Is Turijn een leuke stad?

Over sommige steden hoor je maar weinig mensen, terwijl ze hartstikke leuke zijn voor een stedentrip. Het Italiaanse Turijn is zo’n stad! Goed betaalbaar, volop Italiaans en nog niet ontdekt door de massa: hier wil je zijn. Is Turijn een leuke stad? Jazeker, en hier vertel ik je waarom.

Maar eerst is het goed om te weten hoe je deze stad in Italië het beste kunt bereiken.

Hoe kom je in Turijn?

Ik vloog in maart 2024 van Amsterdam naar Milaan-Malpensa en ging daarna met de Flixbus (€ 9,99 per persoon) naar Turijn.
Let op: Milaan heeft drie verschillende vliegvelden. Vanaf Malpensa en Linate ben je in 2-2,5 uur in Turijn, vanaf Bergamo doe je er een halfuurtje langer over.

Is Turijn een leuke stad?

Een aantal redenen om een stedentrip Turijn te plannen:

Nog niet ontdekt door de massa

Het is zoals gezegd een stad die nog niet ontdekt is door de massa. Oftewel: grote kans dat je volop Italiaans om je heen hoort – ook op de toeristische plekken. Natuurlijk zijn er wel wat toeristen (vooral de Italianen zelf), maar stukken minder dan in bijvoorbeeld Rome of Venetië.

Goed te betalen

Lage prijzen maken Turijn ook een leuke stad; je drinkt er nog een cappuccino voor € 1,70. Daar moet bij gezegd worden: mits je buiten de bekende pleinen bent. Een koffie drinken aan de bar is in Italië op veel plekken goedkoper – zo ook in Turijn – omdat er een door de overheid bepaalde maximale prijs is die een kop koffie mag hebben. Als je gaat zitten, betaal je op de meeste plekken servicekosten.

Maar: op de wat rustigere plekken drink je dus gerust een heerlijke bak voor een prikkie. De goedkoopste die ik dronk was € 1,70 en rond de € 2,00-2,50 kwam je ze ook regelmatig tegen. Nog steeds niet duur.

Tekst loopt door na de post.

Stad van de chocolade

Je kunt er heerlijke chocolade eten (en drinken): Turijn is de geboorteplaats van gianduia, oftewel chocolade met hazelnootvulling. Een typisch drankje uit de stad is de bicerin, koffie met chocolade en room. En die drink je dan in een authentiek koffiezaakje, zoals het oudste Caffè Al Bicerin uit 1763.

Foodmarkt en aperitivo

Ook het andere eten (en drinken) is verrukkelijk. Van de gevulde croissants als ontbijt tot foccacia als lunch en de pizza’s en pasta’s als avondeten: in Turijn kun je heerlijk eten. Ook is er een overdekte foodcourt, Mercato Centrale. En vergeet de vele plekken waar je aperitivo kunt doen niet. Schuif rond 18.00/19.00 uur aan voor een drankje, zoals Aperol Spritz, en je krijgt er hapjes bij.

Vele interessante musea

Turijn barst van de musea. Voor de cultuurliefhebbers is het dus ook een interessante stad. Je hebt er onder meer een Egyptisch museum (met na Caïro de grootste collectie, van mummies tot tombes), een filmmuseum, automuseum en prachtige paleizen, zoals het Koninklijk Paleis én een hele mooie, hoog gelegen basiliek – Basilica di Superga – die een prachtig uitzicht biedt op de stad.

Of Turijn een leuke stad en de moeite waard is? Wat mij betreft wel.

Ook naar Turijn?

> Boek je vliegtickets rechtstreeks naar Turijn of naar Milaan
> Vind een fijne accommodatie in de stad
> Schaf alvast een city card aan waarmee je toegang hebt tot allerlei musea en andere bezienswaardigheden

Lees ook:
Waarom naar Bologna op stedentrip? 5 redenen
Wat is er te doen in Bologna? Mijn tips voor je stedentrip
Florence in een dag: tips voor je eerste keer in deze stad
– lees hier alle stedentrips artikelen –

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *