Weidse vergezichten, schilderachtige dorpen en paradijselijke rust: het Provençaalse binnenland is de uitgelezen locatie voor een fijne vakantie. En hoewel het er barst van de mooie plekken, ontdekte ik dat het je in het dorpje Lorgues (in de Var in Zuid-Frankrijk) aan helemaal niets ontbreekt. Hier vertel ik je hoe je je er een week kunt vermaken – al doe je dat met gemak nog veel langer.

Deze reportage van mijn hand verscheen ook in tijdschrift Côte&Provence, nazomereditie 2024.

Lorgues in de Var (Zuid-Frankrijk)

Al direct nadat we het terrein van Aéroport de Toulon-Hyères afrijden, ligt de schitterende Middellandse Zee rechts van ons. Maar zo snel als deze opdoemt, nemen we er ook weer afscheid van. We slaan linksaf en zetten koers naar het binnenland. Ik ben onderweg naar Lorgues, in het hart van de Provence, waar ik samen met mijn vriend een week lang verblijf in Gîte l’Orangerie op het landgoed van Bastide du Pin.

Zaterdag

Vanwege onze vroege ochtendvlucht is het nog niet eens officieel lunchtijd als we Lorgues inrijden. We parkeren onze huurauto op een helling net buiten het plaatsje – gelukkig past ons Fiatje 500 er nét tussen – en dan wandelen we Lorgues in. Met bijna 9000 inwoners is het in principe geen grote plaats, maar toeristen weten het inmiddels ook goed te vinden.

En dat is niet gek, want Lorgues bruist en je vindt hier alles wat je nodig hebt: van goede restaurants – variërend van sterrenrestaurants tot iets simpelere brasseries – tot supermarkten, boetieks, de wekelijkse markt van Lorgues en een hele hoop te doen in de omgeving. De panden hebben hier alle tinten die je kunt bedenken en het straatbeeld wordt compleet gemaakt met platanen en ander mediterraans groen; de Provençaalse sfeer waar we zo dol op zijn.

Na een vroege lunch bij een hip koffietentje (want die zijn er ook) rijden we naar de plaatselijke Intermarché om de koelkast voor de komende week te vullen. Van een krakende baguette met kaasjes en rosé tot madeleines en verse viennoiserie, dit blijft iedere keer weer een genot.

l'Orangerie, het verblijf tijdens onze workation in de provence

Aangekomen in ons huisje voor de komende week nemen we na het uitpakken van de koffer nog snel een duik in het zwembad; een beetje verkoeling is op deze warme augustusdag met 38 graden wel welkom. Gedoucht en wel ploffen we met een glas rosé – wát een keuze in de supermarkt – neer op ons terras met uitzicht op de heuvels, lavendel en olijfbomen. Zo gaan we een heerlijke lome zomeravond – en week – tegemoet.

Lees ook:
Overnachten in de Provence: dit is gîte l’Orangerie in Lorgues

Zondag in Lorgues

De volgende ochtend beginnen we uiteraard met verse croissants van de plaatselijke bakker. De hoge temperaturen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor een flinke plons water – in deze tijd van het jaar o zo welkom voor de natuur. Het geeft ons de tijd om lekker te settelen in de gîte en op een droog moment besluiten we de auto te pakken naar het bos voor een wandeling. In de directe omgeving van Lorgues vind je allerlei wandelpaden en prachtige heuvels en bossen.

Wij belanden uiteindelijk in het park Site de Saint-Barthélémy, bij Salernes, maar er zijn ook avontuurlijker buitenactiviteiten te doen, zoals klimmen in klimbos L’Arnaude Aventures, rotsklimmen of fietsen op de EuroVelo 8, Véloroute de la Méditerranée.

Maandag

Wij bewaren een wateractiviteit voor de volgende dag, als de lucht weer strakblauw is. We hebben een kanotocht geboekt bij NaturEvasion in Saint-Antonin-du- Var, op tien minuten rijden van Lorgues. Hier bieden ze zowel kano- als suptochten over de rivier Argens. Wij gaan voor de twee uur durende ‘fun and stunning’-tocht, met moeilijkheidsgraad twee van de vier, inclusief drie kleine watervalletjes. Ik ben van het type safety first en aangezien we allebei al jaren niet meer in kano’s gezeten hebben, voegen we op mijn aandringen een helm toe aan onze uitrusting. Of we het zeker weten, vraagt de instructeur, want eigenlijk nemen alleen kinderen die.

De tocht die volgt is zowel avontuurlijk als prachtig, want op sommige plekken is het niets anders dan je kano, het verfrissende, kristalheldere water en het groen om je heen. En uiteraard heb ik bij iedere mini-waterval geroepen dat die helm toch echt wel een goed idee was.

naar de markt in lorgues tijdens onze workation in de provence

Dinsdag: markt in Lorgues

Dinsdag is het marktdag in Lorgues. En niet zomaar markt; hier vind je een van de grootste en meest bezochte Provençaalse markten van de regio. Je zult begrijpen dat parkeren op zo’n ochtend een flinke uitdaging is, dus mijn tip is: vertrouw Google Maps niet, maar rijd achter een local aan. Ik vind uiteindelijk een plekje op een grote parkeerplaats (op 70 Rue des Tuffs, mocht je toch wel je navigatie inschakelen) en vanaf daar loop ik zo de straat uit, de markt op.

Hier scoor ik niet alleen vers brood voor de lunch en zakjes geurige lavendel (heb je die ooit genoeg?) maar laat ik me ook verleiden tot een setje – of twee – nieuwe hand- en theedoeken voor thuis. Het is dat ik aan de late kant ben, anders had ik vermoedelijk ook nog een rieten mand, Provençaalse kruiden, olijfolie, nog meer kaasjes en verse kip van de rôtisserie meegenomen. Een potje petanque in onze Provençaalse achtertuin maakt de dag compleet. Dat Franse leven is zo slecht nog niet.

Woensdag

Als je in Lorgues verblijft, ben je zo dicht bij de grootste kloof van Europa dat je ‘m niet mag overslaan: de Gorges du Verdon, met aangrenzend het stuwmeer Lac de Sainte-Croix. Deze liggen op zo’n drie kwartier rijden van Lorgues. Voor mij was het bezoek aan de Grand Canyon van Frankrijk misschien wel vijftien à twintig jaar geleden en mijn vriend was hier nog nooit geweest, dus reken maar dat wij ons begeven tussen de andere toeristen op een waterfiets. Ook al ben je hier niet de enige, het blijft een genot om via het felblauwe water de canyon in te ‘fietsen’ en daarna nog even lekker op het meer rond te dobberen.

Omdat we de Franse natuur daarna nog absoluut niet zat zijn, besluiten we op de terugweg een kleine omweg te maken naar de waterval Cascade de Sillans. Zodra we vanaf de parkeerplaats in een kwartiertje naar de waterval van 42 meter hoogte gewandeld zijn, kunnen we niet anders dan met open mond naar dit natuurwonder kijken. Hier ben je voor je gevoel even in Zuidoost-Azië beland. Hoewel het verfrissende water uitnodigt tot een duik, mag dat hier helaas niet, dus dat bewaren we voor het zwembad.

Gorges du Verdon & Lac de Sainte-Croix
Gorges du Verdon & Lac de Sainte-Croix
uitstapje cascade de sillans en kanoën tijdens onze workation in de provence
Kanotocht & Cascade de Sillans

Donderdag

Na een dag op pad te zijn geweest is het altijd fijn een dag ‘thuis’ door te brengen. Toch lonkt de aantrekkelijke omgeving en dus pakken we een van de vele mooie plekken uit de regio mee tijdens lunchtijd. In Cotignac – eentje uit de lijst ‘Plus Beaux Villages de France’ – kun je namelijk heerlijk lunchen onder de platanen (tip: Café du Cours of Paulette Café Glacier Snack). Hier wonen veel kunstenaars en schrijvers en dat kan ik helemaal begrijpen. Net zoals de Côte een gigantische inspiratiebron kan zijn, is een dorp als dit met z’n schilderachtige straten dat ook. En dan maakt de 80 meter hoge rots die achter Cotignac uitsteekt deze plek helemaal uniek.

Vrijdag: brocante en wijn proeven

Onze laatste volle dag begint opnieuw met markt in Lorgues. Op vrijdag is namelijk de brocante en geoefend als ik inmiddels ben, manoeuvreer ik het Fiatje met gemak door de smalle straten naar de parkeerplaats van dinsdag. Deze markt is rustiger en minder groot, maar op iedere brocante zijn parels te vinden, zo ontdek ik ook vandaag weer. Vol verwachting struin ik langs de kramen, nog niet wetende dat ik de vintage Ricard-karaf die ik onlangs op internet tegenkwam hier gewoon ga vinden.

Ik raak ondertussen geobsedeerd door een mooi theekopje en beledig onbedoeld de marktvrouw als ik vraag wat één kopje kost; deze is alleen als complete 34-delige set te koop. En dan, bij een van de laatste kramen, zie ik ‘m ineens staan: de karaf. Omdat dit merk sentimentele waarde voor me heeft, weet ik dat ik ‘m ga kopen, ongeacht de prijs. Niet veel later ben ik slechts een tientje armer en loop ik met de in kranten gewikkelde karaf terug naar de auto.

Cotignac & vondst op de Brocante

Camparnaud

’s Middags stappen we weer de Fiat in voor een afsluitende activiteit. Nadat we al bijna een week langs druivenvelden en borden met ‘Côtes de Provence’ en ‘Vins de Provence’ rijden, kunnen we deze plek natuurlijk niet verlaten zonder een wijnchateau te bezoeken. We hebben afgesproken bij Camparnaud – niet geheel onwillekeurig, want eigenaar Marnix Engels heb ik eerder mogen interviewen voor Côte&Provence. Hij neemt ons mee de wijngaarden in, waar hij honderduit vertelt – en uiteraard proeven we tot slot drie van zijn rosés. Een absolute aanrader als je in de buurt bent*.

En daarmee komt het einde van onze week in Lorgues alweer akelig dichtbij, want een dag later vertrekken we. Die avond kijken we voor de laatste keer uit over het binnenland, dat tijdens golden hour langzaam maar zeker meekleurt met de drank waar deze streek zo bekend om is. In Lorgues ontbreekt het je aan niets, en ik had het hier nog véél langer kunnen volhouden.

*Tip: wil je ook een exclusieve rondleiding door de wijngaarden van Camparnaud plus wijnproeverij? Lezers van deze blog kunnen zich (met max. 4 personen) aanmelden via info@camparnaud.com of de website met als referentie ‘Kirsten Zijderveld’.

Lorgues binnenland provence

Lees meer over Lorgues en andere bestemmingen in de Var in Zuid-Frankrijk:
Overnachten in de Provence: dit is gîte l’Orangerie in Lorgues
Pittoreske dorpen en onontdekte eilanden: mijn roadtrip door de Var, Zuid-Frankrijk
Op workation in de prachtige Provence: mijn ervaring + tips
8 tips voor een weekend in ‘hidden gem’ Hyères, Frankrijk
Wat is er te doen in Toulon? Mijn tips voor deze verrassend leuke stad
Alles wat je wilt weten over Porquerolles, een parel van een eiland in Zuid-Frankrijk
Sanary-sur-Mer & Saint-Cyr-sur-Mer: twee knusse kustplaatsjes in de Provence
Een dag wandelen (en zwemmen) op het Zuid-Franse eiland Port-Cros

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *