Aan de schitterende Côte d’Azur, gelegen tussen Marseille en Saint-Tropez, ligt kuststad Hyères. Van palmbomen tot flamingo’s, van Provençaalse straatjes tot parels van eilanden voor de kust; deze plaats heeft alles voor een vakantie of weekend weg. Hier vertel ik je waarom je naar Hyères in Frankrijk zou willen en deel ik mijn tips voor als je ook die kant op gaat.
On y va!
Waarom naar Hyères?
Zuid-Frankrijk barst van de bekende badplaatsen: van Nice tot Cannes, van Saint-Tropez tot Fréjus en van Marseille tot Cassis. Maar zoals we weten staat ‘bekend’ vaak ook gelijk aan ‘druk’ en eerlijk is eerlijk: rust op vakantie is wel zo fijn. En is het niet extra leuk om een bestemming te bezoeken die nog niet ontdekt is door de massa? Nog een paar redenen waarom je naar Hyères in Frankrijk zou willen:
- Vanuit Nederland (Rotterdam) vlieg je in het voorjaar en de zomer rechtstreeks op vliegveld Toulon-Hyères in iets meer dan 1,5 uur. Ideaal, ook als je bijvoorbeeld alleen een weekendtrip wilt maken. Het vliegveld ligt vlak bij Hyères, dus je staat binnen no-time in het centrum. Bekijk hier tijden en tickets.
- Voor de kust liggen de Îles d’Hyères: drie stuk voor stuk schitterende eilanden waar je makkelijk een dagtrip naartoe kunt maken (of meerdere dagen kunt spenderen).
- Hyères is niet groot, dus een bezoek betekent rust. Geen haast om bezienswaardigheden af te vinken, maar alle tijd om op je gemak door de Provençaalse straten te struinen, een markt te bezoeken, te eten en drinken en de knusse boetieks af te gaan.
- Hyères bezoeken hoeft niet alleen in de zomer, want het is het hele jaar door zonnig met ook in de winter temperaturen tussen de 15 en 22 graden.
- Zodra je Hyères binnenrijdt, heb je meteen een vakantiegevoel door de duizenden palmbomen langs de weg. Omdat deze in de 19e eeuw massaal aangeplant werden voor het opkomende toerisme, wordt de stad ook wel Hyères-les-Palmiers genoemd.
Tips voor Hyères, Frankrijk
1. Verblijf bij LILOU, een geweldig hotel in Hyères
Zoals gezegd is Hyères niet groot, dus je kunt de stad gemakkelijk te voet verkennen. Een hotel dat ideaal gelegen is, in het centrum, is LILOU – echt een verborgen parel. Aan de buitenkant van dit gloednieuwe (april 2024) hotel heb je geen idee wat hier binnen allemaal schuilt. En dat is: stijlvol ingerichte kamers, een sfeervol restaurant (zowel binnen als buiten) en een prachtig zwembad. Een droom van een hotel, waar je na een goede nacht meteen lekker kunt ontbijten.
Hier vind je meer info en de huidige tarieven. En eh, tot rust kom je hier zeker, want op de kamers vind je bewust geen tv of telefoon (relaxen is het devies).
2. Bezoek het voormalige middeleeuwse stadscentrum
Wanneer je het centrum van Hyères inloopt, bereik je al snel het voormalige middeleeuwse stadscentrum – te herkennen aan een ronde, stenen ingang. Hier vind je winkels met groente en fruit, boetieks en sfeervolle restaurants. Bovenaan vind je de katholieke kerk Collégiale Saint-Paul met meer dan 400 exvotos; schilderijen die vanaf 1613 gemaakt zijn, gericht aan de maagd Maria. Op deze schilderijen zijn situaties afgebeeld waarin de maker om hulp vraagt of bedankt. Een indrukwekkende collectie.
3. Bewandel het Parcours des Arts
Om de binnenstad van Hyères een creatieve boost te geven, is het Parcours des Arts bedacht: een gebied waarin allerlei kunstwinkeltjes gevestigd zijn. Denk aan galeries, maar ook winkels waar bijvoorbeeld met de hand keramiek gemaakt wordt. Ik bezocht het atelier en de winkel van Aurélia Belnet, die keramiek maakt geïnspireerd op de omgeving van Hyères. Een aanrader!
4. Bezoek de vele andere leuke winkeltjes
Op de een of andere manier zijn veel producten in Frankrijk mooier, ruiken ze lekkerder en is het nóg aantrekkelijker om ze in te slaan. Struin dus lekker langs de vele winkeltjes, waar je onder meer olijfolie, zeep, geurstokjes en -kaarsen en rieten manden kunt vinden. Een paar aanraders:
- Woonwinkel La Mescla
- God Save the Teatime voor posters en kaarten
- Caroline en Provence (tip: de grote blokken lichtgroene zeep met de tekst ‘Savon détachant à la terre de Sommières’ staat lokaal bekend als wondermiddeltje om hardnekkige vlekken mee te verwijderen)
- Biscuiterie Artisanale MENE voor de typische macarons uit deze regio
5. Ga eten bij een bijzonder restaurant in Hyeres: La Salle
Als Frankrijk-liefhebber gaat mijn hart altijd sneller kloppen van het woord brocante. Dit is simpelweg een veel mooiere term voor ’tweedehands’. Restaurant La Salle is een restaurant en brocante ineen, wat betekent dat alles wat je er ziet, te koop is. De stoel waar je op zit, de tafel waar je aan eet, de lamp die naast je staat; als je het mooi vindt, kun je het nog meenemen ook.
De kaart bij La Salle is klein, maar wat ze serveren is verser dan vers. Ze werken met lokale producten (van de visvangst van de dag tot de vijgen uit de omgeving op je toetje) en dat proef je.
Extra tip: als we het toch over eten hebben, dan tip ik ijszaak La Glace Hyères. Hun meloenijs (of een van de andere smaken) is echt genieten.
6. Andere Hyères tip: bezoek een van de eilanden voor de kust
Hyères in Zuid-Frankrijk is een ideale bestemming om stad en strand te combineren. Niet alleen kun je in Hyères zelf lekker naar het strand, je kunt ook een van de drie eilanden voor de kust bezoeken. De Îles d’Hyères heten ze, en ze bestaan uit Porquerolles, Port-Cros (het eiland dat ik in 2023 bezocht) en Île du Levant.
Hoewel Porquerolles in de zomermaanden druk bezocht wordt (vooral door de Fransen zelf), is het er in het voor- en najaar relatief rustig. Je kunt hier heerlijk fietsen, wandelen, het museum Fondation Carmignac bezoeken of wijn proeven. Port-Cros is nog rustiger, en je kunt er waanzinnig wandelen/hiken naar de pittoreske strandjes. Het kleinste eiland, Île du Levant, staat bekend als naturisteneiland.
Lees ook: Alles wat je wilt weten over Porquerolles, een parel van een eiland in Zuid-Frankrijk
7. Bezoek schiereiland Giens, dat aan Hyères vast zit
Zeg je Hyères, dan zeg je Giens. Deze twee plaatsen zijn letterlijk en figuurlijk aan elkaar verbonden. Je bereikt Giens door een prachtig ritje waarbij je aan je ene kant de zee ziet en aan je andere kant de salins (oftewel zoutmeren, waarover straks meer). Het plaatsje is klein, maar erg gemoedelijk. Je kunt een prachtige kustwandeling maken – sentier du littoral genoemd – of het Musée du Niel bezoeken (en dan ook meteen het naastgelegen haventje Port du Niel). Heerlijk lunchen met uitzicht op zee doe je bij Bar du Soleil, onderdeel van Hôtel Le Provençal (dat momenteel compleet gerenoveerd wordt).
Sla ook zeker dit uitkijkpunt niet over, want hier heb je een prachtig uitzicht over zee én de bijzondere splitsing tussen de zee en strand l’Almanarre aan de ene kant en de salins aan de andere kant.
8. Ga flamingo’s spotten in een van de zoutmeren
Hyères staat bekend om de zoutmeren, die je op verschillende plekken aan de rand van de stad tegenkomt. Hier werd vroeger zout gewonnen uit de Middellandse Zee, maar vandaag de dag zijn ze niet meer in gebruik. Maar: momenteel is het beschermd gebied, wat betekent dat er 321 verschillende vogelsoorten leven – inclusief flamingo’s. Omdat het beschermd is kun je de zoutmeren niet zomaar zelf betreden, maar een begeleide tour boeken via het office de tourisme kan wel. Hierin leer je meer over hoe het zout hier vroeger gewonnen werd. Omdat de meren naast de stad liggen, kun je met een beetje geluk ook vanaf de weg al flamingo’s spotten.
Ook naar Hyères, Frankrijk?
- Vlieg direct vanuit Nederland naar Toulon-Hyères (tickets bekijk je hier)
- Verblijf in het prachtige hotel LILOU
- Of kijk hier voor andere accommodaties in Hyères & omgeving
Lees meer over Zuid-Frankrijk in deze artikelen:
Een dag wandelen (en zwemmen) op het Zuid-Franse eiland Port-Cros
Alles wat je wilt weten over Porquerolles, een parel van een eiland in Zuid-Frankrijk
Wat is er te doen in Toulon? Mijn tips voor deze verrassend leuke stad
Pittoreske dorpen en onontdekte eilanden: mijn roadtrip door de Var, Zuid-Frankrijk
Wat te doen in Marseille? De leukste tips voor je citytrip
*Ik bezocht Hyères, Porquerolles en Giens op uitnodiging van Office de Tourisme Provence Méditerranée. Dit artikel kan affiliate links bevatten.