Eilandhoppen Cycladen: tips voor het samenstellen van je route

Na het bezoeken van meerdere Griekse eilanden wist ik het zeker: ik wil écht nog een keer eilandhoppen op de Cycladen. Maar hoe doe je dat? Volgende maand reis ik via Mykonos naar Naxos (en wellicht nog meer eilanden) en dus deed ik een hoop onderzoek naar de mogelijkheden. Hier deel ik mijn tips voor als je ook wil eilandhoppen op de Cycladen.

De Cycladen is een groep eilanden in de Egeïsche Zee in Griekenland. Je vindt ze ten zuidoosten van Athene. Naxos is het grootste eiland, Santorini en Mykonos zijn het bekendst. Deze drie en Paros worden doorgaans het meest gekozen voor eilandhoppen, omdat ze veelzijdig zijn én goed met elkaar verbonden.

Wat deze eilanden in ieder geval gemeen hebben, zijn de witte huisjes (met blauw dak of raamkozijn), de prachtige stranden, waanzinnige zonsondergangen en de smalle straatjes met keien met witte randen.

Eilandhoppen Cycladen: hoe kom je er?

Laten we bij het begin beginnen. Als je vanuit Nederland gaat eilandhoppen op de Cycladen, heb je een aantal mogelijkheden op het gebied van aankomst en vertrek:

 • vliegen naar Mykonos (met bijvoorbeeld Transavia vanaf Amsterdam), daarna verder met de ferry
 • vliegen naar Santorini (met bijvoorbeeld Transavia vanaf Amsterdam of Brussel of met KLM vanaf Amsterdam), daarna verder met de ferry
 • vliegen naar Athene (met Transavia vanaf Eindhoven of Amsterdam of met KLM vanaf Amsterdam), daarna binnenlandse vlucht naar Mykonos, Santorini, Naxos of Paros. Je kunt deze combi los boeken of in z’n geheel via Skyscanner.
 • vliegen naar Athene (met Transavia vanaf Eindhoven of Amsterdam of met KLM vanaf Amsterdam), daarna ferry naar een van de Cycladen
Santorini, mogelijke stop tijdens eilandhoppen Cycladen
Santorini

De ferry

Eenmaal aangekomen in Griekenland, of dat nu in Athene of op een van de eilanden is, kun je verder reizen met de ferry. De veerboten varen naar tal van eilanden en je boekt ze gemakkelijk via Ferryhopper. Je hebt hier een handig overzicht van de tijden en aanbieders, en kunt ook voor eilandhoppen in de Cycladen gemakkelijk in één keer alle ferry’s boeken.

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over een vakantie op het heerlijke eiland Zakynthos

Jouw ideale route samenstellen

Tenzij je ook meteen Athene wilt bezoeken, is het het handigst en snelst om direct naar Mykonos of Santorini te vliegen. Dan kan het eilandhoppen op de Cycladen meteen beginnen. Of je kiest voor Mykonos of Santorini zou ik laten afhangen van de ticketprijzen en vliegtijden, maar ook (uiteraard) of je een van deze eilanden wilt bezoeken of allebei. Heen op de een vliegen en terug op de ander kan natuurlijk ook, en als je er niet wilt verblijven kun je ook op dezelfde dag nog de ferry pakken naar een ander eiland. Aan de hand hiervan kun je beginnen met het samenstellen van je route. Dit zijn nog een aantal handige dingen om te weten:

Mykonos

…staat bekend als het Ibiza van Griekenland. Je hebt hier een bruisend nachtleven en de hippe (beach)clubs en hotels zijn flink aan de prijs. Maar: je hebt hier dus ook de mooiste accommodaties en restaurants met zeezicht én waanzinnige zonsondergangen.

Santorini

…ken je vast van de vele prachtige foto’s. Op dit vulkanische eiland heb je veel hoogteverschillen en dat zorgt voor spectaculaire uitzichten en magische zonsondergangen. Ook dit eiland is niet goedkoop en erg toeristisch, maar wel érg mooi om een keer gezien te hebben.

Naxos

…is het grootste eiland van de Cycladen en staat bekend om z’n diversiteit. Je hebt hier zowel mooie stranden als bergen, gezellige dorpen en een bruisende hoofdstad. Alle ingrediënten voor een fijne vakantie én een van de goedkopere Cycladen omdat de massa’s toeristen hier (nog) niet komen.

Paros

…is het op twee na grootste eiland van de Cycladen en is vergelijkbaar met Naxos, al is Paros niet berg- maar heuvelachtig. Ook hier vind je prachtige stranden en dorpen én als bonus een klein paradijselijk (buur)eilandje, Antiparos. Op Paros schijn je ook goed te kunnen uitgaan en shoppen, en hier liggen de prijzen ook (veel) lager dan op Mykonos en Santorini.

Én natuurlijk zijn er nog tal van kleine(re), minder bekende eilanden waar je uit kunt kiezen, van Ios tot Sifnos en van Tinos tot Folegandros.

Mykonos, mogelijke stop tijdens eilandhoppen Cycladen
Mykonos

Eilandhoppen vanaf Mykonos of Santorini

 • vanaf Mykonos ben je in ongeveer 1 uur op Naxos
 • vanaf Mykonos ben je in zo’n 45 minuten op Paros
 • Naxos en Paros liggen naast elkaar, in 30-60 minuten reis je van de een naar de ander
 • vlak bij Naxos ligt het kleine, paradijselijke eilandje Koufonisia
 • vlak bij Paros ligt het kleine, paradijselijke eilandje Antiparos
 • vanaf Santorini ben je in 1,5 tot 2,5 uur in Naxos
 • vanaf Santorini ben je in 1,5 tot 3,5 uur in Paros
 • vanaf Mykonos ben je in 2 tot 3,5 uur in Santorini (of andersom)

Hoe je je route samenstelt, is uiteraard helemaal afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, hoeveel eilanden je wil bezoeken en hoeveel tijd je per eiland wil doorbrengen. Mijn advies is: reken niet te krap qua aantal dagen, onderschat de reistijd van het ene naar het andere eiland (en dus het opnieuw inchecken) niet en kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Je kunt mijns inziens beter twee eilanden goed zien dan er vier in een korte tijd proppen en overal het gevoel hebben dat je tijd tekort komt.

Ook een optie: pakketreis

Duizelen alle mogelijkheden je en geef je jouw plannen voor het eilandhoppen op de Cyladen liever uit handen? Dan kun je natuurlijk ook een pakketreis boeken, dan wordt alles voor je geregeld.

Naxos, mogelijke stop tijdens eilandhoppen Cycladen
Naxos

Mijn plannen

Mijn eerste keer eilandhoppen zal starten op Mykonos, daar vlieg ik naartoe. Op de dag van aankomst pak ik meteen de ferry naar Naxos, waar ik 11 dagen blijf voor een workation. Aangezien ik dus ook werk tijdens deze reis, vind ik het fijn om één uitvalsbasis te hebben. Eventueel kan ik vanaf Naxos nog een dag naar Paros, Antiparos of Koufonisia. Terug vlieg ik ook vanaf Mykonos, dus ik verblijf tot slot nog 2 nachten op dit eiland. Ik ben heel benieuwd! Als ik de reis gemaakt heb, lees je er op deze website uiteraard alles over.

Je kunt mijn reis volgen via Instagram:

Lees meer over Griekenland:
Alles wat je wilt weten over een vakantie op het heerlijke eiland Zakynthos
Dit zijn ze: 8x de mooiste stranden van Zakynthos
Lefkas tips: alles wat je wilt weten voor een heerlijke vakantie op dit eiland
Zin in een zonnig eiland? Dit zijn mijn tips voor het Griekse Rhodos
Overnachten in een mediterraans huisje met zwembad op het Griekse eiland Lefkas

Headerfoto: Unsplash | overige foto’s: Pexels

*Dit artikel bevat affiliate links.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *