Eten en drinken in Porto doe je hier

Stedentrip Porto op de planning? Dan ben je vast benieuwd welke ontbijtzaakjes en restaurants je niet moet overslaan. In dit artikel heb ik al mijn tips voor je verzameld. Lekker eten en drinken in Porto doe je hier:

Lekker eten en drinken in Porto: ontbijt en koffie

We trappen af met ontbijt in Porto, misschien wel mijn favoriete maaltijd van de dag. Tijdens mijn stedentrip bracht ik zelf een bezoekje aan deze zaakjes:

Fábrica Coffee Roasters

Fábrica kende ik al uit Lissabon en ook in Porto was ’t weer smullen. De koffie is er uitstekend en op de kaart vind je allerlei ontbijtgerechten (van yoghurt tot avocado toast en van pannenkoeken tot eiergerechten). Ook eet je hier een heerlijke pastel de nata.

Fábrica & Protest Kitchen

Protest Kitchen

Deze koffiebar zat in de straat van mijn Airbnb, dus ik was er al meerdere keren langsgelopen toen ik besloot hier binnen te gaan. De koffie is ook hier top en je kunt er iets ziets (zoals een cinnamon roll) of hartigs bij kiezen. Ze serveren gerechten als flatbread met hummus of eieren met feta, maar ook een ‘Dutch pancake’ met bessen.

Lees ook:
Porto tips: alles wat je wilt weten voor je stedentrip naar deze fantastische stad

Confeitaria Royal

Ook in mijn straat zat Confeitaria Royal, een bakkerij met de lekkerste deegwaren. Hier kwamen de locals ’s morgens een kop koffie drinken aan de bar met iets zoets ernaast. Hoewel ik alleen Confeitaria Royal geprobeerd heb, kun je ook ‘confeitaria’ (banketbakker) intypen op Google Maps om een goede bij jouw accommodatie in de buurt te vinden. Keuze genoeg.

Fábrica da Nata

Als je naar Portugal reist, is het toegestaan om iedere dag minstens één pastel de nata te eten. Ook als ontbijt 😉 Heb je er vreselijk veel trek in? Dan kun je altijd een Fábrica da Nata binnenlopen, bijvoorbeeld die tegenover het São Bento treinstation.

Borrelen in Porto bij Fábrica do Azeite

Tijdens mijn eerste middag in Porto stuitte ik op Fábrica do Azeite, een winkel naar mijn hart (met allerlei soorten olijfolie, wijn en ander lekkers) met een mini-terras. Hier besluit ik mijn eerste echte wijntje uit de Douro (Castello d’Alba) te drinken met brood en olijfolie ernaast. Genieten.

Lunchen of dineren in Porto

Aangezien je voor de lunch ook warm kunt eten, heb ik mijn tips voor lunch en diner samengevoegd. Lekker eten en drinken in Porto doe je hier in ieder geval:

Taberninha do Manel

Dit Portugese restaurant ligt in Vila Nova de Gaia, dus je kunt een hapje eten hier goed combineren met een rondleiding door een van de portkelders. Hier vind je traditionele gerechten op de kaart (ik probeerde de stoofpot ‘pica-pau’) in een knusse setting.

Tip: zin in een wijntje? Bestel de huiswijn. Dit is ook gewoon een Douro-wijn, maar je betaalt er iets minder voor (en hij komt in een gezellige keramieken mok).

Lapa Lapa

We zetten koers naar het strand. Als je hier een middagje doorbrengt, kun je het strand van Porto meteen combineren met restaurant Lapa Lapa. Leuke mediterrane inrichting: check, goed eten: check. De burrata-salade is een aanrader. Alleen een drankje doen in een van de gestreepte stoelen met uitzicht op zee is hier ook al leuk.

Praia da Luz wordt vaak genoemd als tip voor restaurants aan het strand, maar ik vond de prijzen daar erg hoog voor Portugese begrippen. Je zit er wel leuk met zeezicht, dus je kunt er ook alleen iets drinken natuurlijk.

Italiaans in Porto

Ook in Porto kun je trek krijgen in Italiaans eten. Niets mis mee. Mijn aanraders zijn Il Pizzaiolo en Grazie Mille. Bij de eerstgenoemde at ik een heerlijke pizza, en de vanille panna cotta als toetje is me nog steeds bijgebleven. Grazie Mille zit in een gezellig straatje.

Eten en drinken bij een van de markthallen in Porto

Markthallen zijn wat mij betreft leuke en bruisende plekken om iets te eten en drinken in Porto. Zo is er de Mercado do Bolhão, een versmarkt waar je naaste groente, fruit en broodjes ook Portugese conserven en andere leuke producten voor thuis vindt. Eet hier ter plekke iets bij een stand of neem het mee naar een bankje in de zon.

In Vila Nova da Gaia heb je Mercado Beira-Rio, wat meer een foodcourt is. Oftewel: allerlei restaurantjes om uit te kiezen. Bestellen, ophalen en lekker meenemen naar een tafeltje buiten dus.

Ga je naar het strand? Neem dan zeker even een kijkje bij Mercado da Foz.

Mercado do Bolhão

Andere restaurants in Porto

Voor mijn stedentrip Porto verzamelde ik véél meer tips dan waar ik zelf tijd voor had. Onderstaande plekken zou ik de volgende keer zeker willen proberen:

  • Koffiebar My Coffee Porto aan de Cais de Ribeira
  • Ontbijten bij Early of Lazy Breakfast Club
  • Pastel de nata proeven bij Manteigaria – Fábrica de Pastéis de Nata
  • Wine Quay Bar voor een drankje met uitzicht op de Douro
  • Restaurante Intrigo voor wijn
  • Pipa Velha voor een drankje met wat kleine hapjes
  • Portugees eten bij Zé Bota of Lareira – Baixa

Meer tips voor Porto

Dat zijn ze dan, mijn tips voor eten en drinken in Porto. Als ik weer terugkeer naar deze heerlijke stad (wat ik zeker niet uitsluit) vul ik deze lijst uiteraard aan. Zoek je meer tips voor deze stad? Hier vind je alle Porto artikelen.

Lees meer over Portugal:
5x hier moet je zijn voor het lekkerste ontbijt in Lissabon
10x dit zijn de mooiste stranden van de Algarve
9 tips voor een heerlijke vakantie in de Portugese Algarve

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *