigenlijk is-ie dus nog steeds niet af).

Markthal

Over bijzondere bouwstijlen gesproken: zelf keek ik mijn ogen uit bij de overdekte markthal Mercado Central de Atarazanas. Dit gebouw met glas-in-lood-ramen is misschien niet per se mooi te noemen, maar wel bijzonder om te zien. Het meeste spektakel vind je er overigens aan de binnenkant. Met name op zaterdag als alle Málagueños er hun groente en verse vis komen halen. Je kunt er dan over de hoofden lopen en de persoon naast je niet meer verstaan.

Tips Málaga: Mercado central
Mercado Central

Musea

Málaga promoot zichzelf voortdurend als ‘museumstad’ en dat is niet meer dan terecht, want de stad telt vele musea zoals het Museo Carmen Thyssen en Centro Pompidou de Málaga. Als kunstliefhebber kun je hier weken zoet zijn – en wie dol is op geschiedenis ook. Wil je meer weten over de indrukwekkende (en ingewikkelde) historie van de stad? Bezoek dan het Málaga Museum.

Moet je een keuze maken, ga dan in elk geval naar het Picasso Museum. Málaga pronkt maar wat graag met haar beroemdste inwoner en het Picasso Museum telt meer dan tweehonderd werken van de kunstenaar. Het museum ligt in de Joodse wijk van Málaga waar de kunstenaar ook in vele winkeltjes wordt geëerd. Zo zijn er handgemaakte Picasso-shirtjes, -tassen en -kaarten te koop. Ook het geboortehuis van Pablo Picasso in Málaga kun je bezoeken. Het ligt aan Plaza de la Merced, waar ook een standbeeld van de kunstenaar te vinden is.

Tapas eten in Málaga

Over het Merced-plein gesproken: na een lange dag struinen door Málaga is dit een mooie bestemming om even neer te ploffen voor een wijntje. Mijn appartement lag vlakbij Merced en na een lange dag vond ik het heerlijk om hier nog even in het avondzonnetje op het terras te zitten. Op alle terrassen wordt voornamelijk tapas geserveerd.

Het plein staat lokaal bekend als een echte favoriet onder studenten en de prijzen zijn daar ook naar. Zorg dat je wat cash geld bij de hand hebt, als je de vele (straat)artiesten die een optreden geven wilt belonen.

Voor een meer culinaire ervaring ga je naar Calle Granada, de straat die door het historische centrum van Málaga kronkelt. In het nauwe straatje vind je veel Spanjaarden die er tot laat genieten van allerlei tapas. Van pimientos de padrón bijvoorbeeld, bij Casa Lola. Deze groene pepertjes zijn over het algemeen lekker zoet, maar soms zit er ineens een vlammende, spicy variant tussen.

tapas Malaga
Plaza de la Merced & El Pimpi

Casa Lola was een van de tips die ik kreeg van een inwoner van Málaga en ik ben er vaak langs gegaan, maar steeds was het zó druk dat ik besloot om door te lopen. Uiteindelijk ben ik toch maar in de rij tussen de Spanjaarden gaan staan voor een tafeltje en dat was het zeker waard. Geen zin of tijd om te wachten? Calle Granada kent vele goede restaurantjes met uiteenlopende gerechten. Zelf genoot ik ook erg bij Bar El Pimpi, maar ook daar was het best druk.

Wil je de toeristen even achter je laten en vooral tussen de Málagueños van je eten genieten? Dan is de knusse tapasbar Cortijo de Pepe een aanrader.

Eeuwenoud ijsje

Omdat eten nu eenmaal één van de leukste dingen is om te doen (zeker in Spanje) ga ik er nog heel even over door. Want na al die heerlijke tapas is er natuurlijk nog behoefte aan een toetje als afsluiter. IJszaken zijn er genoeg in Málaga, maar als je er iets bijzonders van wilt maken, ga je naar Casa Mira.

Casa Mira ligt in de beroemdste straat van Málaga, Calle Marques de Larios. Bij de aanleg van de straat, rond 1890, werd de ijssalon al geopend. Inmiddels is Calle Larios een van de duurste straten van Spanje en zijn vrijwel alle oorspronkelijke zaakjes overgenomen door grotere ketens, maar dit ijszaakje houdt dapper stand in al dat modegeweld.

koffie malaga

Koffie

En dan als afsluiter van de avond: een solo, largo of nube. Geen idee waar ik het over heb? Ik heb het over de manier van koffie bestellen in Málaga. Spanjaarden zijn dol op een wolkje melk in de koffie, maar hoeveel melk moet er nu precies bij? Café-eigenaar José Prado Crespo (Café Central) bedacht tientallen jaren geleden een heel systeem om de gewenste verhouding aan te geven.

Solo is bijvoorbeeld 100 procent koffie, geen melk. Nube is 10 procent koffie en 90 procent melk. Voor de invoering van het systeem gaven klanten de hoeveelheid koffie die zij wilden aan met hun vingers en kwam het vaak voor dat er toch te veel of te weinig melk in de drank zat.

Nadat een reclame het systeem van Café Central overnam, ging vrijwel heel Málaga overstag. Leuk om je hier in te verdiepen voor je bestelt, maar met een café americano, cappuccino of café con leche kom je op de meeste plekken ook wel weg. Op het mooie Plaza de la Constitucion vind je de bekende koffiezaken, zoals Starbucks. Loop een willekeurig steegje in vanaf het plein voor een leuker en goedkoper alternatief.

Het strand

Nog een reden waarom ik zo dol ben op Málaga: behalve dat het een heerlijke stad is, ligt het ook nog eens aan zee. Hoewel het nog steeds behoorlijk warm kan worden, is er altijd wel ergens een koel briesje te vinden. Uiteraard heb ik dus ook tips voor je op het gebied van stranden in Málaga.

Op Playa de la Malagueta is het heerlijk vertoeven. Dit stadsstrand ligt op ongeveer een kwartiertje lopen van het historische centrum. Voor 14 euro heb je twee strandstoelen en een parasol waar je de hele dag gebruik van kunt maken. Of duik, net als veel lokale inwoners, onder één van de palmbomen voor wat schaduw.

Uitzicht vanaf Castello Gibralfaro

Heb je wat meer tijd? Maak dan een (forse!) strandwandeling, huur een fiets of pak de auto/bus naar verderop gelegen wijken Pedregalejo of El Palo. Deze visserswijken hebben rustigere stranden en er heerst een fijne sfeer. Aan de boulevard vind je er traditionele visrestaurantjes, die de vis (met name espetos de sardinas) op de barbecue roken waar je bij staat.

Heb je alles in Málaga inmiddels gezien? Dan is de stad ook een fijne uitvalsbasis voor andere bestemmingen in Andalusië. Het treinstation Maria Zambrano, dat iets buiten het centrum ligt, verbindt de stad met andere fantastische steden als Córdoba, Granada en Sevilla.

Over Chantal Blommers

Chantal met wijn

Als kind kwam ik elk jaar wel een keer in Spanje met mijn ouders. Ik ben altijd gek gebleven op het land en de cultuur. Málaga heb ik al vele keren bezocht en toen ik dit jaar besloot om voor mezelf te beginnen als freelance journalist en tekstschrijver, besloot ik dat dit de plek was waar ik mijn bedrijf op wilde starten. In april en mei woonde en werkte ik een maand vanuit een appartementje in het centrum. Gelukkig bleef er, behalve werken, genoeg tijd over om de stad te verkennen!

Lees hier meer over Chantal.

Dit waren Chantals tips voor Málaga. Ik hoop dat je er net zo’n heerlijke tijd zult hebben als zij! Ga je een roadtrip maken door Andalusië? Kijk dan hier nog even voor een fijne route.

Foto’s | Chantal Blommers

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *