dip na vakantie - portugal, algarve

Een tijd lang kon je doen waar je zin in had. Geen rekening houden met de klok of dingen die moeten, gewoon vrij leven. En nu wordt er weer van alles van je verwacht, ligt er een berg was op je te wachten en moet je weer aan het werk. Oh, wat kun je dan een dip hebben na je vakantie.

Toch heb je misschien het gevoel dat je dit niet mag uitspreken. Dat je niet mag klagen, omdat je net zo’n fijne vakantie achter de rug hebt. Nou, ik snap je helemaal, en ik heb een aantal handige tips voor je. Want het ís gewoon onwijs balen als die fijne dagen achter de rug zijn en dat mag best gezegd worden.

Dip na vakantie-tips

Gelukkig kun je een aantal dingen doen om die dip na je vakantie te lijf te gaan. Mijn tips:

Schrijf het op

Er is iets heel simpels dat goed werkt tegen welke nare gevoelens dan ook: schrijven. Pak pen en papier en schrijf alles op wat je voelt: waarom je zo baalt dat je vakantie voorbij is, wat je zo fijn vond aan die vrije dagen/weken. Alles. Niet nadenken, gewoon schrijven. Zo, dat lucht op.

Ga aan de slag met de herinneringen

Alles van je afgeschreven? Mooi, dan kun je nu concreet aan de slag met je herinneringen. Want het is onwijs zonde als je na terugkomst alweer helemaal opgeslokt wordt door het leven thuis. Dan kun je na een paar dagen al het gevoel hebben dat je vakantie weken geleden was, en dat willen we niet.

Maak dus een fotoboek of monteer een video van de korte filmpjes die je hebt opgenomen. Met deze beelden bezig zijn zorgt ervoor dat je die (geluks)momenten gewoon weer beleeft. Dit kun je natuurlijk zo vaak doen als je wilt.

Lees ook:
Een week lang op solo roadtrip door Andalusië: dit is mijn eerlijke ervaring

Heb je een reisdagboek bijgehouden? Lees dan elke dag – of juist op de momenten dat je je een beetje down voelt bijvoorbeeld – een stukje terug. Of luister de muziek die je op vakantie zo blij maakte. Alles om die fijne sfeer zo lang mogelijk vast te houden.

Pas je gewoontes aan

Heb je op vakantie gemerkt dat je het heel fijn vindt om ’s morgensvroeg een wandeling te maken voordat je aan je dag begint? Of elke avond in bed te lezen voor het slapengaan? Voer dit dan door in je leven thuis. Op vakantie voelen we doorgaans veel meer ruimte om te leven hoe we het willen, omdat er minder verplichtingen en verwachtingen zijn. Neem die inzichten dus zeker mee, want sommige dingen kun je thuis gewoon doorvoeren.

Boek een nieuwe vakantie

Ja, echt. De beste tip tegen een dip na je vakantie is een nieuwe trip boeken. Of dat nu een zonvakantie, stedentrip of slechts één nachtje weg is. Het verheugen op iets nieuws doet die dip als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je kunt meteen, hup, iets kiezen en boeken, maar je kunt er ook lekker uitgebreid mee bezig zijn als je dat leuk vindt. Denk na over de volgende bestemming, lees je in en zoek leuke tips op, speur naar de mooiste accommodatie; alles om weer helemaal in een nieuwe voorpretmodus te komen.

Stel jezelf een aantal vragen

Het feit dat je een dip hebt na je vakantie is helemaal niets raars. Het is nou eenmaal wennen als je van het vakantieleven switcht naar het werkleven – hoe leuk je je werk ook vindt. Maar vraag je wel een paar dingen af: is dit een terugkerend iets? Welke aspecten van het werkleven vind je niet leuk en kun je hier iets aan veranderen? Zijn er wellicht mogelijkheden om vakantie of reizen vaker in je leven te verweven, bijvoorbeeld door remote werken?

Wellicht zijn er dingen die je kunt doen om die dip in de toekomst te verminderen (of helemaal voorkomen). En onthoud één ding: het gaat weer over. En die dip na je vakantie is ook iets positiefs: het laat zien dat je zojuist dagen beleefd hebt die in de boeken kunnen.

Meer reistips:

Unieke vakanties, weg van de massa

Dit artikel bevat affiliate links en is eerder gepubliceerd op 09-08-2022.
Laatste update: 01-08-2023

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *