De waardevolle lessen die ik leerde tijdens mijn allereerste solo roadtrip

In de auto stappen, mijn lievelingsmuziek keihard opzetten en gewoon gaan rijden. Het leek me heerlijk, bevrijdend en ik zat er al langere tijd over te dromen. In september 2017 besloot ik het gewoon te doen. Het werd mijn allereerste solo roadtrip.

Hoewel het een geweldige ervaring was, beleefde ik ook écht minder leuke momenten. Hier vertel ik je er alles over.

Solo roadtrip naar Normandië

Als ik een artikel lees, een foto zie of een verhaal hoor kan het heel snel gaan in mijn hoofd. Als de inspiratie eenmaal gaat stromen, kan ik binnen no-time een plan bedacht hebben dat het liefst nú meteen uitgevoerd/geboekt/gepland moet worden. Zo ging dat ook een beetje met mijn eerste solo roadtrip.

Ik las op een reisblog over Normandië en ik dacht meteen weer terug aan al die keren dat ik in mijn jeugd in Frankrijk was. Lekker rijden over de route du soleil (als er geen file stond), échte croissants eten en struinen door gigantische supermarkten – om maar even iets te noemen. Omdat een solo roadtrip me erg leuk leek, ontstond het plan om dit in een weekend te doen (in het kader van: even uitproberen) en ook niet meteen al te ver weg.

Het werd Normandië. Ik was er ooit één keer geweest, er is genoeg te zien en ik zat meteen vol ideeën voor waar ik allemaal naartoe kon. Op een vrijdagochtend stapte ik in de auto met veel te veel bagage (hoe kon ik denken dat ik ook nog tijd had om stapels boeken en tijdschriften te lezen? In één weekend?) en het genieten kon beginnen.

Route

Kort gezegd reed ik via Duinkerke, de Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez naar Wissant. Op dag twee reisde ik van Wissant naar Le Havre via Cayeux-sur-Mer en Dieppe, de laatste dag van Le Havre naar Étretat en Fécamp, en daarna weer helemaal naar huis. In 2020 deed ik deze roadtrip trouwens nog eens dunnetjes over met mijn vriend. (Die route krijg je nog van me, en toen sliepen we in deze knusse B&B’s).

Laten we vooropstellen dat het een waardevolle ervaring was. Ik genoot oprecht in m’n eentje, leerde van welke dingen ik intens genoot en van welke niet, en op andere momenten vond ik het ook gewoon ronduit kut. En dat is ok. Zoals je wel vaker zult merken als je net als ik een dromer bent, is de werkelijkheid tóch even anders dan hoe je het in je hoofd voor je ziet. En daardoor leerde ik het volgende:

Lessen

Kleine dorpjes zijn prachtig, maar je bent hier wel op jezelf aangewezen

Ik ben gek op kleine, gezellige, Franse dorpen. Heerlijk om doorheen te struinen, ’s ochtends een verse croissant te halen bij de boulangerie of het lokale leven te aanschouwen op de markt. Maar waar ik van tevoren totaal niet over na had gedacht, is dat je niet moet verwachten dat je hier veel mensen ontmoet. Dat was ook niet mijn bedoeling, maar toch, vooral ’s avonds toen ik ging eten voelde ik écht dat ik op mezelf aangewezen was.

En daarom realiseerde ik me: een eerste keer solo roadtrippen is misschien net wat leuker als je wat meer kans hebt op een praatje met iemand – mocht je daar zin in hebben. En hoewel het in dorpen ook heus kan (als je de taal spreekt), gaat dat in een stad nóg een stuk makkelijker.

Als je graag een leuk hotel wilt, moet je van tevoren zoeken en boeken

Het idee van ‘gewoon gaan rijden en wel zien waar je belandt’ vind ik heerlijk en speelde zich in mijn hoofd tegelijkertijd af in de mooiste (boutique) hotels die je dan toevallig vindt en waar dan ook nog plek is voor jou. Leuk bedacht, maar zo werkt het helaas niet.

Lees ook:
In deze 3 knusse B&B’s verbleven wij tijdens onze roadtrip door Normandië

Natuurlijk kun je op de bonnefooi gaan rijden, maar realiseer je dan wel dat de mooiste accommodaties vaak volgeboekt zijn. Schroef je verwachtingen qua slaapplek dus iets omlaag of boek dat leuke B&B’tje gewoon alvast van tevoren.

Tijdens een roadtrip moet je de afstanden niet onderschatten

Aangezien alles tijdens deze trip nogal spontaan ging, had ik van tevoren ook niet echt nagedacht over de te rijden afstanden. Ik had alle plekken opgeschreven die me leuk leken, maar niet bepaald opgeteld dat er weinig ruimte over was voor spontaniteit als ik al deze plekken wilde bezoeken, en dat er ook nog zoiets bestaat als vermoeidheid als jij de enige bent die achter het stuur zit.

Bedenk dus goed welke plaatsen je écht wilt bezoeken en houd de andere opties open, en realiseer je dat je onderweg ook nog dingen kunt tegenkomen waarvoor je wilt stoppen. Want een solo roadtrip is ook niet leuk als je alleen maar aan het haasten en afvinken bent.

Ik kan genieten in mijn eentje

Lekker rijden en mijn gedachten de vrije loop laten, meezingen met mijn favoriete muziek en de zon die op m’n gezicht schijnt: wat is het heerlijk om in je eentje van zo’n moment te kunnen genieten. Voor deze momenten is zo’n trip het helemaal waard, als je ’t mij vraagt. Het geeft zo’n machtig gevoel als je in je eentje iets doet waar je van geniet. Dat je op een strand loopt in een ander land en denkt: kijk mij nou, ik ben hier gewoon helemaal zelf naartoe gereden. Omdat ik dat wilde.

Het is oké als je moet ontdekken wat wel en niet werkt voor jou

Zoals denk ik wel doorschemert in dit artikel zorgde deze trip er voor mij heel goed voor dat ik ontdekte wat wel en niet werkt voor mij als ik alleen reis. Dat zeg ik nu, vijf jaar na dato, een stuk makkelijker dan vlak na de reis. Toen gaf ik liever aan niemand toe dat ik me naast heel goed ook eigenlijk heel shit had gevoeld. Want ik wilde dit toch zelf? Niks mis mee, want niet alles kan continu leuk zijn. En bovendien is het het nog steeds helemaal waard.

Ik weet nu dat ik heel erg kan genieten van alleen zijn, maar dat een gevoel van eenzaamheid me ook ineens kan overvallen. Het werkt voor mij dan goed om in een stad te zijn waar je het gezellige leven makkelijker kunt opzoeken dan in een klein dorp in de middle of nowhere. Of ik zet muziek op waar ik altijd vrolijk van wordt.

Lees ook:
Van de allereerste keer tot nu: dit is mijn ervaring met alleen uit eten gaan

Roadtrip Andalusië

In maart dit jaar ga ik opnieuw op solo roadtrip! Deze keer in de Spaanse regio Andalusië. Nu ik veel vaker alleen gereisd heb, ben ik heel benieuwd hoe ik deze keer roadtrippen in m’n eentje zal ervaren. Hier lees je meer over mijn plannen.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *